top of page
  • Foto van schrijvervan Kaat

Jarig en corona lockdown, hoe vier je dan je verjaardag?

Bijgewerkt op: 13 jun. 2022

Voor kinderen in hun verjaardag echt een belangrijke dag. Daar horen taart, cadeaus, maar vooral ook familie en vriendjes en vriendinnetjes bij. En natuurlijk een kinderfeestje! Hoe vier je nu, in coronatijd en lockdown, de verjaardag van je kind? In deze blog zet ik een aantal ideeën voor je op een rijtje. Kies uit welke jij voor je zoontje of dochtertje het leukste lijkt en maak er zo toch een speciale feest dag van!

Jarig corona lockdown  verjaardag

Verjaardagskaarten

Normaal feliciteert iedereen je in het echt op school, maar nu dus niet. Hoe leuk is het dan om toch veel felicitaties te krijgen, dat de jarige weet dat niemand de verjaardag vergeet! Vraag familie, vrienden, buurt- en schoolkids een kaartje in de bus te doen. Als je weet dat er kaartjes komen, kan je zelfs samen met je kind een feestbrievenbus knutselen en voor de deur of in de tuin zetten. Dan hebben andere ouders ook weer meteen een leuke activiteit: kaart knutselen of tekenen en een wandelingetje naar de brievenbus. Wonen mensen wat verder weg, dan kunnen zij in plaats van een kaartje ook een ballon in een doos laten opsturen. Dat was bij mijn kinderen toen ze een jaar of 5, 6, 7 waren, echt een groot succes!

Jarig corona lockdown  verjaardag ballon kaart

Online felicitaties

Alternatief voor een kaartje is dat familie en vrienden een verjaardagsfilmpje met felicitaties maken. Zing bijvoorbeeld met het hele gezin een verjaardagsliedje voor de jarige. Of probeer online met z’n allen tegelijk te bellen en dan samen voor de jarige zingen. Dan kan ook iedereen zien hoe de jarige de kaarsjes op de taart uitblaast.


Wil je het echt goed aanpakken met je online feestje? Maak dan voor iedereen een klein feestpakketje met wat lekkers te eten en te drinken, ballonnen en confetti. Een feesthoedje en roltoeter kan je er ook nog indoen als je wilt! Bezorg dat op tijd, zodat iedereen online tegelijk een taartje met de jarige kan eten.

Jarig corona lockdown  verjaardag feestpakket cadeautje

Toeteren en zwaaien

Maak een poster voor op het raam of een raamtekening met daarop de tekst: toeter of fietsbel 3 keer voor de jarige! Of pak het grootster aan met een spandoek voor het raam of in de tuin. Heb je meteen ook weer een leuk knutselwerkje met je kind.


Mensen die langlopen kan je met een stoepkrijt tekening op de stoep laten weten dat er een jarige in huis is. Vraag hen om even naar de jarige te zwaaien of een liedje te zingen.

Jarig corona lockdown  verjaardag pinata cupcake

Trakteren

Ook al is het Corona tijd, het is toch echt een feestje wat gevierd mag worden met traktaties! Je kan samen iets lekkers en vrolijks bakken, bijvoorbeeld pinatacakejes of regenboog cupcakes . Maar iets kant en klaars kan natuurlijk ook. Wil je een echte coronaproof traktatie, lees dan de tips in mijn andere blog. Je kan het zelf zo gek maken als je wilt.


Zet je traktatie op een leuk versierd bord met slingers of ballonnen in de tuin of voor de deur. Of maak er echt een 'feestkraam' van. Zet daar iets lekkers te eten en te drinken op voor iedereen die bij de jarige langs komt. De hele dag achter het kraampje zitten is niet zo praktisch. Laat daarom iedereen weten dat ze in een bepaald tijdvak kunnen langskomen. Bijvoorbeeld de kinderen van de klas online of via de juf of meester. Nodig de buurtkinderen uit via WhatsApp.


Moeder Birgit regelde zoiets voor haar jarige die 5 werd en noemt het de traktatie-to-go: "Alle kindjes uit de klas mochten langs komen en een traktatie ophalen. Wat een feest, de hele tijd de bel die gaat en leuke tekeningen en knutsels krijgen. Daarbij zie en spreek je op afstand ook even de papa's /mama's weer."


Of vraag vrienden en familie met de auto langs te rijden, een Drive Thru. Dan kunnen zij toeteren, de jarige feliciteren, een cadeautje afgeven door het autoraam en de jarige kan een traktatie in een uitdeelzakje geven.


