top of page
  • Foto van schrijvervan Kaat

Review bordspel: Pandemic

Bijgewerkt op: 13 jun. 2022

Als je al veel spellen hebt, is het een uitdaging om elke keer toch weer een nieuw leuk spel te vinden. Maar het is gelukt! Van een paar waardebonnen die we nog hadden liggen, kochten we het spel Pandemic. Een bordspel waarbij je samen tegen het spel speelt. Weer ’s wat anders!

Review bordspel: Pandemic

Samen spelen tegen het spel

Bij de meeste spellen speel je tegen elkaar. De uitkomst van het spel is dan dat je of wint of verliest. Kan best vervelend zijn voor degenen die niet goed tegen hun verlies kunnen. Met dit spel win je dus juist met z’n allen of je verliest van het spel. Gelukkig heeft er bij ons thuis niemand last van slecht tegen z’n verlies kunnen, maar toch is dat samenspel een leuke variatie op andere spellen.


Hoe je bij andere spellen je kaarten geheim wilt houden, is het bij Pandemic juist nodig om al je kaarten openbaar te maken. Je moet namelijk samenwerken, dus veel overleggen. Wat dus ook betekent dat je de hele tijd bij het spel betrokken bent. Op je beurt wachten is dan ook niet echt aan de orde. Bij elke beurt is het immers weer opnieuw samen de volgende stappen bepalen.


Doel van het spel

Alle spelers zijn leden van het ziektebestrijdingsteam. Samen kunnen ze medicijnen maken om de vier dodelijke ziektes te bestrijden. Ziektes die elk een heel werelddeel kunnen vernietigen. Iedere speler krijgt daarvoor een speciale functie binnen het team. Welke functie hangt af van de kaart die je trekt. Zo kan je bijvoorbeeld crisismanager, arts, onderzoeker, maar ook logistiek manager zijn.


Te ingewikkelde uitleg

Het spel klinkt best simpel als is het zo vertel, maar die indruk krijg je totaal niet als je de spelregels leest. Om eerlijk te zijn haakte ik al vrij snel af bij de uitleg toen dochterlief deze zat voor te lezen. Ik zat me zelfs te bedenken waarom we zoveel voor dit spel betaalt hadden. Normaal ben ik echt wel van eerst de handleiding erbij, maar nu dus niet. Het spel meteen spelen met de handleiding erbij werkte stukken beter. Het bleek gelukkig het ook niet moeilijk te zijn! Grote opluchting bij mij dus.

Review bordspel: Pandemic cadeau tip

Al snel hadden we door hoe het werkte en kregen we lichtelijk stress van de uitbraak van de eerste ziekte. Zo’n epidemiekaart die veroorzaakt dat. Terwijl we nog maar net wisten hoe we medicijnen moesten maken! Beetje chaos volgde, omdat iedereen ideeën had over de beste stappen. Wel erg leuk en gezellig zo samen!


Elke keer anders

Na het eerste ‘oefenrondje’ (wat we verloren…) dachten we te weten hoe we de ziektes samen konden voorkomen. Maar dat bleek niet zo te zijn! Je hebt namelijk elk spel een andere functie en kan je dus andere dingen. Daardoor blijft het een uitdagend spel lijkt mij. En niet alleen door de verschillende functies blijft het spel uitdagend, ook doordat je het spel op verschillende moeilijkheid niveaus kan spelen door meer epidemie kaarten in het spel te doen. Hier zijn we voorlopig dus nog niet op uitgekeken denk ik.


Cadeautip

Een aanrader voor de al wat grotere kinderen dus! Dit bordspel kan je onder andere kopen bij Bol.com. Ik waarschuw je alvast, want het is best prijzig! Meer een cadeautip dan ook voor ouders of opa’s en oma’s of ooms en tantes. Twijfel je vanwege de prijs, maar ben je wel nieuwsgierig naar dit spel? Dan is het misschien een idee om het spel eerst een keer uit te proberen. Dat kan met de gratis print & play versie van Asmodee. Dan kan je daarna beslissen of je het wilt kopen. Handig toch!

Review bordspel: Pandemic spellen tips

Wil je nog meer cadeautips voor leuke spellen? Lees dan mijn blog waar ik jullie een kijkje in onze spellenkast geef.

Comentarios


bottom of page