top of page
  • Foto van schrijvervan Kaat

Vier Sinterklaas met een sintspel: het pakjesavondspel!


Wat een abrupt einde was het elke Sinterklaas: in ‘no time’ scheurden mijn dochtertjes alle pakjes open… Terwijl ik mijn chocoladeletter nog niet op had, was pakjesavond gewoon al voorbij! Niks geen ‘gezellig avondje’, hooguit een uitpakkwartiertje. Niet gek natuurlijk na al die spannende weken. Maar toch, ik vond dat zo jammer, dat ik er iets op bedacht: het pakjesavondspel.

Vier Sinterklaas en pakjesavond met een sint spel: het pakjesavondspel

Spelletjesavond

Samen met ons viertjes of met vrienden met kids spelletjes doen, dat is altijd gezellig! Het leek mij dan ook leuk om een soort van spelletjesavond van pakjesavond te maken. In het geheim zat ik te rijmen en bedacht ik spelletjes in Sintthema. Samen met manlief en beste vrienden probeerden we alles uit. Dat was al erg gezellig, dus op Pakjesavond zelf moest dat helemaal goed komen vonden we.

Vier Sinterklaas en pakjesavond met een sintspel: het pakjesavondspel

Hoe langer ik er mee bezig was, hoe enthousiaster ik werd. Ik vertelde zelfs een paar vriendinnen over mijn zelfgemaakte spel. Die waren erg benieuwd en wilden het ook wel spelen! Na enige aarzeling, mailde ik ze het spel. Dat vond ik best spannend, want “vinden zij het toch wel leuk?”. Even voor de duidelijkheid, ik werkte toen (2012) nog als jurist en had nog geen idee dat ik een eigen bedrijf met kinderfeestjes zou starten!

Superleuke pakjesavond spel

Wat was ik blij: mijn kids vonden het echt een superleuke pakjesavond! En tot mijn grote opluchting mijn vriendinnen en hun kids ook. Dus maakte ik voor het jaar daarop een vervolg op het spel. Net als bij de kinderfeestjes van mijn meiden, kreeg ik de opmerking “hier moet je echt wat mee doen!”. En tja, dat heb ik uiteindelijk ook gedaan met het starten van vanKaat. Zo is het Pakjesavondspel voor iedereen dus ontstaan.

 Sinterklaas pakjesavond sintspel: pakjesavondspel opdrachten

Het pakjesavondspel sintspel

Het is een Sinterklaasspel met leuke, gekke opdrachten in Sinterklaas thema die je samen uitvoert. Iedereen, jong en oud, dus de kinderen, ouders, opa's en oma's, kan meedoen met de spelletjes. Zo verleg je met leuke opdrachten de aandacht van de kids van cadeaus uitpakken naar spelletjes doen. En laat je op sinterklaasavond het uitpakmoment langer duren. Met dit spel maak je dus van pakjesavond een echt gezellige spelletjesavond.


Een brief van Sint

Het spel begint met een brief in rijmvorm van Sint. Daarin staat dat pakjesvond dit jaar anders gaat dan normaal. Zo is voor iedereen, maar vooral voor de kids natuurlijk, meteen de ‘pakjesavond nieuwe stijl’ duidelijk: met z’n allen sintspelletjes doen en cadeautjes uitpakken.

De opdrachten

Er zijn 10 verschillende spelopdrachten in het Sinterklaasthema. Deze spellen staan uitgebreid beschreven in het draaiboek. Natuurlijk is elke opdracht op rijm geschreven. Proeven, met wanten, creatief aan de slag, actief en meer. Zelfs een cadeautje uitpakken is een opdracht! Maar dan wel op een speciale manier natuurlijk!


Cadeautjes uitpakken

Heeft iedereen de opdracht goed uitgevoerd? Dan mogen jullie allemaal een cadeautje uitpakken. Geef je meer cadeautjes dan opdrachten? Laat de kids dan na het laatste spel de overgebleven cadeautjes nog uitpakken. Geef je minder cadeautjes? Dan krijgt niet iedereen een cadeautje per opdracht, maar slechts 1 van de groep.

Vier Sinterklaas en pakjesavond met een sintspel: het pakjesavondspel aftelkalender

Snel in huis

Het pakjesavondspel kost maar € 7,50. Je ontvangt het spel per mail, dus digitaal. Het spel bestaat uit een uitgebreid draaiboek, de brief op rijm van de Sint, 10 leuke opdrachten en een link naar de bijbehorende playlist op Spotify. Ook krijg je er nog een vrolijke aftelkalender bij.

Het enige wat je na ontvangst hoeft te doen is boven de brief al jullie namen invullen en daarna de brief en opdrachten printen. Doe elke opdracht in een envelop. Stop alle enveloppen in een grote envelop met de brief erbij. Dan ben je meteen klaar voor een echt gezellige pakjesavond.

Vier Sinterklaas en pakjesavond met een sintspel: het pakjesavondspel opdrachten rijm

Wil je weten wat andere ouders en hun kinderen van het sintspel vonden? Klik dan hier voor reviews over het pakjesavondspel


Kerstspel

Elk jaar krijg ik veel leuke reacties op het pakjesavondspel. Blij mee! Meerdere ouders vroegen mij ook een kerstversie van het sintspel te maken. Dat is er nu: het kerstspel met grappige opdrachten en een bingo die je met de hele familie (er zijn 12 bingokaarten) kan doen. Je kan het spel met cadeautjes spelen, maar dat hoeft niet! Ook leuk ter afwisseling van het kerstdiner of als leuke activiteiten in de kerstvakantie.
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page