top of page
  • Foto van schrijvervan Kaat

50 tips voor leuke spellen: bordspellen, kaartspellen en gezelschapsspellen

Bijgewerkt op: 11 okt. 2023

Zaterdagavond: spelletjesavond. Alhoewel, afgelopen vrijdag was er spontaan een logeerfeest en werd ook het ene na het andere spel gespeeld. Spelletjes spelen is dus gewoon superleuk! De favoriete spellen zijn op dit moment Lama, Ticket to Ride, Sushi Go, Beverbende, 30 Seconds en What do you meme. Benieuwd welke spellen wij nog meer hebben? Welke spellen leuk zijn als verjaardagscadeau, de feestmaanden of een kinderfeestje? Kijk dan mee in onze spelletjeskast.

tips voor spellen bordspellen kaartspellen dobbelspel  en gezelschapsspellen verjaardag kinderfeestje sinterklaas kerst

Kaartspellen

Als wij op pad gaan, nemen we altijd een paar kaartspellen mee. Deze spellen zijn namelijk leuk en duren niet lang. Voordeel is ook dat deze spellen in een klein doosje zitten, dus lekker praktisch om mee te nemen in je tas. Wat ook heel fijn is, is dat het meestal redelijk makkelijke spellen zijn, dus je kan snel beginnen. Onze favorieten op dit moment zijn Lama, Sushi Go en Machi Koro. Afgelopen zomervakantie kocht ik Beverbende, wat ook meteen een favoriet werd!

tips voor spellen bordspellen kaartspellen dobbelspel  en gezelschapsspellen verjaardag kinderfeestje sinterklaas kerst sushi go

· Lama: probeer zo snel mogelijk je kaarten af te leggen. Dat kan als je hetzelfde nummer of 1 hoger hebt. Lukt je dat niet als eerste, dan krijg je minpunten voor de kaarten die je nog hebt. 1 minpunt voor een gewone en 10 minpunten voor een lamakaart! Win je een ronde, dan mag je minpunten wegstrepen. Blijft verrassend tot de laatste ronde wie wint.

· Sushi Go: snel kaartspel met vrolijke kaarten waarbij je de beste combinaties van sushi gerechten probeert te verzamelen. Scoor punten met bijvoorbeeld de meeste maki rolls of veel dumplings. Grappige is dat je na elke beurt je kaarten doorgeeft aan de speler naast je.

· Machi Koro (gekocht na tip van volger): een combi van kaart en dobbelspel. De ogen van je worp bepalen of je geld kan verdienen of geld van je tegenspelers kan afpakken. Met dat geld kan je kaarten kopen om je stad uit te breiden. Met iedere extra kaart kan je weer meer verdienen.

Kites (lees mijn review blog hier): een snel kaartspel waarbij je met je kaarten de zandlopers moet omdraaien. Doel is dat alle kaarten gespeeld zijn voor de zandlopers leeg lopen. Snel, stressvol, maar daardoor chaotisch grappig spel!

· Exploding Kittens: elke beurt zet je een van je actiekaarten in. Kaarten waarmee je acties van je tegenspelers ongedaan kan maken, je ertegen kan beschermen of waarmee je je tegenstander laat exploderen!

· Beverbende (gekocht na tip van volger): een kaartspel waarbij je 'maar' de cijfers van vier kaarten moet onthouden. De bedoeling is dat je zo laag mogelijke punten op de kaarten hebt staan. Dat doe je door ze steeds te wisselen met kaarten van de trek stapel. Opletten en onthouden is dus belangrijk. Gaat best vaak mis tot grote frustratie door wisselacties van je medespelers. Superleuk spel!

· Uno: het bekende spel door kaarten af te leggen op kleur of cijfer. Met een paar pestkaarten erbij, zoals beurt overslaan en extra kaarten pakken. Ook verkrijgbaar in de feestthema varianten Harry Potter en Pokemon!

· Start 11: de bedoeling is om als eerste je kaarten kwijt te raken door in vier gekleurde rijen 1 tot en met 20 neer te leggen. Het spel start met de rode 11. Om de beurt mag je aanleggen. Je bent dus afhankelijk van wat de andere spelers neerleggen en wat je zelf in je handen hebt.

· Qwirkle: probeer combinaties te leggen met de figuren of kleuren. Een soort rummikub.

· Koehandel: onderhandelen en bieden op dieren. Een tactisch spel waarbij je de andere bieders te slim af moet zijn.

