• van Kaat

Tips om leuke dingen thuis en buiten te doen met kinderen tijdens Corona quarantaine

Bijgewerkt: apr 17

Na vier weken thuis, bestaat de kans dat je kinderen zich inmiddels gaan vervelen. Deze situatie zo zonder school en het missen van vriendjes is ook gewoon niet leuk voor ze. Dus heel begrijpelijk dat ze niet meer weten wat ze kunnen doen. Gelukkig zijn er veel bedrijven die hierin meedenken, want er worden nu veel leuke dingen als entertainment voor kids aangeboden. Wij hebben al veel van die dingen geprobeerd. De leukste tips zette ik voor je op een rijtje.

Challenges

Challenges blijven leuk door youtubers die steeds nieuwe dingen proberen. Maar nu verzinnen ook gymleraren, creatievelingen en ouders leuke challenges speciaal om deze quarantaine periode een beetje leuk en fit door te komen. Op Facebook en Instagram zie je er veel voorbijkomen.


Voor de kleinere kinderen is de berenspeurtocht erg populair. Misschien heb je al beren voor ramen zien staan. Dat is voor de berenspeurtocht ontstaan door het boek “we gaan op berenjacht”. Op de site van juf Anke kan je een kaart downloaden waarop je kan aankruisen hoeveel beren je al gevonden hebt. Superleuk voor de wat kleinere kinderen.

Challenges met nerf en playdoy kan je vinden bij de actie #bringhomethefun van Hasbro. Ideeen om rustig iets te knutselen met Play-Doh, of als je kinderen wat groter zijn een leuk spel, of lekker rondrennen met NERF blasters. Die nerf moeten we nog een paar extra halen, dan kunnen we echt los met zijn vieren!


Ook leuk is de stoepkrijtchallenge. Hiervoor plak je afplaktape in lijnen op de stoep of muur. Plak de tape zo dat je verschillende lijnen en daardoor ook vlakken krijgt. Kleur de vlakken in met alle kleuren stoepkrijt. Zijn alle vlakken gekleurd? Dan kan je het tape weghalen en zie je meteen een vrolijk kunstwerk op de stoep!


Een andere challenge is tussenkunstenquarantaine. Het is een culturele challenge. Hier maak je namelijk een bekend schilderij na. Nou ja maken, je doet eigenlijk het schilderij na. Deze hebben we zelf nog niet gedaan, maar omdat ik deze vaak voorbij zag komen zette ik ‘m toch op deze lijst.

Ook zijn er veel sportieve challenges. Van bewegen tot gekke trucjes. Mijn kids stonden al op hun kop tegen de muur om zo wc rollen op te stapelen en een t-shirt aan te trekken. De eerste lukte, de tweede nog niet. Wc-rol hooghouden met je voeten of op een hockeystick is ook best een uitdaging. Zelf maakten we van onze eetkamertafel een pingpongtafel. Gewoon met zo’n ‘neem mee op vakantie pingpong setje’. Dit was een groot succes!


Dan zijn er ook nog danschallenges. Beroemde sporters doen de Stairs shuffle dance challenge. Dansen op de trap, dus dat kan gevaarlijk zijn. Gewoon op de grond is veiliger! Op de app Tiktok kan je nog meer los gaan met dansjes. Nog meer dansen kan je met Just Dance. De kids kregen met kerst de nieuwste Just Dance 2020 en die wordt ook vaak gedaan.


Ook kan je meedansen met kinderen voor kinderen. Zij hebben elke dag nieuwe dansfilmpjes met hun ‘kinderen voor kinderen blijft thuis’ programma.

Dagje weg

Geen echt dagje weg natuurlijk, maar online dus. Normaal fietsen we in een kwartiertje naar de Beekse Bergen, nu kunnen we online toch nog een kijkje nemen in het park via het youtubekanaal. Ook kan je daar naar de safarischool om vanalles over dieren te leren.


