top of page
  • Foto van schrijvervan Kaat

Tips om leuke dingen thuis en buiten te doen met kinderen tijdens Lockdown Corona quarantaine

Bijgewerkt op: 14 jun. 2022

Na vier weken thuis, bestaat de kans dat je kinderen zich inmiddels gaan vervelen. Deze situatie zo zonder school en het missen van vriendjes is ook gewoon niet leuk voor ze. Dus heel begrijpelijk dat ze niet meer weten wat ze kunnen doen. Gelukkig zijn er veel bedrijven die hierin meedenken, want er worden nu veel leuke dingen als entertainment voor kids aangeboden. Wij hebben al veel van die dingen geprobeerd. De leukste tips zette ik voor je op een rijtje.


Update

Inmiddels zitten we door de zoveelste lockdown weer met z'n allen thuis voor online les en werk. Echt alles behalve leuk, daarom heb ik deze blog met geüpdatet en nieuwe tips toegevoegd. Want ook deze keer ga ik de uitdaging weer aan om het toch een beetje gezellig te houden thuis. Wil je nog tips voor echte winterse of kerst activiteiten, kan dan in mijn kerst lockdownblog.

Challenges

Challenges blijven leuk door youtubers die steeds nieuwe dingen proberen. Maar nu verzinnen ook gymleraren, creatievelingen en ouders leuke challenges speciaal om deze quarantaine periode een beetje leuk en fit door te komen. Op Tiktok, maar ook op Facebook en Instagram zie je er veel voorbijkomen. Zo populair dat ik er ook een TikTok challenge kinderfeestje voor maakte.


Voor de kleinere kinderen is de berenspeurtocht erg populair. Misschien heb je al beren voor ramen zien staan. Dat is voor de berenspeurtocht ontstaan door het boek “we gaan op berenjacht”. Op de site van juf Anke kan je een kaart downloaden waarop je kan aankruisen hoeveel beren je al gevonden hebt. Superleuk voor de wat kleinere kinderen. Update: beren zie ik niet echt veel meer voor de ramen.

Challenges met nerf en playdoy kan je vinden bij de actie #bringhomethefun van Hasbro. Ideeën om rustig iets te knutselen met Play-Doh, of als je kinderen wat groter zijn een leuk spel en lekker rondrennen met NERF blasters. Die nerf moeten we nog een paar extra halen, dan kunnen we echt los met zijn vieren!


Ook leuk is de stoepkrijtchallenge. Hiervoor plak je afplaktape in lijnen op de stoep of muur. Plak de tape zo dat je verschillende lijnen en daardoor ook vlakken krijgt. Kleur de vlakken in met alle kleuren stoepkrijt. Zijn alle vlakken gekleurd? Dan kan je het tape weghalen en zie je meteen een vrolijk kunstwerk op de stoep!

leuke dingen doen thuis kids

Een andere challenge is tussenkunstenquarantaine. Het is een culturele challenge. Hier maak je namelijk een bekend schilderij na. Nou ja maken, je doet eigenlijk het schilderij na. Voor inspiratie kan je kijken op instagram. Deze hebben we zelf nog niet gedaan, maar omdat ik deze vaak voorbij zag komen zette ik ‘m toch op deze lijst.

Ook zijn er veel sportieve challenges. Van bewegen tot gekke trucjes. Mijn kids stonden al op hun kop tegen de muur om zo wc rollen op te stapelen en een t-shirt aan te trekken. De eerste lukte, de tweede nog niet. Wc-rol hooghouden met je voeten of op een hockeystick is ook best een uitdaging. Zelf maakten we van onze eetkamertafel een pingpongtafel. Gewoon met zo’n ‘neem mee op vakantie pingpong setje’. Dit was een groot succes!

leuke dingen thuis binnen pingpong

Dan zijn er ook nog danschallenges. Beroemde sporters doen de Stairs shuffle dance challenge. Dansen op de trap, dus dat kan gevaarlijk zijn. Gewoon op de grond is veiliger! Op de app Tiktok kan je nog meer los gaan met dansjes. Nog meer dansen kan je met Just Dance. De kids kregen met kerst de nieuwste Just Dance 2021 en die wordt ook vaak gedaan.


Ook kan je meedansen met kinderen voor kinderen. Zij hebben veel dansfilmpjes met hun ‘kinderen voor kinderen blijft thuis’ programma.