· Skip-Bo: je kaarten zo snel mogelijk kwijt zien te raken op een van de vier aflegstapels is de bedoeling. Best lastig, omdat de kaarten die je hebt steeds anders zijn. Je hebt namelijk zelf trekstapels voor je die je moet afgaan.

· Saboteur: met z'n allen probeer je een weg naar de schat neer te leggen. Probleem is dat 1 van de spelers een saboteur is. De vraag is wie je kan vertrouwen en of de saboteur als eerste de schat vindt of de schatgravers.

· Ligretto: alle spelers proberen tegelijkertijd zo snel mogelijk hun kaarten op goede volgorde af te leggen. Degene die het snelst wint, is nog niet de winnaar! Dat is namelijk de speler waarvan de meeste kaarten in de opvolgstapels liggen. Stressvol, chaotisch spel.


Uitleg en reviews van deze spellen lees je in mijn kaartspellenblog.

tips voor spellen bordspellen kaartspellen dobbelspel  en gezelschapsspellen verjaardag kinderfeestje sinterklaas kerst start 11

Leerzame spellen: woordspellen, dobbelspellen

Terwijl je spelletjes speelt, kan je kind meteen wat leren. Leuke is dat ze dat zelf waarschijnlijk niet 's doorhebben. En wie weet leer je zelf ook nog wat! Sommige spellen hebben namelijk speciale vragen of opdrachten voor ouders! De eerste vijf zijn de woord- en dobbelspellen die we nu het meest spelen.


· Chili Dice: een soort Yahtzee 2.0. Het idee is hetzelfde, maar dan met extra uitdagingen. Zo heb je bijvoorbeeld in totaal 30 gooibeurten waarin je je punten moet gooien. Je mag zelf weten hoe je deze verdeelt.

· Trice: een letter dobbelspel waarbij je een dobbelsteen voor de beginletter, een dobbelsteen voor de eindletter en een dobbelsteen voor het aantal letters hebt. Na een worp probeert iedereen zoveel mogelijk woorden te bedenken binnen de tijd.

· Qwixx: elke speler kan elke beurt meedoen bij dit spel Je kruist op je scorevel aan wat je kan combineren met de cijfers en kleuren. Op volgorde moet je deze invullen op je scorevel. Tactisch spel.

· Keer op Keer: combineer de kleur en de cijfers van de dobbelstenen om zoveel mogelijk rijtjes en kleuren aan te kruisen. Elke kolom levert je de meeste punten op als je deze als eerste vol kruist.

· WoordWizzard (lees mijn review blog hier): op de dobbelstenen staan categorieën zoals landen, dieren, eten. Nadat iedereen een categorie heeft gekozen en er een letter is getrokken, moet je zoveel mogelijk worden met die letter uit je gekozen categorie bedenken en opschrijven. En uit de categorie van je medespelers om hun minpunten te geven. Een favoriet van mijzelf!

· Yahtzee: het spel wat iedereen nog wel kent van vroeger bij opa & oma. Met zo'n met groen beklede gooibak erbij!

· Galgje: galgje kan je op papier doen, met een woord verzinnen en dan de letters raden. Is het fout, dan in stukjes een galg tekenen. Wij hebben er een spel van mattel van. Maar dat kan ik nu nergens meer vinden in (online) winkels.

· 5 seconden (lees mijn review blog hier): een stressvol spelletje, want in 5 seconden moet je drie dingen noemen van de categorie op de kaart die je trok. De 5 seconden worden getimed door een zandloper die irritant geluid maakt, dus dat helpt niet!

· Wijsneus (lees mijn review blog hier): raad met steeds meer aanwijzingen wie, wat of waar je bent. Lastige is dat je maar 1 kans krijgt om het goed te raden.

· Woordzoeker: een spel wat je snel even tussendoor kan doen. Zoek op een groot lettervel samen naar een woord. Wie vind de meeste woorden?

· Squla bordspel: vragen in de categorieën taal, rekenen, geschiedenis, natuur & techniek en aardrijkskunde, dus schoolvakken. Voor iedere schoolgroep zijn er vragen, ook voor ouders.

· Rummikub: het bekende spel met cijfers en kleuren.

· Set: maak sets van de verschillende vormen en kleuren

· Triominos: domino maar dan net iets uitdagender. De stenen zijn namelijk een driehoek. Dus veel moeilijker om iets aan te kunnen leggen.

