• van Kaat

10 cadeau tips voor leuke kaartspellen

Bijgewerkt op: mei 26

Een spel is altijd een leuk idee als cadeautje. Kaartspellen zijn door hun prijs perfect om te geven op een kinderfeestje. Deze spellen zijn ook nog ‘s regelmatig in de aanbieding bij onder meer Bol.com en Kruidvat. Maar welk kaartspel is nou leuk? In deze blog zet ik de kaartspellen, die bij ons thuis het populairst zijn, op een rijtje.

Kaartspellen

Gaan wij een dagje weg of op vakantie, dan nemen we altijd een paar kaartspellen mee. Het zijn niet alleen leuke spellen, maar ook lekker praktisch. Ze zitten namelijk vaak in een klein doosje, dus nemen niet veel ruimte in in je tas. Soms is het doosje iets ruimer, waardoor er nog een paar andere spellen bijpassen. Ander voordeel is dat kaartspellen meestal niet zo lang duren en ze redelijk simpel te begrijpen zijn. Door de jaren heen hebben we redelijk wat kaartspellen verzameld die toch steeds weer anders zijn. Dit zijn, volgens ons dan hè, de leukste!


Uno

Uno is en blijft al jaren populair. Dat spel is dus al op veel plekken geweest met ons! Een spel wat je snel kan spelen, omdat de regels simpel zijn: of je volgt de kleur van de kaart of het cijfer. Door de plaagkaarten wordt het leuk! Er zijn kaarten met beurt overslaan, twee pakken, beurtwissel en andere kleur. Daardoor kan je elkaar lekker tegenwerken! De winnaar is degene die als eerste al zijn kaarten heeft afgelegd. Maar let dan wel op dat je bij je laatste kaart eerst Uno moet zeggen, anders win je nog niet!

Lama

Ons allernieuwste spel kocht ik afgelopen Pasen: Lama. Vanwege de vele positieve reacties en verkozen tot speelgoed van het jaar 2020 in de categorie 8&9 jaar, was ik benieuwd naar dit spel. Lama is niet alleen de illustratie van het spel. Het staat ook voor de afkorting Leg Alle Minpunten Af. En daar draait dit snelle spel om: leg zoveel mogelijk kaarten af, anders krijg je fiches als minpunten. En dan kan best hoog oplopen dat minpuntenaantal! Maar, ben je al je kaarten kwijt, dan mag je een fiche wegdoen. Je mag zelf kiezen welk fiche: een witte van 1 minpuntof een zwarte van 10. Lichtelijk verslavend, want met hoe meer minpunten je eindigt (verliest dus), hoe liever jij nog een potje speelt.


Sushi Go

Voor ons weekendje weg in de meivakantie kocht ik Sushi Go. Wel toepasselijk voor sushifans toch? En het is ook echt een leuk spel! Je moet zoveel mogelijk sushi's zien te sparen. Dat doe je door steeds opnieuw een kaart te trekken uit de set kaarten die je van je medespeler krijgt. Je geeft elke beurt namelijk al je kaarten door aan de volgende, nadat je een kaart hebt gekozen. Lekker snel spel, ideaal voor in de trein!


Exploding Kittens

Dit spel speelden mijn meiden bij een vriendinnetje en waren meteen enthousiast. Dus vroegen ze het spel meteen aan hun oom voor hun verjaardag. Een ander vriendinnetje verraste ze ook nog met de uitbreiding Imploding Kittens. Kinderen vinden de kaartjes met katten in de meest rare varianten erg grappig van Exploding Kittens Dat er dan ook nog katten ontploffen maakt het helemaal leuk. Tenzij je zelf degene bent die ontploft en geen ontmantelkaart meer hebt. Twee jaar later pakken ze het spel nog steeds regelmatig uit de kast. Ikzelf had het na een paar keer wel gezien om eerlijk te zijn.

Ligretto

Ligretto is een kaartspel waar je redelijk gek kan worden van de stress, snelheid en chaos. Maar dat maakt het nou net zo leuk! Hoe sneller, hoe beter! Doel van het spel is om al je kaarten kwijt te raken. Dat doe je door je kaart op volgorde op aflegstapels te leggen. Maar, niet om de beurt, allemaal tegelijk! Dus je moet je eigen kaarten in de gaten houden en kijken wat de anderen neerleggen en of jij daar weer op kan leggen. Je snapt, dit zorgt voor de nodige stress en chaos, wel een supergezellige chaos!


