top of page
  • Foto van schrijvervan Kaat

Cadeau tips voor nieuwe spellen gezien op het spellenspektakel

Bijgewerkt op: 8 jun. 2022

Afgelopen zaterdag stapte ik al vroeg (voor een zaterdag dan hè) in de trein. Op naar Utrecht voor het jaarlijkse Spellenspektakel in de Jaarbeurs. Via Spoordeelwinkel had ik een voordelige combiticket gekocht, heel fijn! Toen ik naar binnen mocht, zag ik twee megahallen vol met spellen. Dat zijn dus heel veel spellen! Veel bekende spellen die bij ons in de spellenkast staan, maar ook veel nieuwe. Welke spellen ik ontdekte, dat lees je hier.

Cadeau tips kinderfeestje nieuwe spel spellen spektakel unstable unicorns

999Games

Zonder plan was ik op pad gegaan, dus ik begon gewoon bij de eerste die ik zag. En dat was 999Games. Een populair merk, waar wij veel spellen van in onze spellenkast hebben staan! Het bekendste spel is wel Kolonisten van Catan. Maar ook het leuke partyspel 30 seconds en het dobbelspel regenwormen.


Grappig om te zien dat zij net het spel Spookslot opnieuw uitgebracht hebben. Dat spel had ik ‘vroeger’ als klein meisje al en ook nog met de meiden toen ze wat jonger waren. Een spannend spel, met allerlei obstakels die je kunnen overkomen zoals een vallende bijl.

Van een aantal spellen die wij hebben zag ik uitbreidingen of nieuwe versies. Keer op Keer met een extra dobbelsteen met ‘extra’s’ op (meteen ook gekocht). Lama het dobbelspel met kaarten en dobbelstenen waar je mee kan gokken.

Cadeau tips kinderfeestje nieuwe spel  keer op keer

Ook zag ik op veel speeltafels het spel Paleo. Dit is een winnaar van het speelgoed van het jaar 2021. Een spel waarbij je moet samenspelen om als volkstam samen te overleven in het stenen tijdperk. Ben je meer van de jungle? Dan is het spel de zoektocht naar El Dorado misschien wel wat. Daar speel je trouwens niet met, maar gewoon tegen elkaar. Het spel Juicy Fruit zag er heel vrolijk en gekleurd uit. Of dat El Dorado en Juicy Fruit leuk zijn, weet ik niet, want die heb ik niet kunnen uitproberen.

Cadeau tips kinderfeestje nieuwe spel  lama dobbelspel

Andere spellen die ook leuk zijn van dit merk en wij in onze spellenkast hebben staan zijn: Kolonisten van Catan (het beroemde handelsspel), Exit (escaperoom), 30Seconds everyday (partyspel), Lama (grappig kaartspel), Regenworden (dobbelspel), Ligretto (vliegensvlug kaartspel), Keer op Keer (leuk dobbelspel), Vlotte Geesten (reactiespel), Stay Cool (partyspel), Spookslot (kinderspel), Chili Dice (yathzee 2.0), Port Royal, Machiavelli, Halli Galli (spel met de bel), Speed Cups.


White Goblin Games

Als eerste zag ik een supergrote versie van MicroMacro CrimeCity. Een spel wat ik thuis al mocht uitproberen en superleuk bleek te zijn. Er is ook al een nieuwe uitgave van zag ik.

Codenames is een partyspel waarbij twee teams hun geheime spionnen moeten vinden. Die kan je vinden door aanwijzingen met woorden te geven. Mijn jongste kent dit spel van school en vindt het superleuk. Het staat dan ook op haar verlanglijstje (en kocht ik daarom meteen voor haar, hopelijk leest ze mijn blog niet…).

Cadeau tips kinderfeestje nieuwe spel  micromacro zoekplaat

Ook waren er veel (nieuwe) varianten van het bekende dobbelspel Qwixx. Een spel wat leuk blijft en elke keer weer opnieuw puzzelen is om met je gegooide dobbelstenen een mooi gekleurd rijtje te kunnen vullen. Ook deze uitbreiding kocht ik meteen. Er was ook een party variant van het bij ons populaire Sushi Go spel.