· Clever (tip van volger)

· Railroad Ink (zag ik op het spellenspektakel)

· Regenwormen (gekocht na tip van volger)


Een uitgebreide blog met reviews van een aantal van deze spellen lees je in mijn dobbelspel blog.

tips voor spellen bordspellen kaartspellen dobbelspel  en gezelschapsspellen verjaardag kinderfeestje sinterklaas kerst keer op keer

Kinderfeestje

Kaart- en dobbelspellen zijn qua prijs vaak ideaal als cadeautje om te geven op een kinderfeestje. Heb jij binnenkort een jarige in huis? Of wil je alvast wat ideeën voor een kinderfeestje? Een feestje wat je met mijn draaiboeken of nog makkelijker met mijn complete feestpakketten makkelijk zelf thuis kan organiseren? Neem dan een kijkje bij al mijn kinderfeestjes in de leukste feest thema's zoals Professor, Pokemon, Harry Potter en Tiktok Challenges!


Familiespellen

Met iedereen aan tafel een spel spelen, blijft leuk. Zak chips en frisdrank erbij op tafel, gezellig! Pictionary Air en 30 seconds zijn leuke spellen voor als je met een grotere groep bent. Bij deze spellen speel je namelijk in teams tegen elkaar. De andere spellen kan je met minder spelers doen, dus leuk voor een spelletje met je kids. De meeste van deze spellen zijn er ook in junior varianten. De eerste vijf spellen worden nu het meest gespeeld.


· Pictionary Air: Pictionary, maar dan een moderne versie. Met een controller teken je je plaatje in de lucht, terwijl je teamleden op een IPad zien wat je tekent en kunnen raden. Elke keer weer een succes met een groep vrienden bij ons this!

· 30 seconds (lees mijn review blog hier): mijn favoriete spel met een grotere groep kinderen en vrienden. De een beschrijft de woorden die op het kaartje staan, de teamleden moeten raden wat de ander beschrijft.

· Kolonisten van Catan: het bekende handelsspel waarbij je je gebied moet uitbreiden met straten, dorpen en steden. Dat doe je door te handelen in grondstoffen zoals graan en erts. In vele varianten beschikbaar, van bordspel tot dobbelspel.

· MicroMacro Crime City (lees mijn review blog hier): een zoekspel aan de hand van verhalen met aanwijzingen. Superleuk concept op een mega grote zoekplaat.

· Ticket to Ride Europa (lees mijn review blog hier): een spel waar iedere speler zijn eigen treinroute moet bouwen. Met die routes verdien je punten. Elke keer anders, dus blijft leuk.

· Splendor (lees mijn review blog hier): verzamel edelstenen waardoor je steeds meer kaarten met punten kan kopen. Wie als eerst 15 punten heeft, heeft gewonnen. Mooi spel.

· What do you Meme Family (lees mijn review blog hier): een spel wat mijn kinderen uit de kast pakken als er meerdere vrienden en vriendinnen zijn. Wie heeft de leukste quotes bij de gekke foto's?

· 10 dagen door Europa (lees mijn review blog hier): een spel om samen te spelen met kinderen in de hoogste klassen van de basisschool. Doel is om een reis door Europa uit te stippelen met de kaarten die je trekt en daarna ruilt.

· Cluedo: probeer een moord op te lossen door aanwijzingen te vinden zoals waar, waarmee en om hoe laat de moord is gepleegd.

· Pandemic (lees mijn review blog hier): samen met je medespelers probeer je het virus te overwinnen. Iedereen heeft zijn eigen rol waar je speciale functies kan uitvoeren. Leuk idee nu je met z'n allen samen moet werken.

· Doolhof: veel gespeeld toen de meiden nog kleiner waren. Een spel waarbij je met tegels te verschuiven het doolhof zo moet leggen dat je een weg naar de schatten kan lopen.

· Azul (lees mijn review blog hier): een vrolijk gekleurd spel waarbij je Portugese tegeltjes verzamelt en rijen moet worden. Met volle rijen scoor je punten.

· Lynx (lees mijn review blog hier): een spel waar ik altijd verlies van mijn kinderen. Het is een zoekspel waarbij het bord waarop de afbeeldingen die je moet zoeken steeds anders is.

· El Dorado (lees mijn review blog hier): probeer zo snel mogelijk over de 5 speelborden als eerste bij de schat te komen. een tactisch spel.

· Risk: bedoeling is om je gebied uit te breiden door de legers van je tegenspelers in die gebieden te verslaan.

