top of page
  • Foto van schrijvervan Kaat

Een kinderfeestje in Corona tijd kan je zo vieren!

Bijgewerkt op: 14 jun. 2022

De Corona maatregelen versoepelen steeds een beetje meer. Daardoor is het weer mogelijk om kinderfeestjes thuis te vieren, jippie! Hoe fijn is dat, die zo belangrijke verjaardag van je kind alsnog vieren. Een feestje waar je kind waarschijnlijk al lang naar uitkijkt. Je moet bij het organiseren wel met een paar dingen rekening houden. In deze blog lees je de regels en tips.

Professorfeest kinderfeestje vieren

Feeststress

Wil je een kinderfeestje vieren, maar zie je er in deze gekke tijd een beetje tegenop? Het valt mee, echt! Een feestje met kinderen van 12 jaar en jonger valt best te doen nu zij geen afstand van elkaar moeten houden. Het zal dus alleen voor jezelf wat lastiger zijn, nu jij wel afstand moet houden. En iets bedenken waardoor het breng- en haalmoment geen afstandproblemen met de ouders geeft. Dat zijn wel de belangrijkste dingen. Want handen wassen doe je normaal ook al en jezelf het makkelijk maken met wegwerpservies en kant-en-klaar eten is ook lekker praktisch.


Of zie je op tegen een kinderfeestje thuis vieren? Dan help ik je graag met mijn draaiboek en feestpakket voor verschillende themafeestjes. Een draaiboek waar je een complete en uitgebreide planning in vindt met uitleg van alle activiteiten. Helemaal compleet is het feestpakket, dan heb je naast het draaiboek meteen ook alle spullen die je nodig hebt voor de feestactiviteiten. Kijk voor alle feestjes op mijn website www.vankaat.nl


De feestregels

- vier het feestje thuis, het liefst buiten in de tuin - nodig alleen kinderen van 12 jaar en jonger uit - voor hen geldt de 1,5 meter regel niet - de volwassenen houden wel 1,5 meter afstand - maximaal 10 kinderen is tot 1 juni het advies, daarna maximaal 30 - kinderen die griepklachten hebben mogen niet komen - denk aan hygiëne regels, zoals handen wassen en papieren zakdoekjes

kinderfeestje superhelden feest thuis

Vier het feestje thuis

Overal op mijn website zie je het staan “de leukste kinderfeestjes vier je thuis”. Die slogan klopt natuurlijk altijd, maar nu helemaal in deze gekke tijd! Bij een thuisfeestje komt namelijk niemand in aanraking met andere mensen. Het is daardoor nu de veiligste manier van een kinderfeestje vieren!


Thuis vier je het feestje het beste in de tuin. Samen buiten feesten is namelijk door de ventilatie beter dan binnen zeggen de experts. Dus als het weer meezit, maak er dan vooral een tuinfeestje van. Binnen mag ook, maar kan soms wat lastiger zijn nu je als ouder 1,5 meter afstand van kinderen moet houden.


Wie mag je uitnodigen?

Kinderen van 12 jaar en jonger hoeven geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Het meest praktische is dan ook om alleen kinderen onder de 13 uit te nodigen. Anders moet je steeds in de gaten houden wie er wel en niet bij elkaar in de buurt mogen komen. Niet echt handig voor de kinderen en jezelf, maar ook niet om activiteiten samen te doen. Update: kinderen tot 18 jaar hoeven onderling ook geen 1,5 meter afstand meer te houden.


Ook adviseerde het RIVM om alleen bestaande contacten uit te nodigen. Dus bijvoorbeeld kinderen waarmee je kind al afspreekt, mee in de klas zit, mee traint of de buurtkinderen. En, die kinderen mogen geen verkoudheidsklachten zoals snotteren of niesen hebben. Vraag daar vlak voor het feestje naar bij de ouders. Wie weet meteen een geruststelling voor de ouders als je laat zien dat je aan de maatregelen denkt!

Kinderfeestje bakken cupcake feestje thuis

Hoeveel kinderen mag je uitnodigen?

Tot 1 juni is het advies om met maximaal tien kinderen het feestje te vieren. Dus de jarige mag negen kinderen uitnodigen. Vanaf 1 juni zijn groepen van 30 toegestaan. Een maximum bij kinderfeestjes wordt niet expliciet genoemd. Maar het RIVM zegt wel: ”ouders wordt gevraagd zelf een inschatting te maken en daarbij het gezond verstand te gebruiken”. Dus heb je bijvoorbeeld een kleine tuin, feest dan niet met 30 kinderen vanwege de beperkte ruimte. En onthoud dat je zelf steeds 1,5 meter uit de buurt moet blijven van al die 30 kinderen!


Daarbij komt dat de stelling ‘hoe meer, hoe beter’ niet altijd opgaat bij een kinderfeestje. Dit kan te druk en chaotisch zijn voor de jarige. Het gaat erom dat de groep kinderen een gezellige groep samen zijn. Natuurlijk mogen de BFF’s van de jarige niet ontbreken! Wil je meer lezen over hoeveel kinderen je kan uitnodigen op een kinderfeestje? Lees dan mijn andere blog hierover "hoeveel kinderen uitnodigen".


1,5 meter afstand met volwassenen

Waar je ook even aan moet denken is het breng- en haalmoment van het feestje. Alle ouders die tegelijk hun kinderen breng is namelijk niet praktisch. Alle volwassenen moeten immers 1,5 meter afstand van elkaar houden. Een idee is om de kinderen buiten op te wachten, in de tuin of voor je huis op straat. Wonen alle kinderen in de buurt? Dan kan je ook met de jarige iedereen thuis ophalen, met z’n allen in een optocht met ballonnen achter elkaar, zodat je zonder ouders het feestje kan beginnen. En het feestje begint dan al bij het ophalen! Lekker zingen onderweg, “ik heb een potje met vet” of “10 kleine visjes”. Sorry als je deze liedjes nu de rest van de dag in je hoofd hebt…

Kinderfeestje Tiktok challenge feestje thuis

Partyfood

Het meest hygiënische is om voor de taart en eten wegwerpbekers en –borden te gebruiken. Die taart en het eten hoef je niet perse zelf te maken. Voorverpakt of kant-en-klaar eten schijnt het minste risico op verspreiding te hebben. Dus uitdeel zakjes chips, snoep of fruit kan je als snack geven. In plaats van een grote verjaardagstaart zijn per stuk verpakte cupcakes of koeken een idee. Die kunnen de kinderen dan zelf nog versieren! Als lunch of avondeten kan je kant-en-klare hamburgers, tosti’s en mini pizza’s geven.


Laatste tip

Bespreek met de jarige goed hoe de feestregels nu zijn. Dus bijvoorbeeld dat er minder kinderen uitgenodigd mogen worden dan normaal. Maar ook dat er kinderen kunnen afzeggen, omdat ze verkouden zijn. En misschien dat de jarige af en toe even moet meehelpen omdat jij als ouder niet dicht bij de andere kinderen mag komen. Maar ach, ijsjes of taart uitdelen op je feestje is helemaal niet erg toch!

Comments


bottom of page