Moeder Wemdie organiseerde haar dochtertje die 7 jaar werd een drive-by (thru): "De visite kwam in een stoet voorbij rijden. En mijn dochtertje zat met een traktatie klaar! Voor de ouders een minitompouce. Voor de kids een gevuld tasje met een "ijsje" gemaakt van Kindersuprise, voor de oudere kids een Twix, pakje drinken en cupcake. Het was zeer geslaagd!"


Het omgekeerde kan natuurlijk ook: versier je fiets of auto met ballonnen en slingers, zet muziek aan, neem iets lekkers om uit te delen mee. Rij zo langs familie, vrienden en klasgenootjes. Laat wel iedereen even weten hoe laat je ongeveer langsrijdt. Dan kunnen zij namelijk alvast buiten gaan staan en de jarige opwachten. Het leukste is natuurlijk als ze er staan met ballonnen, toeters of confetti. De jarige kan door het autoraam traktaties uitdelen en de vrienden kunnen feliciteren, een kaart, tekening of cadeautje geven. Zo wordt de Drive-By echt een feestje!

Jarig corona lockdown  verjaardag discodip taart

Taart bakken

Een taart bakken is niet alleen leuk, maar ook nog ’s heel leerzaam. Het is namelijk een rekenles met al dat wegen en afmeten! Kijk wat je allemaal in huis hebt om de taart extra vrolijk mee te versieren. Maak bijvoorbeeld een mini slinger voor op de taart of bestrooi de taart helemaal met discodip of hagelslag! Een mega donuttaart is ook lekker!

Jarig corona lockdown  verjaardag speurtocht

Speurtocht

Maak een leuk moment van het openen van de cadeautjes door een speurtocht in huis te maken. Geef als cadeautje een briefje of envelop met de eerste aanwijzing. Leg overal nieuwe briefjes neer met nieuwe aanwijzingen naar het cadeautje. Laat de speurtocht nog langer duren door leuke opdrachten tussendoor te doen. Bijvoorbeeld een wedstrijdje watjes blazen om te kijken of de jarige wel de kaarsjes op de taart kan uitblazen. Of laat een nepcadeautje met ovenwanten aan of zonder handen uitpakken. Nog meer cadeau uitpaktips lees je hier.

Jarig corona lockdown  verjaardag slinger naaien

Feestversiering

Versier het huis extra veel, dan komt het vast wel goed met het verjaardagsgevoel. Heb je niet genoeg slingers in huis? Ga dan samen aan de knutsel om slingers te maken. Kwastjesslingers zijn leuk om te maken of naai ze met papier op de naaimachine (kan je meteen je kind leren naaien). En hou het niet alleen bij versieringen in de kamer, vooral ook de slaapkamer vol ballonnen gooien en buiten op het raam!


Challenge

Als dan toch de slaapkamer vol ballonnen ligt, kan je er meteen een challenge mee doen. Parcourtje lopen met een ballon ingeklemd tussen twee personen, wedstrijdje ballonnen laten knallen, hoogste haar met statische ballon.

Jarig corona lockdown  verjaardag ballonnen

Feestmaaltijd

Een feestmaaltijd mag niet ontbreken op je verjaardag. Dus maak er een speciaal moment van door te doen alsof je in een restaurant zit. Dek de tafel goed met zelfgemaakte naambordjes, kunstig gevouwen servetten, mooi gemaakte menukaart, ballonnen of confetti als versiering. Natuurlijk hoort daar ook een feestoutfit bij, dus gel in de haren of vlechten. Misschien eerst nog een beautyuurtje met een maskertje en nagellak.


Kinderfeestje

Kinderfeestjes worden nog steeds gevierd of alvast gepland voor als de scholen weer opengaan. Maar ook bestellen ouders een van mijn draaiboeken om thuis met het gezin en een paar vriendjes of neefjes en nichtjes zelf te vieren. Ook leuk!


Wil je een leuk thuisfeestje plannen, zoals een spionnenfeest, Harry Potterfeest, Pokemonfeest, professorfeest, unicornfeest of zeemeerminfeest? En ik heb nog meer leuke feest thema's! Klik dan hier. Wil je tips over hoe je een feestje tijdens Corona kan vieren? Die lees je in mijn Coronaproof een feestje vieren blog.

Ook al zit het even niet mee, probeer er toch een superleuke dag van te maken voor de jarige!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page