Een nieuw dobbelspel wat ik uitprobeerde is Railroad Ink. Op de dobbelstenen staan geen cijfers, maar rails in allerlei varianten. Die moet je tekenen op je kaart. Doel is om een compleet spoornetwerk aan elkaar te tekenen. Pas als je hele kaart vol is, kijk je wie het beste spoornetwerk heeft gemaakt, die wint. Deze staat op het verlanglijstje! Net als het spel New York Zoo, waarbij je je eigen dierentuin gaat bouwen. Daar ben ik echt benieuwd naar! Klinkt goed toch?


Andere spellen die ook leuk zijn van dit merk en wij in onze spellenkast hebben staan zijn: MicroMacro CrimeCity (misdaden oplossen met een mega zoekplaat), Qwixx (het bekende dobbelspel) en Sushi Go (leuk kaartspel met vrolijke sushi op).


Identity Games

Alweer een spel wat ik nog van vroeger heb, maar dan wel met een andere naam. Mankomanie, dat is hoe het eerst heette, nu Bankroet. Een spel waarbij je zo snel mogelijk je miljoen euro moet zien kwijt te raken. Weer ’s wat anders dan zoveel mogelijk winnen toch! Staat dus in de ‘oude’ versie bij ons in de kast en is echt leuk.


Mijn kids en ik hebben alle series van Friends en alle Harry Potter films gezien. Dus ik moest wel even kijken bij Friends en Harry Potter Triviant, monopoly en cluedo. Ook was er een Harry Potter Match spel, een soort 5 op een rij. Daar speelde ik de Super Mario variant van.


De spellen Escape Room the Game: Escape your House (winnaar van speelgoed van het jaar) en Puzzle Adventures kon ik helaas niet uitproberen. Dat wilden namelijk meer mensen. Ben dan ook erg benieuwd naar deze! Als je van puzzelen houdt, dan zijn escaperooms superleuk.


Andere spellen die ook leuk zijn van dit merk en wij in onze spellenkast hebben staan zijn: Lynx (een zoekspel), Trice (een woord dobbelspel), Squla (het leerzame basisschoolspel) en het Tina Shopspel.

Cadeau tips kinderfeestje nieuwe spel  exploding kitten

Asmodee

Nog meer Unicorns! Unstable Unicorns lijkt kwa uiterlijk een beetje op het populaire Exploding Kittens, maar het werkt anders. Je moet namelijk 7 unicorns in je stal verzamelen. Wat lastig kan zijn, nu je elkaar lekker kan dwars zitten in dit spel.


Van Exploding Kittens waren er verschillende varianten, waarvan wij er al een paar hebben. Maar ook Ticket to Ride, Azul en Pandemic kon je in allerlei versies spelen. Ook de roze Pink Ribbon treintjes die ik laatst kocht stonden op de Ticket to Ride borden. Ziet er toch een stuk vrolijker uit met dat roze!


Helaas hadden ze het nieuwe spel Crime Zoom en Friends niet bij, dus die kon ik niet uitproberen. Er waren wel veel andere spellen om uit te proberen, maar omdat het daar erg druk was heb ik die overgeslagen. Leuke spellen die wij van deze uitgever hebben in onze spellenkast: Exploding kittens met uitbreidingen (het grappige kaartspel), Ticket to ride in verschillende varianten en uitbreidingen (het bekende treinspel), Schotten totten, Splendor (leuk handelspel met edelstenen), Pandemic (samen tegen het spel spelen), Unlock (escaperoom), Throw throw burrito (actief spel met burrito gooien), Dobble (zoekspel), Azul (mooi spel), Jungle speed (reactiespel), Jaipur.


