• van Kaat

Zo maak je een speurtocht voor een kinderfeestje


Dit is echt het perfecte weer om buiten te spelen. Op een kinderfeestje kan je natuurlijk ‘gewoon’ buitenspelen, maar nog leuker is het om een speurtocht uit te zetten! Lekker buiten rennen, spelletjes doen en samen speuren naar een ‘schat’. De meeste kinderen vinden dit echt nog steeds superleuk. Daarom zit er bij bijna al mijn feestjes een speurtocht, met opdrachten in het feestthema natuurlijk! Tips hoe je makkelijk een speurtocht kan organiseren zette ik voor je op een rijtje.

Waar een speurtocht uitzetten?

Bedenk eerst waar je de speurtocht wilt doen. Dit kan bij je in buurt waar je woont. Maar in een park of bos in de omgeving kan natuurlijk ook. Weet je waar je de speurtocht wilt doen? Ga daar dan lopen om een leuke route te bedenken. Handig is om onderweg een paar plekken te hebben waar je spelletjes kan doen. Dus een lekker ruim veldje bijvoorbeeld. En ook een plek waar je van de kids een grappige groepsfoto kan maken.

Belangrijk is om gevaarlijke verkeerssituaties te omzeilen. Want ook al ben je erbij, de kans bestaat dat ze uit enthousiasme een eind voor je uit rennen. En dan is een drukke kruising geen goed idee. Dat de kids rennen, is sowieso belangrijk om rekening mee te houden met het uitstippelen van de route. Jouw looptijd wordt namelijk gehalveerd door dat rennen! Maak de route van de speurtocht dan ook niet te kort. Anders ben je zo weer thuis.

Speurtocht uitzetten

Een speurtocht kan je op verschillende manieren uitzetten.

· Lintjes, kaartjes of ballonnen ophangen als aanwijzing. Zeer duidelijk voor de kids waar ze naar moeten zoeken. Nadeel hiervan is wel dat deze aanwijzingen soms door ‘leuke’ buurtbewoners weggehaald worden voor het kinderfeestje begint. Check dit dus nog even kort voor het thuisfeestje!

· Ouderwets pijlen op de stoep tekenen met stoepkrijt. Opdrachten kan je er zelfs ook nog bij schrijven.

· Foto’s in de volgorde van de route. Neem de foto’s op de punten waar de kids van richting kunnen of moeten veranderen. Bijvoorbeeld een foto van een brievenbus van het huis waar ze links moeten.

· In enveloppen briefjes doen met het vervolg van de route. Dit kan een routebeschrijving zijn, maar ook een stuk plattegrond met pijlen.

· Een boek speelkaarten waarmee je de route aangeeft. Zwarte cijfers zijn links, rode cijfers zijn rechts, plaatjes zijn rechtdoor. Hierbij is het belangrijk dat je voor elke mogelijke afslag een kaart geeft. Dus ook al blijf je drie straten alsmaar rechtdoor lopen, dan geef je 3 rechtdoor kaarten. Goed opletten dus bij het uitzetten van de route.

· Een variant op het boek speelkaarten is een kralenketting. De kleuren van de kralen zijn dan de aanwijzing.

Opdrachten speurtocht

Tijdens de speurtocht is het erg leuk om opdrachten te doen. Een paar ideeën voor opdrachten zijn

· Bingo: schrijf, teken of print op een vel papier dingen die je onderweg tegen kan komen. Denk aan een auto (in bepaalde kleur), een huisnummer, lantaarnpaal, boom, bankje, stoplicht, zebrapad, voetganger, fietser. Laat de kids de gevonden dingen op hun eigen vel aankruisen. Een beloning voor de winnaar kan zijn de volgende aanwijzing, als eerste beginnen met het volgende spel of als eerste de keuze uit verschillende snoepjes.

· Commando’s: laat de kids tegelijk commando’s uitvoeren. Denk aan hinkelen, springen, achteruitlopen, huppelen, loop als een robot, beweeg in slow motion.

· Gebruik dingen of ruimte die je onderweg tegenkomt. Is er bijvoorbeeld een veldje. Of staan er een aantal paaltjes achterelkaar waar de kids door kunnen slalommen? Ergens overheen springen of balanceren.

· Quiz: kinderen vinden een quiz altijd leuk. Dit kan een thema quiz zijn, maar je kan ook vragen stellen over dat deel van de route wat je net hebt afgelegd.

· Verzamelen: geef de kids opdracht om iets te zoeken. Denk aan 5 stenen of blaadjes, de letters van hun naam op nummerborden of bepaalde huisnummers of verkeersborden.

· Tekenen: laat de kids met stoepkrijt samen 1 tekening maken. Leuk om dit in het feestthema te laten doen natuurlijk.

· Pictionary: kom je langs een zandbak? Dan kan je pictionary spelen. Met hun vinger of een takjes kunnen de kids dingen tekenen in het zand. De rest moet raden wat het is.

Heb je bij mij een kinderfeestje gekocht? Dan staan bij de meeste feestthema’s al een uitgewerkte speurtocht in het draaiboek, zoals bijvoorbeeld bij het unicornfeest en het robotfeest. En anders vind je in het boek sowieso ideeën voor speurtochtopdrachten in zoals bij het superheldenfeest. Daarnaast kan je veel spelletjes uit het draaiboek ook tijdens een speurtocht buiten doen. Je hoeft hiervoor dan dus niks nieuws te bedenken. Erg handig als je geen inspiratie of weinig tijd hebt.

Praktische tips

· Je bent een poos buiten. Dus laat iedereen voor de speurtocht naar de wc gaan.

· Neem voor de zekerheid altijd een fles water en pleisters mee.

· Na zo’n actieve speurtocht zijn de kids meestal erg blij met iets lekkers als schat!

· Maak duidelijke verkeersafspraken als de kinderen nog te jong zijn om zelf over te steken.

· Probeer de kids bij elkaar te houden. Dus dat ze de speurtocht samen als groep doen.

· Zet de eventuele benodigdheden voor opdrachten alvast voor het feestje klaar.

· Vergeet onderweg geen gekke (groeps)foto’s te maken van de kids.


Kinderfeestjes met speurtocht zijn het zeemeerminfeest ,het safarifeest, het unicornfeest, het Harry Potter Toverschoolfeesst, het cupcakefeest, het Japanse Sushifeest en het parfumfeest. Bij deze draaiboeken en feestpakketten zitten uitgewerkte speurtochten met opdrachten in het thema voor onderweg. Voor maar € 17,50 heb je al een compleet, uitgebreid draaiboek!

#speurtocht #opdrachten #kinderfeestje #thuis #uitzetten #organiseren

20,345 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven