top of page
  • Foto van schrijvervan Kaat

Tips voor leuke dobbelspellen

Bijgewerkt op: 8 jun. 2022

Spelletjes, daar zijn wij gek op! Het zijn ook echt ideale cadeautjes om te geven. Kaart- en dobbelspellen zijn namelijk vaak rond de €10,- en regelmatig met korting te koop! Zo’n spel kan je dus alleen of samen aan de jarige geven of het kinderfeestje. Zelf vind ik kaart- en dobbelspellen ideaal, want ze zijn compact, dus handig mee te nemen. En ook spellen die je snel kan leren en snel om te spelen. Eerder gaf ik al tips voor kaartspellen, daarom in deze blog mijn tips voor leuke dobbelspellen.


Yahtzee

Grappig om te zien dat dit spel, al eeuwen oud, nog steeds leuk is voor kinderen! Zelf heb ik het van mijn oma geleerd. Met zo’n degelijke leren beker en gooipiste met groen vilten stof. De gooibak is allang versleten, maar de beker heb ik nog steeds.


Tips voor leuke dobbelspellen yahtzee

Chili Dice

Dit spel Chili Dice kregen wij, net als Keer op Keer en Konijnenhokken, van 999Games om uit te proberen. Dit spel is Yathzee 2.0, echt superleuk volgens mijn dochtertjes en hun vriendinnen! Je kan namelijk rode cijfers gooien met de dobbelsteen, de pittige chili dus. Rood betekent dat je dat je met die dobbelsteen extra mogelijkheden hebt. Je kan ‘m inzetten als verdubbelaar en joker. Maar ook kan je er punten mee verplaatsen. Punten, die moet je zo veel mogelijk proberen te gooien in zo min mogelijk worpen. Maximaal 30 keer mag je gooien. Durf je nog een keer te gooien met de kans op hoger maar ook niks. Of ga je toch voor de punten die je al hebt? Zo werd meteen duidelijk wie van het groepje wie veel risico’s durft te nemen en wie toch liever op safe speelt. Echt een superleuk en uitdagend spel, een aanrader.

Tips voor leuke dobbelspellen chili dice

Qwixx

Dit spel Qwixx pakken mijn oudste en haar BFF vaak uit de spellenkast om even tussen het kletsen door te doen. Het is een simpel spel, maar totaal niet saai! Sterker nog, je moet goed opletten, want elke keer als er iemand de dobbelstenen gooit, mag iedereen cijfers aankruisen op zijn scoreblok. Bedoeling is om de gekleurde rijtjes van links naar rechts zo vol mogelijk te maken met de gegooide dobbelstenen. Het lastige is dat je steeds keuzes moet maken, want zodra je een getal hebt afgestreept, mag je daar links van niks meer aankruisen. Je kan dus tactisch spelen door te wachten op een beter getal wordt gegooid. Maar daar zit wel een risico aanvast: wacht je te lang, dan kunnen de anderen misschien wel hun vakjes aankruisen. Het spel stopt al er twee kleuren rijen vol zijn. Omdat het hier dus best vaak gespeeld werd, waren de meiden dan ook er blij dat er scoreblokken te koop zijn met nieuwe spelvarianten op. Dus op dit spel zijn we nog lang niet uitgekeken!


Keer op Keer

Om eerlijk te zijn dacht ik dat dit spel ongeveer hetzelfde was als Qwixx vanwege de kleuren en scoreblokken. Maar dat is het dus totaal niet. De naam is goed gekozen, je wilt dit spel Keer op Keer na een keer echt meteen weer spelen. Het is een makkelijk te leren spel en het gaat ook lekker snel. Bedoeling is om de hokjes van twee kleuren en kolommen helemaal vol te krijgen met goede worpen. Leuke hieraan is dat ook als je niet aan de beurt bent, je toch meedoet. Je mag namelijk gebruik maken van de gooi van je medespeler. En dan kan je ook nog je medespelers dwarszitten door te voorkomen dat zij kolommen of kleuren kunnen volmaken. Nadeel van dat het lichtelijk verslavend is, is dat het scoreblok snel opgaat. Ik denk dat wij alvast zo’n nieuw blok gaan kopen, want dan krijg je er ook nog andere spelvarianten bij! Die uitbreidingen zijn ook leuk om als cadeautje te geven als de jarige het spel zelf al heeft. En zit de jarige nog in de kleuterklassen, dan is er ook een kids variant.