· Bankroet (lees mijn review blog hier): de nieuwe variant van mijn oude mankomanie spel. Het omgekeerde van monopoly, want je moet zo nel mogelijk je miljoen zien kwijt te raken.

· Stratego: verover de vlag van je tegenstander met gebruik van je leger en spionnen. Maar kijk uit voor bommen.

· Monopoly (lees mijn review blog hier): wie kent het niet, het spel waarbij je zoveel mogelijk geld moet zien te verdienen door het kopen van straten en huizen. In vele varianten verkrijgbaar.

· Stay Cool (lees mijn review blog hier): een partyspel waarbij je oveeel mogelijk vragen moet beantwoorden in de zandlopertijd. Lastige is dat je sommige antwoorden moet zeggen en andere met dobbelstenen moet leggen. Elk ronde komt er een extra uitdaging bij. Stressvol, maar daardoor veel gelach!

· Levensweg (tip van volger)

· Sequence (tip van volger)

· Dixit (tip van volger)

· Camel Up (tip van volger)

· Carcassonne (tip van volger)

· De kwakzalvers van Kakelenburg (tip van volger)

tips voor spellen bordspellen kaartspellen dobbelspel  en gezelschapsspellen verjaardag kinderfeestje sinterklaas kerst pictionary air

Reactiespellen

Test of je een goed reactievermogen hebt met deze spellen! Dit soort spellen hebben meestal wel een competitief effect op iedereen, dus het kan er wel 's heel fanatiek en luidruchtig aan toe gaan!


· Dobble: zoek op kaarten dezelfde plaatjes bij elkaar. Lijkt makkelijk, maar de figuren staan in veel verschillende afmetingen op de kaarten.

· Bank Attack (lees mijn review blog hier): een spel waarbij je samen met je medespelers de kluis van de bank moet proberen te openen. De opdrachten komen uit het apparaat, dus met veel geluid dit spel.

· Halli Galli: het spel met de bel. Probeer zo snel mogelijk op de bel te slaan als van een vrucht er precies 5 op alle kaarten samen te zien zijn. Ben je de eerste die op de bel drukt, dan win je alle open kaarten. Kan pijnlijk zijn bij het te enthousiast slaan.

· Vlotte geesten: pak zo snel mogelijk het ding van tafel dat op kaart in de juiste kleur staat. Staat er niks in de goede kleur is op, dan moet je dat ding pakken wat niet op de kaart staat en waarvan de kleur ook niet op de kaart te zien is.

· Jungle speed: leg om de beurten kaarten af van je stapel. Hebben jullie dezelfde kaart? Dan moet je al eerste de totem te pakken zien te krijgen.

· Bop it!: volg de opdrachten op die het apparaat je geeft. Van spel omdraaien tot scratch, dus een beetje DJ'en. Wel met veel geluid.

· Speed cups: zet zo snel mogelijk de cups in dezelfde volgorde als op de opdrachtkaart staat.

· Boggle: het spel bekend van tv met de letters. Maak met de letters die er op de schermphes verschijnen zoveel mogelijk woorden.

tips voor spellen bordspellen kaartspellen dobbelspel  en gezelschapsspellen verjaardag kinderfeestje sinterklaas kerst bankattac

Denkspellen

Is er niemand die een spel wilt spelen? Dan kan je een van deze spellen doen! Ze zijn uitdagend, echte breinbrekers. Zo moet je bijvoorbeeld een oplossing bedenken of een route vinden. De meeste spellen hebben verschillende opdrachten en zijn smartgames die je alleen kan doen. Exit en Unlock zijn escaperooms voor thuis die je met meerdere mensen kan spelen.


· smartgames (lees mijn review blog hier): er zijn veel smartgames spellen. Zo hebben wij verschillende IQ Puzzlers waarbij je in 3D figuren moet na proberen te maken. Maar ook Temple trap en Atlantis Escape.

· Icosoku: probeer de driehoekige domino stenen zo neer te leggen dat de punten die bij elkaar komen samen het cijfer zijn die op de gele rondjes staan. Heel uitdagend en frustrerend soms.

· Mastermind: een spel wat ik nog van 'vroeger' heb. Je kent het wel, met verschillende kleuren pinnetjes een gekleurde code proberen op te lossen.

· Pincode (lees mijn review blog hier): mastermind 2.0 waarbij je met dobbelstenen en een app een vier cijferige code moet proberen te kraken.

