top of page
  • Foto van schrijvervan Kaat

Tips voor het professorfeest / science feest: een kinderfeestje thuis vol met proefjes

Al vanaf het begin is het professorfeest, of proefjesfeest zoals kinderen het ook wel noemen, het meest bestelde kinderfeestje! Het populairste feestthema dus. Proefjes zijn ook gewoon superleuk om te doen. Helemaal als je dat samen met je vriendjes en vriendinnetjes doet met een echte labjas aan!


Professorfeest en Sciencefeest

Met z’n allen doen de kinderen op het Professorfeest wel 15 proefjes, van optische illusie tot smurfensnot maken en van een bruisende chemische reactie tot de colafontein. Op het Sciencefeest 11 proefjes, een speurtocht, knappe koppen quiz en maken ze een lavalamp! Als je wilt, kan je het feestje nog leuker maken met deze feesttips!  Met z’n allen doen de kinderen wel 15 proefjes, van optische illusie tot smurfensnot maken en van een bruisende chemische reactie tot de colafontein. Als je wilt, kan je het feestje nog leuker maken met deze feesttips!

Tips kinderfeestje thuis organiseren: professorfeest activiteiten spelletjes proefjes

Proefjes traktaties professorfeest

Op de dag van hun kinderfeestje, trakteren kinderen vaak ook op school. De traktaties kan je ook in het professorthema doen. Deze kleurige reageerbuisjes vind ik superleuk. Ze zien er door de felle m&m’s meteen feestelijk uit. Ook een erg makkelijke traktatie: koop reageerbuisjes en een paar bruine zakken m&m’s, vul de buisjes met alle m&m’s behalve bruin, doe er een dopje of propje vloeipapier als stop op. Er zijn speciale rekjes voor reageerbuizen, maar een dot klei werkt ook goed zoals je ziet.

Tips kinderfeestje thuis organiseren: professorfeest  traktatie skittles proef

Moeder Fleur zette alle buizen in een blok oase wat ze toevallig nog had liggen. Ook handig om het zo mee te nemen naar school!

Professorfeest proefjes feest kinderfeestje thuis traktatie reageerbuis smarties

Moeder Neeltje maakte een variant hierop met Nerds in reageerbuizen. Maar ook een variant zonder snoep, maar met Orbeez. Dan is het meteen een proefje: de Orbeez in water laten weken totdat ze goed gegroeid zijn en dan kan je er mee spelen.

Professorfeest proefjes feest kinderfeestje thuis traktatie reageerbuis

Professorfeest proefjes feest kinderfeestje thuis traktatie reageerbuis orbeez

Deze spekjes traktatietip kreeg ik van een klant. Zij printte en knipte de mini vlaggetjes voor op een prikker uit het draaiboek. Die plakte ze op mini potjes en vulde deze met spekjes. Ook leuk en makkelijk! Nu bijna op alle scholen de traktatie coronaproof moet zijn, kan je in plaats van los snoep ook uitdeelzakjes snoep erin doen. Een zakje Skittles of zure matten bijvoorbeeld. In smalle reageerbuisjes passen bij mij net cheestrings, in de brede buisjes een snoepketting.

Tips kinderfeestje thuis organiseren: professorfeest traktatie spekjes

Wat ook kan is een zakje vullen met verschillende smaken jellybeans door elkaar, zoet en zuur. Of met hele vieze smaken van Jelly Bean Boozled zoals stink sokken, gemaaid gras. Dan deel je dus een soort van experiment uit: durven de kinderen het te proeven en zo ja, welke smaken proeven ze. Of maak giftige kikkers, muizen of slangen in rode jelly. Hoe je deze jelly maakt, staat in mijn Halloweenblog.

Moleculen kennen de meeste kinderen op de basisschool misschien nog niet, maar dat die figuurtjes bij proefjes horen, dat wel! Daarom is een molecuul traktatie ook leuk. Deze kan je zelf maken van cocktailprikkers, tumtum en gumbollen. Of je maakt er een DIY traktatie van. Dat kan natuurlijk ook.

Tips kinderfeestje thuis organiseren: professorfeest kikker traktatie

Aankleding

Aankleding, een chiquer woord voor versiering. Maar, ik neem het woord voor de eerste tip even letterlijk. Kleed jezelf aan als professor! Heb je er echt zin in, ga dan voor de gekke professor look. Zo komen de kinderen meteen in een gezellige stemming als jij het feestje begeleidt als professor.