Tips voor leuke dobbelspellen keer op keer

Trice

Woordspelletjes, ik hou daar wel van! Vroeger deden we onderweg altijd al woordspelletjes. Van rijmen tot nieuw woord maken met de laatste letter en dan ook nog in een thema. Maar oke, Trice is een dobbelspel met letterdobbelstenen. Niet alle letters van het alfabet, maar alleen de begin- en eindletters van een woord. De groene dobbelsteen, daar gooi je de beginletter mee. Met de rode de eindletter. Hoeveel letters ertussen moeten, dat gooi je met een cijfer dobbelsteen. Heb je gegooid, dan moet iedereen binnen 1 minuut zo veel mogelijk woorden proberen te maken met de begin- en eindletter. En we zijn hier streng hè: alleen woorden uit de Dikke van Dale tellen als punt! Na een paar keer spelen kent zowel jong als oud een aantal truckjes om snel aan meer woorden te komen. Superleuk spel!

Tips voor leuke dobbelspellen trice

WoordWizzard

Dit is een dobbelspel voor kinderen vanaf 10 jaar. Je dobbelt hier niet met letters of cijfers, maar met afbeeldingen. Die staan voor een thema waar je woorden voor moet bedenken. Zo is er sport, dieren, maar ook landen en snoepgoed. De letterkaarten bepalen met welke letter je woorden moet bedenken. Lekker stressvol spel, nu je medespelers punten van je kunnen afpakken door dezelfde woorden te bedenken!


Regenwormen

Niet alleen een leuk, maar ook nog leerzaam spel Regenwormen. Je leert er namelijk redelijk goed van rekenen. Het gaat erom dat je zoveel mogelijk wormen bij elkaar gegooid krijgt. Heb je geluk met de dobbelstenen, dan krijg je meteen het idee dat je gaat winnen. Toch is dat afwachten, want kan het zo maar gebeuren dat je wormen door je medespelers afgepakt worden. Ook van dit spel is een kids versie te koop.


Konijnenhokken

Konijnenhokken klinkt een beetje kinderachtig, maar dat had ik dus mis! Dat bleek al bij de uitleg die pas na de online instructie echt duidelijk werd. Het gaat erom wie als eerste 333 punten weet te scoren. Punten scoor je door bepaalde combinaties van konijnen en hokken te gooien. Het leuke is dat je net zo lang mag gooien als je wilt. Of totdat je geen konijn meer gooit, want dan is je beurt voorbij. Dus risico’s nemen kan een hoge score geven of helemaal niks. Je moet zelf de keuze maken wanneer je stopt. Ben je zelf gestopt, dan mag de volgende gewoon met jouw punten verder als hij wel het risico durft te nemen! Dus zelf snel tevreden zijn met je punten kan slecht voor je uitpakken! Grappig extraatje wat ik nog niet eerder bij andere spellen zag.

Tips voor leuke dobbelspellen konijnenhokken

Lama, het dobbelspel

Dit spel hebben we niet, maar willen we wel graag zodra het uitkomt. Het LAMA kaartspel blijft namelijk superleuk om te spelen, thuis en onderweg. Dus naar de dobbelversie zijn we dan ook erg benieuwd!

Tips voor leuke dobbelspellen lama

Tips van volgers:

Niet alleen wij zijn gek op spellen bleek wel na een oproep voor tips dobbelspellen. Ik kreeg namelijk heel wat berichtjes van jullie, superleuk! Daarom zette ik ook jullie tips op een rijtje!


Een soort combi van Scrable en Yathzee, Het is namelijk een dobbelspel met letters waarbij je woorden moet maken van de gedobbelde letters op je speelkaart.


Catan het dobbelspel

Een snelle en kleinere versie van het spel Kolonisten van Catan. Dus geen uren aan tafel, maar ongeveer een half uur, dat scheelt! Ook bij deze versie is het de bedoeling om straten, dorpen en steden te bouwen.


Machi Koro

De bedoeling bij Machi Koro is om geld te verdienen met de gebouwen in je stad. Heb je genoeg verdient, dan kan je je stad uitbreiden met nieuwe gebouwen. Met elke worp van de dobbelsteen kan je geld verdienen, ook als een andere speler gooit. Dus je doet het hele spel actief mee bij elke beurt. Een leuk en snel spel volgens de tipgever. Lijkt me ook wel wat! Dit spel hebben wij inmiddels. Echt een leuk spel, aanrader voor de wat oudere kids.


Clever

Dit is een tactisch dobbelspel waarbij je je punten op verschillende manieren kan wegschrijven op je scoreblok. Een soort combinatie van Qwixx en Keer op Keer als ik het zo lees. Dat lijkt mij ook wel wat, die zetten we op het lijstje!


Heb jij ook nog leuke tips voor in dit lijstje? Laat het me dan weten, ik ben benieuwd! Nieuwe spellen uitproberen blijft namelijk superleuk!


Wil je nog meer spel tips? Kijk dan in mijn grote spellen blog met bordspellen of in mijn kaartspelblog. Neem ook een kijkje bij mijn kinderfeestjes in de webshop. Graag help ik je een kinderfeestje te organiseren met mijn draaiboeken en feestpakketten! Want wat dacht je van een professorfeestje?

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page