Megableu

Het spel Oma’s waslijn, een winnaar van speelgoed van het jaar, was populair bij jongere kinderen. De ouders vonden het grappig om samen met hun kids tekenneus uit te proberen! Zag er ook erg grappig uit met die gekke bril op. Een leuk merk waar ook wij veel spellen van in onze kast hebben staan: Geen ja, geen nee, What do you meme Family (leuk partyspel met tieners), Bankattack (samenwerken om de kluis te kraken), Wijsneus (vraag- en antwoorspel), 5 seconds (snel antwoorden geven), Relative Insanity (partyspel voor wat oudere kinderen en hun ouders), Flash-bac Woordwizzard (superleuk party woordspel), In een hand op omdraai (doen durf waarheid voor kinderen)


Jumbo

Het spel Perfect Holiday ziet er supervrolijk uit. Dit moet ik echt nog een keer spelen om de spelregels goed te begrijpen. Dit spel gaat dus op het verlanglijstje!


Dit merk is niet alleen bekend van spellen, maar ook puzzels. Laatst had ik hun Wasgij Market Meltdown puzzel gewonnen met een insta-winactie. Dat was puzzelen 2.0, want op de doos staat namelijk niet het plaatje wat je moet puzzelen, dat moet je dus echt zelf uitdokteren, stukje voor stukje. Behoorlijke uitdaging kan ik je zeggen! Wel een leuke nieuwe manier van puzzelen voor mij, nu ik altijd het voorbeeld gebruik.

Andere spellen die ook leuk zijn van dit merk en wij in onze spellenkast hebben staan zijn: Stratego (verover de vlag), Rubiks (de onmogelijke kubus)

Mens Erger je niet Achtbaan (kinderspel), Party en Co (partyspel).

Cadeau tips kinderfeestje nieuwe spel  smart games breinbrekers

Smart Games

Voordeel van SmartGames is dat je ze alleen kan doen. Dus hier heb ik een paar spellen zelf getest. Het spel Cubiq is best uitdagend, want met verschillende onderdelen moet je een 3d vierkant maken. Dit spel kan je trouwens ook met z’n tweeën spelen. Leuke variant weer en dat je het tegen elkaar kan spelen!


IQ Puzzler Pro (vormen proberen na te maken), IQ XOXO (Temple Trap (route vinden), Plug and Play Puzzler (kubus in elkaar zetten), Atlantis Escape (zoek de kortste route), Hide and Seek Safari (dieren verstoppen), Coral Reef (onderwater puzzel).


Goliath

Een paar jongere kinderen hadden de grootste lol met het spel de vloer is lava. Je raad het al, je moet zien te overleven tussen de lava terwijl er steeds minder veilige plekken zijn. Een actief spelletje, zo zag het eruit met al dat gespring.


Party spellen zijn populair volgens mij, want bij die tafels was het erg gezellig en werd er veel gelachen! Bij Goliath was het het drukst bij de partyspellen Wat schets je me nou en pictorush. Bij Pictorush moet je in 20 seconden 20 tekeningen, nou ja meer krabbels eigenlijk, maken. Daarna moet je raden wat je ook alweer tekende. Speel je wat schets je me nou, dan moet je juist de tekeningen van je medespeler raden. Niet echt voor kinderen, maar een spel wat ikzelf wel erg leuk vond is Merkenmania. De naam zegt het al: merken en logo’s van bekende bedrijven raden en als snelste pakken.


Andere spellen die ook leuk zijn van dit merk en wij in onze spellenkast hebben staan zijn: Triominos en Rummikub.

Cadeau tips kinderfeestje nieuwe spel  teken spel

Behoorlijk wat spellen gezien, geprobeerd en gekocht dus! Volgend jaar is het SpellenSpektakel weer. Als je van spellen houdt, dan is dit echt een leuk dagje weg voor het hele gezin! Nog meer tips voor spellen uit onze spellenkast lees je in mijn spellenkastblog met links naar mijn reviews over de spellen! Klik hier voor die blog. Wil je tips voor kleine spellen geschikt als cadeautje voor een kinderfeestje zoals kaartspellen of dobbelspellen? Klik dan hier. Nog tips en ideeën nodig voor een kinderfeetje? Dan help ik je graag, klik hier.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page