Wil je dieren echt van dichtbij bekijken? Dan kan je ze met Google gewoon in je huiskamer laten lopen! Is heel simpel om te doen, maar wel leuk! Je doet dit door in Google een dier te zoeken, een tijger of een beer bijvoorbeeld. Dan ga je naar de optie ‘weergevenin 3d’ en hou je je camera in de richting van de plek waar je het dier wilt zien. Volg dan de instructies op die je op je scherm krijgt en dan heb je een tijger in je woonkamer of tuin!

Ook ligt de Efteling vlakbij ons, toch kunnen we nog niet in de achtbanen. Gelukkig kunnen we er nog wel af en toe een kijkje nemen. Maar het blijft niet bij kijken alleen. Ze hebben ook leskaarten. Voor hebben ze voor de kleinsten onder andere een Jokie en Jet pakket en voor de grootsten leskaarten over G-krachten van de achtbanen.

Niet alleen pretparken kan je online bezoeken, je kan ook naar musea zoals het Rijksmuseum, Nemo en het Louvre.


Maak je eigen lievelingsstad of vakantieplek thuis na. Dat kan met de gratis printables van Made by Joel. Ook kan je hier nog meer leuke creatieve activiteiten vinden zoals ideeën voor knutselen en proefjes.


Spellen en spelen

Wij zijn fan van de bordspellen van het merk Asmodee. Ticket to Ride, Azul, Jaipur en Splendor zijn onze favorieten van merk. Je kan nu verschillende bordspellen van Asmodee gratis printen. Hier kan je onder meer dixit, dobbel, combo Color en Unlock downloaden. Wil je nog meer leuke tips voor spellen? Lees dan mijn spellenblog!

Spelletjes hoef je niet altijd met meedere personen te spelen. Zo hebben wij redelijk wat spellen van SmartGames in de kast staan. Dat zijn breinbreker spellen die je in je eentje kan spelen. De spellen hebben veel verschillende levels, van beginner tot expert. Atlantis Escape hebben we net nieuw en is weer een succes! Online kan je deze spellen nu gratis spelen, echt een aanrader!

Heb je echt alle spellen gespeeld, dan is tijd om zelf een spel te ontwerpen. Op de computer kan je zelf een game of animatie maken met scratch. Kinderen leren hier op een simpele manier programmeren. Hoe cool is dat! Al vele verjaardagen kreeg ik een feestanimatie met bewegende slingers en lieve teksten. Mijn kinderen leerden dit al een hele poos geleden in groep 5. Dus je kan er al jong mee beginnen.

Vinden je kinderen speurtochten leuk? Dan is geocachen ook een leuk idee om te doen. In je stad of in de natuur in de buurt ga je dan zoeken naar schatten met GPS. Onderweg moet je zoeken naar kleine doosjes. Vaak liggen ze echt heel goed verstopt, maar gelukkig kan je aanwijzingen krijgen!


Niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor ouders is een buurtbingo. Eerste paasdag zaten wij met alle buren voor onze eigen poort met een bingokaart, fiches, een drankje en wat te snacken. Op twee meter afstand dus. Het was een foute bingo met foute prijzen (lees gevonden tijdens het opruimen) en foute muziek. Erg gezellig om zo toch even contact te hebben, iedereen elkaar even ziet, en ook nog netjes volgens de social distancing regels.

Bouwen

Mede dankzij Fred van Leer is Lego bouwen als sinds het begin van de Corona maatregelen populair bij volwassenen. Nu nog meer dankzij het tv programma Legomasters op zaterdagavond bij RTL4. Erg leuk om samen met je kids hiernaar te kijken, maar vooral natuurlijk ook om zelf te doen! Heb je geen te bouwen Legopakket meer staan, ga dan zelf aan de slag met de Legosteentjes doe je in huis hebt. Verzin zelf de leukste creaties of maak de Legomasters thuisopdrachten van Intertoys. Wil je echt een leuke middag in het teken van Lego? Bestel dan mijn Legofeest draaiboek voor veel leuke activiteiten met Lego!