Tips kinderfeestje thuis organiseren: professorfeest regelen

Tips kinderfeestje thuis organiseren: professorfeest uitnodiging maken

Van je kamer maak je makkelijk een laboratorium met alle printables die ik voor je maakte. In het draaiboek vind je namelijk vlaggen voor een slinger met de symbolen van stoffen op. Maar ook met waarschuwingsborden. En dan is er ook nog een bord met veiligheidsvoorschriften. En niet te vergeten de supergave uitnodigingen!

Tips kinderfeestje thuis organiseren: professorfeest feestversiering

De kleuren bij dit proefjesfeest zijn geel, groen, blauw en rood. Dus een zeil of kleed voor op de tafel in die kleur is makkelijk te vinden. Zo’n tafelzeil is sowieso wel erg praktisch, want er kan wel ’s wat geknoeid worden tijdens het proefjes doen!


Tips kinderfeestje thuis organiseren: professorfeest  proefjes doen

Zet verschillende potjes met gekleurd water op ter decoratie. Heb je geen kleurstof in huis, doe er dan gewoon wat watjes in met een stuk gekleurd papier. Plak er ook nog een vlaggetje met een waarschuwingsteken op. Dat maakt het helemaal af. Deze foto’s zijn van ouders die mij lieten zien hoe ze de kamer versierd hadden.

Tips kinderfeestje thuis organiseren: professorfeest  printable feest decoratie

Wil je nog meer versiering, maak dan slingers van lange slierten crêpepapier in de feestkleuren. Hang er dan ook meteen een rij naast elkaar met een waarschuwingsbord erbij en je hebt een leuke achtergrond voor een groepsfoto. Bij Action kocht ik ook al ’s geel-zwart afzetlint met danger en warning op. Dat kan je ook als slinger gebruiken of als markering van het gebied waar de proefjes gedaan worden.


Bij Action kan je trouwens ook voor nog geen euro veiligheidsbrillen kopen. Niet nodig voor bij de proefjes, maar wel een grappig detail. En leuk om als bedankje mee naar huis te geven. Niet dat dat perse nodig is, nu bij mijn professorfeest alle kinderen al met een eigen labjas, haarnetje en hun proefjes naar huis gaan.

Tips kinderfeestje thuis organiseren: professorfeest feestversiering

Eten en drinken professorfeest

Heel ingewikkeld hoeft het niet te zijn om ook het eten in laboratorium stijl te krijgen. Zo deed een moeder het drinken in een beker met maten op getekend. Simpel, maar wel met leuk resultaat! Ook leuk is om bij bijvoorbeeld broodje knaks of tafelfriet de sausjes zoals mayo en ketchup met pipetjes te laten pakken of de sausjes in een spuitje te doen.


Wil je echt de hele maaltijd in het thema, dan is fusili pasta als dna staafjes een idee. Of een fruitsalade met veel cocktailprikkers, zodat kinderen hun eigen fruitmolecuul kunnen maken. Wel veel meer werk met al dat gesnij van fruit en alleen leuk als ze ook weten wat moleculen zijn.


Gourmetten is ook leuk voor de wat oudere kinderen. Zelf je eten maken, dat is toch gewoon 1 groot experiment! Hoe lang duurt het voor iets gaar is? Welke smaken passen bij elkaar? Welke kleur krijgen een paar sausjes samen? Hier ben je wel even mee bezig! Lees mijn gourmetblog voor tips.

Tips kinderfeestje thuis organiseren: professorfeest labrat cupcake traktatie

Professortaart

Ook al zie je de meest fantastische taarten in allerlei vormen voorbij komen op Insta, dat hoeft echt niet hoor. Je krijgt namelijk ook al een leuk effect met een taart in de thema kleuren! Een kwarktaart kan je makkelijk kleuren, dat lees je in mijn regenboog kwarktaart blog. Een ander idee is grote cupcakes bakken. Daar plak je met glazuur een snoepmuis op alsof het een laboratoriumrat is.


Best veel tips toch voor bij het professorfeest en Sciencefeest! Het feest zelf is al superleuk en als je wilt kan je dus ook helemaal los gaan met het thema. Veel plezier met de voorpret!


professor proefjes science kinderfeestje thuis lavalamp

professor proefjes science kinderfeestje thuis skittles mentos feestpakket tipsRecente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page