top of page
  • Foto van schrijvervan Kaat

Review bordspel: Azul

Bijgewerkt op: 14 jun. 2022

In het spellenpakket wat we van Asmodee kregen zat het spel Azul. Daar was ik echt benieuwd naar, omdat ik dit spel diverse keren als tip kreeg van volgers. En het blijkt de winnaar te zijn van de Nederlandse Spellenprijs 2018. Het spel staat dan ook in mijn blog ‘tips voor leuke spellen’. Maar of dit bordspel daar ook in thuishoort, dus of het echt een cadeautip voor je kind is, dat lees je hier.

Review bordspel: Azul

Vakantiegevoel

Alleen van de doos word ik al blij. Die ziet er zo vrolijk en zomers uit. Net als de steentjes die kleurrijk zijn. En als het dan ook nog ’s de regel is dat wie als laatst in Portugal is geweest mag beginnen, droom ik stiekem weg naar een zonnige vakantie. Waar mijn oudste dochter me meteen weer wakker schud, want zij was als laatste in Portugal. Sterker nog, als enige, want de rest van ons gezin is er nog nooit geweest. Julie wel, zij vloog alleen naar haar BFF in Spanje via Porto.


Alle begin is moeilijk

Voor je het spel begint, geef ik een belangrijke tip. Ga niet na een vluchtige blik op de handleiding, net als bij een IKEA pakket, meteen zelf aan de slag. Lees ‘m goed door, sterker nog, hou deze er bij de eerste keer spelen gewoon bij! Het is geen ingewikkeld spel, maar je moet het wel goed volgens de regels spelen, vandaar. Misschien ook fijn om te weten: na één keer spelen, snap je helemaal hoe het spel werkt.

Review bordspel: Azul portugese tegeltjes

Scherven brengen geen geluk

Het spel gaat, kort samengevat, om het zo snel mogelijk decoreren van een patroon van Portugese tegeltjes op een muur met stenen uit de fabriek. Dat lukt je alleen door genoeg tegeltjes uit de fabriek te verzamelen. Welke tegeltjes de fabriek voor jou heeft, daar ben je afhankelijk van een geluksfactor. Te veel tegeltjes verzamelen is trouwens niet goed, want dan vallen ze stuk. Wat dus minpunten betekent. Scherven brengen in dit spel dus geen geluk…


Tactisch spelen

Na de eerste ronde weet je meteen dat je een tactiek moet hebben. Grappig om te zien dat iedereen zijn eigen tactiek bedenkt voor het verzamelen van tegeltjes. Een tactiek waar je af en toe ook flexibel mee om moet gaan door acties van je tegenspelers. Vergeet niet goed mee te kijken met het tegels verzamelen van je tegenspelers, want daar ben je ook van afhankelijk.

Review bordspel: Azul uitleg

De tweede ronde

Het spel bestaat uit meerdere rondes, namelijk zoveel rondes als er nodig zijn om een patroonlijn vol met tegeltjes te leggen. Ook al gaat de eerste ronde niet lekker, heb je pech met de fabriek of je tegenspelers, je kan nog winnen! Elke ronde is anders door het fabrieksaanbod van tegeltjes. Het spel is dus elke ronde weer een nieuwe uitdaging. Die rondes duren niet lang, waardoor je het hele spel in ongeveer een half uur speelt. Met z’n tweeën gaat het spel sneller.


Dit spel vinden manlief en ik (bijna) even leuk als Ticket To Ride. Ook de kids zijn enthousiast over dit spel en hebben het al meerdere keren achter elkaar gespeeld zonder het beu te raken. Misschien dat we nu dan toe zijn aan de moeilijkere versie dat op de achterkant van de speelborden staat…


Nog meer speltips vind je in mijn grote spellenblog!

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentarze


bottom of page