Een andere leuke challenge is verven met Bob Ross. Ziet er altijd zo simpel uit als hij het doet! Op Youtube kan je verschillende filmpjes vinden met zijn lessen. Die stem en haar zijn op zich al grappig, meedoen kan daarentegen soms een beetje frustrerend zijn. Want het is toch niet allemaal zo makkelijk als het lijkt!

leuke dingen thuis doen bob ross verven

Dagje weg

Geen echt dagje weg natuurlijk, maar online dus. Normaal fietsen we in een kwartiertje naar de Beekse Bergen, nu kunnen we online toch nog een kijkje nemen in het park via het youtubekanaal. Ook kan je daar naar de safarischool om vanalles over dieren te leren.


Wil je dieren echt van dichtbij bekijken? Dan kan je ze met Google gewoon in je huiskamer laten lopen! Is heel simpel om te doen, maar wel leuk! Je doet dit door in Google een dier te zoeken, een tijger of een beer bijvoorbeeld. Dan ga je naar de optie ‘weergevenin 3d’ en hou je je camera in de richting van de plek waar je het dier wilt zien. Volg dan de instructies op die je op je scherm krijgt en dan heb je een tijger in je woonkamer of tuin!

Ook ligt de Efteling vlakbij ons, toch kunnen we nog niet in de achtbanen. Toch kan je nog leuke Efteling dingen doen. Ze hebben namelijk kleurplaten en luisterverhalen. Maar ook leskaarten van onder andere een Jokie en Jet pakket en voor de grootsten leskaarten over G-krachten van de achtbanen.

Niet alleen pretparken kan je online bezoeken, je kan ook naar musea zoals het Rijksmuseum, Nemo en het Louvre.


Maak je eigen lievelingsstad of vakantieplek thuis na. Dat kan met de gratis printables van Made by Joel. Ook kan je hier nog meer leuke creatieve activiteiten vinden zoals ideeën voor knutselen en proefjes.

leuke dingen thuis spellen

Spellen

Wij zijn vinden spellen spelen superleuk! Spellen zoals Ticket to Ride, Lama, Sushi Go, Keer op Keer, Bankroet, Exploding Kittens zijn onze favorieten. Wil je nieuwe spellen uitproberen voor je ze koopt? Probeer dan bijvoorbeeld het populaire regenwormen eerst online uit. Handig toch! De try out games van 999Games vind je hier. Ook kan je verschillende bordspellen van Asmodee gratis printen. Hier kan je onder meer dobbel en Unlock downloaden. Wil je nog meer leuke tips voor spellen? Lees dan mijn spellenblog!

Spelletjes hoef je niet altijd met meerdere personen te spelen. Zo hebben wij redelijk wat spellen van SmartGames in de kast staan. Dat zijn breinbreker spellen die je in je eentje kan spelen. De spellen hebben veel verschillende levels, van beginner tot expert. Atlantis Escape hebben we net nieuw en is weer een succes! Online kan je deze spellen nu gratis spelen, echt een aanrader!


Uitgekeken op de spellen in jullie spellenkast? Vraag dan 's rond bij familie, vrienden of buren met kinderen of ze spellen hebben. Dan kunnen jullie ruilen en heb je meteen weer nieuwe spellen om uit te proberen! Kan natuurlijk ook met boeken en puzzels.

leuke dingen thuis nintendo switch

Gamen en programmeren

Ook gamen is nu erg populair. Alhoewel dat bij ons niet meer echt leuk was: die meiden van mij moesten het nog steeds doen met een Wii 1.0! Probleem is dat daar geen nieuwe spellen meer voor gemaakt worden, dus de lol is er dan wel af. Met Sinterklaas hebben we ze dan ook verrast met een Nintendo Switch. Ze kochten zelf meteen Mario Kart Deluxe, Mario en Sonic Olympische spelen 2020 Tokio en Just Dance 2021 van hun spaargeld. Met kerst kregen ze van hun oom Mario Party en van hun tante Animal Crossing: New Horizons. Met hun vriendinnen spelen ze het liefst die Mario Party met allemaal grappige minigames. Of de gekste dansjes doen met Just Dance en sporten met Olypmische spelen. Mijn oudste is al lichtelijk verslaafd aan Animal Crossing waar je een eigen wereld op een eiland bouwt. Zelf vind ik het met z'n allen tegen elkaar karten stiekem best wel leuk! Echte aanraders dus deze spellen!