Qwirkle

Een leuke en uitdagendere variant van Rummikub is Qwirkle. Dat betekent dus series met dezelfde of juist allemaal verschillende symbool kaarten wegleggen. En tijdens het spel kaarten verleggen om nieuwe combinaties te kunnen maken. Kan je een complete serie van 6 kaarten leggen, een Qwirkle, dan scoor je pas punten. Ook al ben je niet aan de beurt, je moet dus wel steeds blijven opletten of jij met de door je medespelers neergelegde kaarten iets kan combineren met jou kaarten.

Saboteur

Een pokerface is erg handig bij Saboteur, want welke rol je ook hebt in het spel, die van kaboutermijnwerker of saboteur, je moet die proberen zo lang mogelijk geheim te houden. Dus een beetje bluffen als je saboteur bent. Maar ook een beetje verdacht doen als je mijnwerker bent. Dan denken je medespelers misschien wel dat jij de saboteur bent. Zo maak jij weer meer kans om te ontdekken wie de echte saboteur is. Samen leg je een gangenstelsel door de mijn naar de goudklomp, terwijl de saboteur probeert te voorkomen dat je de goudklomp bereikt.


Dobble

Misschien denk je bij Dobble eerst “wat een kinderachtig spel: dezelfde plaatjes zoeken”. Maar dat is het dus echt niet! Sterker nog, je wordt, ook als volwassene, heel fanatiek! Wat ook tot frustratie kan leiden, want die kinderen zien hetzelfde plaatje toch vaak net iets sneller… En soms ziet iemand de plaatjes gewoon echt niet. Frustratie dus bij de een, de grootste lol bij de anderen! Dobble draait om snelheid bij het vinden van hetzelfde plaatje. Dat de plaatjes verschillen in grootte, daar zit de uitdaging. Alle plaatjes ze je dus steeds in een ander formaat. Ook leuk, het spel kan je op verschillende manieren spelen, dus je bent er niet snel op uitgekeken.


Start 11

Kan je tot 20 tellen, dan kan je Start 11 spelen. Het enige wat je namelijk moet doen is een rij met kaarten neerleggen van 1 tot en met 20. Probleem is wel dat je alleen met de rode 11 mag beginnen. En dat je afhankelijk bent van de kaarten van de andere spelers. Om de beurt mag je kaarten neerleggen. Maar, je hoeft niet al je kaarten uit te leggen als je daarmee andere spelers kan dwars ziten! Heb je als eerste al je kaarten uitgespeeld, dan win je. Een combinatie van geluk met je kaarten en tactisch kaarten neerleggen.

Koehandel

Ben je met een groepje, dan is het spel Koehandel een aanrader. De naam zegt het al: handel, dus je moet met elkaar onderhandelen om dieren te kunnen kopen. Dat onderhandelen betekent bluffen, elkaar voor de gek houden, overtuigen en elkaar te slim proberen af te zijn. Dat alles samen zorgt voor een gezellige, lawaaierige chaos.


Weerwolven van Wakkerdam

Een spel wat kinderen vaak op school leren is Weerwolven van Wakkerdam Je moet namelijk met een groep van minimaal 8 personen hebben. Daarom wordt het ook wel ‘s tijdens kinderfeestjes erbij gepakt. Een spel wat je meestal pas na een paar keer spelen door hebt. Want het is wel even wat om alle rollen die er zijn te snappen. Je kan een van de goede burgers zijn die weerwolven proberen te vinden, je kan weerwolf zijn, een van de speciale rollen zoals heks of spelleider. Kan best eng zijn voor jongere kinderen nu er de weerwolven ’s nachts een burger elimineren.

Nog meer kaartspellen

De spellen Baobab, Vlotte Geesten, Throw Throw Burrito, Jungle Speed en Halli Galli zijn ook leuke kaartspellen, maar dan gecombineerd met snel reageren. Bij alle spellen moet je namelijk ofwel kaarten raar neerleggen, een voorwerp pakken, op de bel slaan (wat pijnlijk kan zijn zeg ik uit ervaring) of burrito’s pakken gooien. Hier draait het meer om de snelle reactie dan je kaarten.


Heb jij ook nog tips voor leuke kaartspellen? Laat het mij dan weten!

87 keer bekeken0 reacties