top of page
  • Foto van schrijvervan Kaat

Mega donuttaart als verjaardagstaart op je kinderfeestje

Bijgewerkt op: 15 jun. 2022

Donuts zien er supervrolijk uit! Daarom zijn ze ook erg populair als traktatie en snack. Maar wat dacht je van een donuttaart voor op je kinderfeestje? Een mega donut, zo groot dat je er met z’n allen van kan eten. Deze donuttaart kan je echt supermakkelijk zelf maken, perfecte verjaardagstaart dus. Leuk bij elk kinderfeest thema!

Mega donuttaart als verjaardagstaart op je kinderfeestje donut

Ingrediënten

· 2 pakken cakemix (wij gebruikten kant-en-klare van Homemade)

· 1 verse citroen

· bakspray / boter om in te vetten

· mix voor gele room (wij gebruikten van Jumbo)

· 60 ml melk

· 225 gram poedersuiker

· 2 repen witte chocolade

· rode of roze voedingsmiddelenkleurstof

· heel veel discodip en confetti


Wat heb je nog meer nodig?

· een grote taartvormen

· beslagkom

· keukenmachine of mixer

· mes of cakezaag

· pan

· schaaltje

· lepel


Donut bakvorm

Je kent het vast wel: je loopt bij IKEA voor een kussenhoes en je komt met nog tien andere dingen naar buiten. Zo komen wij dus ook aan de nieuwe donut bakvorm. Het is geen officiële donutvorm, maar door dat gat in het midden zagen wij meteen mogelijkheden! Hij heet Vardagen en heeft verwisselbare bodems, waaronder dus de donutvorm.

Mega donut taart op je kinderfeestje

Beslag maken en proeven

Omdat het Evie en haar vriendinnetje vooral ging om de donut versieren, gebruiken ze kant en klare bakmix voor roombotercake. Twee pakken dus, want de vorm is echt groot! De mix van alle twee de pakken deden ze met 250 ml water in de beslagkom. Van de citroen raspten ze eerst de schil en daarna persten ze ‘m uit. Zowel de citroenrasp als het sap (ongeveer 50ml) deden ze bij het beslag. Ruikt meteen superlekker bij het mixen!


Room

Na het gieten van het beslag in de ingevette bakvorm, zetten ze de cake in de op 160 graden voorverwarmde oven. Ondertussen gingen ze aan de slag met de gele room. Ook hiervoor gebruikten ze een zakje kant en klare mix. In de beslagkom mixten ze de gele room mix met water. Na een paar minuten mixen is de room al goed! Natuurlijk moest dat even getest worden of dat echt wel zo was… Omdat wij de room het lekkerst vinden als deze koud is, zetten de meiden de room in een schaal in de koelkast.

Mega donuttaart als verjaardagstaart donut

Glazuur

“Eindelijk” was de taart na een uur klaar. Helaas moesten ze nog wat meer geduld hebben, want de cake moet eerst goed afkoelen voor je er verder mee kan werken. Om dat afkoelen wat te versnellen zetten ze de cake in de koelkast. Na het afkoelen konden ze dan toch echt aan de slag met het glazuur. Een lekker recept (lees echt mierzoet)voor het glazuur hadden ze gevonden op de website van schepje suiker. Daar staat: “Smelt de chocola. Roer de melk door de poedersuiker en voeg de vanille toe. Roer de chocola door het poedersuikermengsel en voeg een beetje roze kleurstof toe. Doe dit beetje bij beetje tot je de juiste kleur hebt bereikt.” Deze bereiding van schepjesuiker voerden de meiden nauwkeurig uit met een knalroze glazuur als resultaat.


Wat ook kan

Je hoeft natuurlijk niet deze mierzoete glazuur te gebruiken. Je kan ook ‘gewoon’ glazuur gebruiken. Dus water met poedersuiker mengen of kant en klare glazuur. Maar alleen witte chocolade met een kleurtje kan natuurlijk ook. Ander idee is om de roze laag van fondant te maken. Dat lijkt me wel lastig, omdat je een hele grote ronde moet maken met een gat. Hoe krijg je dat heel op de donut?

Mega donuttaart als verjaardagstaart op je kinderfeestje bakken

Donut maken

Terwijl de een de chocolade stond te smelten, zaagde de ander de afgekoelde donut door. Op de onderkant smeerden ze alle gele room. Dus er zit een lekkere dikke laag room tussen! Daarna goten ze de roze glazuur over de bovenkant van de donut. Als laatste de finishing touch: een mix van discodip en confetti over het glazuur strooien. Hoe meer, hoe beter was het motto!


Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


bottom of page