Heb je echt alle spellen en games gespeeld, dan is tijd om zelf een spel te ontwerpen. Op de computer kan je zelf een game of animatie maken met scratch. Kinderen leren hier op een simpele manier programmeren. Hoe cool is dat! Al vele verjaardagen kreeg ik een feestanimatie met bewegende slingers en lieve teksten. Mijn kinderen leerden dit al een hele poos geleden in groep 5. Dus je kan er al jong mee beginnen.

leuke dingen thuis speurtocht

Speurtocht

Een speurtocht blijft altijd leuk! Daarom zit er bij (bijna) al mijn kinderfeestjes dan ook een speurtocht met opdrachten in het feestthema! Wil je weten hoe je zelf een speurtocht kan maken in de buurt? Lees dan mijn speurtocht blog met tips. Heb je street art in jullie woonplaats? Dan is het superleuk om naar alle kunstwerken te zoeken! Woon je in Tilburg, dan kan je deze street-art wandelroute gebruiken.


Het Beweegteam Onderwijs Tilburg heeft wandelspeurkaarten gemaakt. Zo maak je een wandeling met kinderen leuker, want ze moeten zoeken naar dingen met letters uit het alfabet, cijfers of natuur. Maar er zijn ook speciale speurkaarten voor het Spoorpark in Tilburg of de Piushaven.


Geocachen ook een leuk idee om te doen. In je stad of in de natuur in de buurt ga je dan zoeken naar schatten met GPS. Onderweg moet je zoeken naar kleine doosjes. Vaak liggen ze echt heel goed verstopt, maar gelukkig kan je aanwijzingen krijgen!


Pokémon Go is het afgelopen jaar ook weer veel gedaan. Het is natuurlijk ook een handige manier om je kinderen enthousiast uit huis te krijgen voor een lange wandeling! Die Pokémon kan je namelijk overal vinden!

leuke dingen thuis doen bingo

Niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor ouders is een buurtbingo. Eerste paasdag zaten wij met alle buren voor onze eigen poort met een bingokaart, fiches, een drankje en wat te snacken. Op twee meter afstand dus. Het was een foute bingo met foute prijzen (lees gevonden tijdens het opruimen) en foute muziek. Erg gezellig om zo toch even contact te hebben, iedereen elkaar even ziet, en ook nog netjes volgens de social distancing regels.

Bouwen

Mede dankzij Fred van Leer is Lego bouwen als sinds het begin van de Corona maatregelen populair bij volwassenen. Nu nog meer dankzij het tv programma Legomasters op RTL4. Erg leuk om samen met je kids hiernaar te kijken, maar vooral natuurlijk ook om zelf te doen! Wij hebben net de Astronomietoren van Harry Potter gebouwd. De Harry Potter Lego De Grote Zaal van Zweinstein lijkt mij ook wel een uitdaging om te bouwen! Heb je geen te bouwen Legopakket meer staan, ga dan zelf aan de slag met de Legosteentjes doe je in huis hebt. Verzin zelf de leukste creaties of doe de opdrachten van de Legomasters na. Of kijk voor inspiratie in een van de gratis Lego magazines. Wil je echt een leuke middag in het teken van Lego? Bestel dan mijn Legofeest draaiboek voor veel leuke activiteiten met Lego of mijn Harry Potter Toverschoolfeest!

leuke dingen thuis lego

Ga een lekker stukje wandelen in de buurt of in de natuur vlakbij huis. Wie weet vind je leuke dingen onderweg waar je later mee kan knutselen. Oerr, de kinderafdeling van Natuurmonumenten, heeft veel tips wat je met dingen uit de natuur of juist voor de natuur kan doen. Een vogelhuisje of katapult maken bijvoorbeeld.

Een boomhut bouwen is wel supergaaf. Maar ja, daar hebben wij de tuin en perfecte boom helaas niet voor. Wel blijft het leuk om naar inspiratie te kijken bij Treehousemasters op DiscoveryChannel. Ook al kan het dan niet met een echt boomhut, van oude lakens, stoelen en andere tuinspullen kan je nog steeds een coole hut in je tuin of binnen bouwen.


Als je dan toch buiten bent, leer je kinderen dan een heel ouderwets spel: stoepranden. Ken je het nog? Met een bal moet je van de overkant van de straat de andere stoeprand proberen te raken.


Knutselen, tekenen, bakken, kleien

Heb je een Donald Duck fan in huis? Dan is het leuk om naar de website te gaan. Hier kan je tekenles volgen, waardoor je alle vrienden van Donald Duck kan leren tekenen.

Jill kan ook goed tekenen. Maar ook knutselen en bakken. Kijk voor creatieve ideetjes en tekenles ook eens op haar website.

Er worden veel koekjes en taarten bakken in quarantaine tijd. Heb je nog wat inspiratie nodig voor makkelijke taarten, neem dan een kijkje op mijn blog. De discodiptaart is erg populair. Niet gek, want die ziet er echt superleuk uit. En smaakt ook nog ‘s erg lekker!