Ga een lekker stukje wandelen in de buurt of in de natuur vlakbij huis. Wie weet vind je leuke dingen onderweg waar je later mee kan knutselen. Oerr, de kinderafdeling van Natuurmonumenten, heeft veel tips wat je met dingen uit de natuur of juist voor de natuur kan doen. Een vogelhuisje of katapult maken bijvoorbeeld.

Een boomhut bouwen is wel supergaaf. Maar ja, daar hebben wij de tuin en perfecte boom helaas niet voor. Wel blijft het leuk om naar inspiratie te kijken bij Treehousemasters op DiscoveryChannel. Ook al kan het dan niet met een echt boomhut, van oude lakens, stoelen en andere tuinspullen kan je nog steeds een coole hut in je tuin bouwen.


Knutselen, tekenen, bakken, kleien

Heb je een Donald Duck fan in huis? Dan is het leuk om naar de website te gaan. Hier kan je tekenles volgen, waardoor je alle vrienden van Donald Duck kan leren tekenen.

Jill kan ook goed tekenen. Maar ook knutselen en bakken. Kijk voor creatieve ideetjes en tekenles ook eens op haar website.

Er worden veel koekjes en taarten bakken in quarantaine tijd. Heb je nog wat inspiratie nodig voor makkelijke taarten, neem dan een kijkje op mijn blog. De discodiptaart is erg populair. Niet gek, want die ziet er echt superleuk uit. En smaakt ook nog ‘s erg lekker!

Ook leuk om samen te maken: ik mis je traktaties! "Love you to the moon and back", maar dan aangepast naar deze tijd: 'ik mis je tot de maan en terug'. Met snoep ufo's als planeten en een maantje van drop. Leuke traktatie om nu te maken, te bezorgen en je vriendjes en vriendinnetjes te laten weten dat je ze mist. Heb je meteen een knutselactiviteit en wandelingetje ineen!

Doe een klei challenge. Geef je kinderen een thema waar ze alle kanten mee uit kunnen, bijvoorbeeld vakantie of dieren. Laat ze allemaal zelf iets bedenken wat daarbij hoort. Zet een wekker of timer met een afgesproken tijd waarbinnen ze hun kleiding moeten maken. Voor nog meer klei inspiratie en figuren leren maken kan je een kijkje nemen bij Hasbro.


Neem ook een kijkje bij het kinderreclamebureau. Op deze website vind je verschillende creatieve missies voor bovenbouwleerlingen. Missies waarbij ze op een speelse manier kennismaken met allerlei aspecten van marketing en communicatie.


Boeken lezen en luisteren

Zijn alle boeken al uit? Dan kan je bij Bol leuke nieuwe boeken kopen voor maar € 0,01 per stuk! Er staan echt hele leuke boeken bij, waaronder een van de favorieten van mijn jongste dochtertje: de magische apotheek. Elke week komen er tien nieuwe boeken online, dus neem regelmatig even een kijkje om te kijken of er iets leuks voor je kinderen bij zit. Heb je niet genoeg aan deze boeken? Dan kan je ook nog de thuisbieb spp downloaden. Niet alleen voor je kids, maar ook voor jezelf staan er veel boeken op. Heb je nog tips nodig voor leuke kinderboeken? Die kan je vinden in mijn boekenblog!


Films en tv

Naast Netflix en Videoland kan je ook films kijken bij Pathé. Elke dag zetten ze een nieuwe film online. Eergisteren was het Dummie de Mummie en de tombe van Achnetoet. Op Zapp kunnen kids vanalles leren bij Schooltv, Proefkeuken, Checkpoint, Willem Wever en Freek Vonk en bewegen met Nathan bij Zappsport.

Heb je nog meer leuke tips om te doen? Laat het weten, dan vul ik de lijst aan!

611 keer bekeken