· Exit (gekocht na tip van volger): een escaperoom om thuis te spelen. Kan lastig zijn, want soms moet je zelfs de doos gebruiken om een aanwijzing te ontdekken.

· Unlock (lees mijn review blog hier): een escaperoom die je speelt in combinatie met een app. Fijn dat die app je soms aanwijzingen kan geven.

· CodeNames (gekocht na tip van volger): een party denkspel waarbij allen de teamleiders weten welke kaarten bij hun team horen. Dat proberen de teamleden te raden door aanwijzingen van 1 woord van hun leider.

· Brainbox de wereld rond: probeer zo veel mogelijk dingen op de kaart te onthouden om de vragen van je tegenstander over de kaart te kunnen beantwoorden.

· Rubik’s kubus: de bekende kubus met de gekleurde vlakken.

· Thinkfun spellen: hetzelfde idee als bij smartgames, dus 3D puzzels proberen op te lossen. Wij hebben onder andere Rush Hour en Laser Maze zet de spiegels op de goede manier neer, zodat de laserstraal tot het eindpunt kan schijnen.

tips voor spellen bordspellen kaartspellen dobbelspel  en gezelschapsspellen verjaardag kinderfeestje sinterklaas kerst lynx

Kinderspellen

Kinderspellen, oftewel spellen die kids heel erg leuk vinden en uren achter elkaar kunnen blijven spelen. Terwijl je zelf het na twee potjes wel hebt gezien! De meeste spellen die ik al noemde bij familiespellen, zijn er ook in kinderuitvoering. Zoals van monopoly, rummikub, doolhof, kolonisten. Toch geef ik je ook nog een paar tips voor kinderspellen.


· Spookslot: een spannend spel met een 3D bord waar een spookkasteel op staat.

· Wie is het?: probeer met aanwijzingen van je tegenspeler zoveel mogelijk poppetjes op de klepjes neer te leggen. Wie blijft er uiteindelijk over.

· Twister: een lekker actief spel waarbij je je handen en voeten op de kleuren moet neerzetten die gedraaid worden. Pas om dat je niet omvalt of in de knoop komt met je medespelers.

· Pim Pam Pet: roep zo snel mogelijk een woord in de categorie op het kaartje met de letter op het draairad.

· Throw Throw Burrito (lees mijn review blog hier): een actief spel waarbij je burritos naar elkaar mag gooien.

· Mimiq: een soort kwartet waarbij je de kaarten die je wilt verzamelen moet uitbeelden door na te doen: het zijn allemaal gekke bekken!

· Dokter bibber: haal met een pincet de onderdelen uit het lijf. Pas op voor de rode zoemer.

· Mens erger je niet achtbaan: de achtbaan variant van dit spel maakt het originele spel net iets leuker.

· Baobab: leg de kaarten op de boomstam op de manier die op de kaart staat. Bijvoorbeeld gooien of met je ogen dicht. Hoeveel kaarten kan jee op de boom leggen is de vraag.

· Jenga: de gevaarlijke toren die steeds meer gaat wiebelen hoe meer stenen je eruit haalt en hoe hoger hij wordt.

· Zeg geen ja, zeg geen nee: best lastig om alle vragen te beantwoorden zonder dat je ja of nee mag zeggen.

· Betoverende toren (tip van volger)

tips voor spellen bordspellen kaartspellen dobbelspel  en gezelschapsspellen verjaardag kinderfeestje sinterklaas kerst baobab

Op het Spellenspektakel 2021 ontdekte ik nog een aantal leuke spellen. Zo zag ik Keer op Keer 2, Lama dobbelspel, Spookslot nieuwe grote uitgave, Paleo, Juicy Fruit, New York Zoo, Railroad Ink, Friends en Harry Potter Triviant, Escape Your House, Escape room Puzzle Adventures, Unstable Unicorns, Oma's waslijn, Tekenneus, Perfect Holiday, Cubiq, de vloer is Lava, Pictorush. Meer over deze spellen lees je in mijn spellenspektakel blog. Mamagisch heeft speltips voor spellen 2 spelers voor ouders. Na Sinterklaas komen er weer wat nieuwe spellen in onze kast bij. Maar welke, dat kan ik nu natuurlijk nog niet zeggen!


Kijk meteen ook voor tips en ideeën voor een kinderfeestje thuis op mijn website voor originele leuke kinderfeestjes met draaiboek en feestpakket. Een professorfeest of TikTok Challengefeest bijvoorbeeld.


Kommentare


bottom of page