Wil je nog meer bakinspiratie? Kijk dan samen met je kind naar de uitzendingen van Cupcakecup of Heel Holland bakt kids. Op de websites van deze programma's staan naast recepten ook tutorials.


Niet alleen bakken is leuk, ook samen koken vinden wij altijd superleuk! Vooral als we met z'n allen nieuwe gerechten uit proberen! Spontaan worden er dan ook dingen gegeten die normaal als niet echt lekker worden gezien. Vindt niet iedereen koken leuk? Misschien kan diegene dan de tafel mooi dekken, servetten vouwen, naamkaartjes of een mooie menukaart maken.

leuke dingen thuis bakken

Ook leuk om samen te maken: ik mis je traktaties! "Love you to the moon and back", maar dan aangepast naar deze tijd: 'ik mis je tot de maan en terug'. Met snoep ufo's als planeten en een maantje van drop. Leuke traktatie om nu te maken, te bezorgen en je vriendjes en vriendinnetjes te laten weten dat je ze mist. Heb je meteen een knutselactiviteit en wandelingetje ineen!

leuke dingen thuis traktatie

Doe een klei challenge. Geef je kinderen een thema waar ze alle kanten mee uit kunnen, bijvoorbeeld vakantie of dieren. Laat ze allemaal zelf iets bedenken wat daarbij hoort. Zet een wekker of timer met een afgesproken tijd waarbinnen ze hun kleiding moeten maken. Voor nog meer klei inspiratie en figuren leren maken kan je een kijkje nemen bij Hasbro.


Neem ook een kijkje bij het kinderreclamebureau. Op deze website vind je verschillende creatieve missies voor bovenbouwleerlingen. Missies waarbij ze op een speelse manier kennismaken met allerlei aspecten van marketing en communicatie.


Boeken lezen en luisteren

Zijn alle boeken al uit? Dan kan je bij Bol leuke nieuwe boeken kopen voor maar € 0,01 per stuk! Er staan echt hele leuke boeken bij, waaronder een van de favorieten van mijn jongste dochtertje: de magische apotheek. Elke week komen er tien nieuwe boeken online, dus neem regelmatig even een kijkje om te kijken of er iets leuks voor je kinderen bij zit. Heb je niet genoeg aan deze boeken? Dan kan je ook nog de thuisbieb app downloaden. Niet alleen voor je kids, maar ook voor jezelf staan er veel boeken op. Heb je nog tips nodig voor leuke kinderboeken? Die kan je vinden in mijn boekenblog!


Wil je dat je kind een beetje bijblijft met het nieuws? In combinatie met leuke moppen? Neem dan nu een abonnement op Kidsweek. Zolang de scholen gesloten zijn, kan je deze leuke kinderkrant in je brievenbus krijgen.

leuke dingen thuis kinderboeken tips

Pyjamadag met films en tv

Niks mis met een pyjamadag op de bank! Popcorn of chips erbij en chillen maar met z'n allen, ook wel 's fijn. Naast Netflix en Videoland kan je ook films kijken bij Pathé. Op Netflix kan je kijken naar Sjakie en de Chocoladefabriek, Spiderman, Mathilda, De Croods, Elvy's Wereld, Dik Trom, De grote slijmfilm. Op Videoland naar Annie, Robinson Crusoe, KungFu Panda. Op Disney plus Frozen, Luca. Op Zapp kunnen kids vanalles leren bij programma's als Proefkeuken, Studio Snugger, Welkom bij de RomeinenCheckpoint, Willem Wever en Zapp live extra. Ook zijn er af en toe concerten gratis live te streamen, zoals Vrienden van Amstel Live en the Streamers, wat superleuk was om te kijken, mee te zingen en af en toe te dansen!


Beautymiddag

Ga lekker lang in bad met een coole bruisbal of superveel badschuim. Daarna kan je nog een maskertje doen. Of probeer nieuwe kapsels uit met je haar! Vergeet ook niet je nagels te lakken. Om het eindresultaat goed te kunnen laten zien, geef je een modeshow!


Kinderfeest voorpret

Bedenk alvast hoe je je kinderfeestje wilt vieren. Kijk samen rond op mijn website voor de leukste kinderfeestjes. Of in mijn blogs ter inspiratie! Voorpret hoort namelijk ook bij het feestje! En daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen toch!


Heb je nog meer leuke tips om te doen? Laat het weten, dan vul ik de lijst aan!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page