top of page
 • Foto van schrijvervan Kaat

Leuke dingen doen met kinderen tijdens (de Corona lockdown) in de kerstvakantie

Bijgewerkt op: 23 okt. 2023

Vorig jaar waren de kids al thuis voor de kerstvakantie begon. De scholen werden toen eerder gesloten. Nu leuke uitjes of gezellige bezoekjes ook dit jaar weer niet kunnen zoals 'normaal', moeten we iets anders bedenken om het een beetje gezellig te maken. Daarom vulde ik mijn vorige kerstvakantie blog aan met nieuwe tips met leuke dingen die je thuis en buiten in lockdown en in de kerstvakantie kan doen.

Tips leuke dingen doen Corona lockdown kerstvakantie

Kerstspel

Update 2023: op verzoek van veel ouders na het spelen van mijn pakjesavondspel, maakte ik een kerstspel. Een spel met veel grappige opdrachten voor de hele familie in kerstthema. Van sneeuwballengevecht en kerstquiz tot bingo. Kijk voor meer info bij mijn kerstspel.

kerstspel spel kerst bingo opdrachten

Raamtekening

Veel mensen hebben hun huis dit jaar extra uitbundig versiert voor kerst. Zo hangt bij ons de hele straat vol met grote led kerstballampen. Hou je van tekenen? Maak dan samen met je kind een mooie raamtekening met krijtstift op het raam. Geen inspiratie of idee hoe dat moet? Op de website van Edding kan je gratis leuke raamtekening in kerstsfeer downloaden. Niet alleen leuk voor jezelf, maar ook voor mensen die even een wandelingetje door de buurt maken. Ziet er zo gezellig uit!


Naar buiten

Als we dan toch nergens naar toe kunnen, mag er van mij ook meteen een dik pak sneeuw vallen en hard gaan vriezen. Dan kunnen we pas echt winterpret hebben! Maar omdat de weersvoorspellingen niet echt hieraan meewerken, moeten we andere dingen doen. De huizen zijn nu erg mooi versierd. Ok, sommige misschien ietwat over de top. Maar dat is juist leuk om te gaan bekijken met je kind. Helemaal als het begint te schemeren of als het donker is. Dus trekt een warme jas aan en maak een rondje door de buurt.


Doe gek met de lievelingsknuffel of pop van je kind. Neem die mee naar buiten om tijdens een wandeling op de meest gekke plekken te fotograven. Of van jezelf natuurlijk. Hoe gekker, hoe beter! Speel toerist in je eigen stad en ga op zoek naar de mooiste gebouwen, coolste speeltuinen, lekkerste oliebollenkraam of beste worstenbroodjes bakker. Niet vervelend toch zo'n proeverij onderweg! In sommige steden, net als bij mij in Tilburg, is er veel street-art. Puzzel samen met de kids de beste looproute uit en ga op zoek naar alle muurschilderingen.


Klinkt misschien gek, maar een middagje strand is ook in de winter leuk! Deed ik vroeger vaak toen ik nog in Zeeland woonde, heerlijk! Niet voor het lekkere weer, maar om even uit te waaien, schelpen te zoeken, met een stok tekeningen in het zand te maken. Vergeet niet om je muts op te doen, want die koude wind kan pijnlijk zijn aan je oren.


Zoek een leuke buitenplek met iets 'speciaals'. Een kinderwandeling of themaroute in de bossen in de buurt bijvoorbeeld. Maar ook een park kan leuk zijn. Zo is er bij ons in Tilburg het Spoorpark waar er een skatebowl en pumptrack is. Leuk met skateboard, maar ook met een step of skates.


Heb je een vuurkorf of barbecue? Steek dan een vuurtje aan en maak lekkere, fluffy 's mores. Dit maak je door een dikke marshmallow boven het vuur te laten 'smelten'. Nou ja, zacht worden dus. Dan haal je de zachte marshmallow tussen twee Maria biscuitjes geknepen van de spies af. Wil je de echte, dan hoort er ook nog een plakje chocolade tussen. Maar dat kan je makkelijk oplossen door chocoladekoekjes te gebruiken. Dit is echt superlekker!


De barbecue kan je trouwens niet alleen voor 's mores gebruiken. Ik kreeg namelijk van verschillende ouders de tip om als kerstdiner of oudjaarsetentje een winterbarbecue te doen. Ben je meer in beweging, kinderen hoeven niet lang te tafelen en erg gezellig met het knisperend vuurtje erbij. Denk ook aan dekentjes op om stoelen te leggen, wel zo fijn.

Tips leuke dingen doen Corona lockdown kerstvakantie speurtocht

Kerstspeurtocht

Bang dat je kinderen het niet lang volhouden zo’n wandelingetje, maak er dan een speurtocht van: hoeveel kerstbomen, kerstmannen, sneeuwpoppen, sneeuwvlokken, kerststerren, kerstkransen, rendieren en kerstlampslingers kan je vinden? Beetje creatief? Teken of print dan al deze kerstdingen op een vel stevig papier, geef de kinderen een potlood en er steeds een streepje bijzetten als ze het kerstding vinden. Ben je Pokemonfan? Dan is Pokemon Go natuurlijk ook leuk! Of check eens of er geocache bij jullie in de buurt zijn.


Sneeuwpret

Als we een witte kerst hebben, geeft dat meteen veel meer plezier en speelmogelijkheden! Sleeën, sneeuwballengevecht, sneeuwpop bouwen of een iglo, schaatsen, sneeuwengelen maken. Vorst in plaats van sneeuw is ook goed, dan kunnen we de schaatsen weer uit het vet halen! En daarna opwarmen met warme choco, mmm.

Kerstknutselen

Of laat je kinderen kerstkaarten maken voor hun vriendjes en vriendinnetjes. In de eerste lockdown maakten mijn kids “ik mis je” traktaties om uit te delen. Die kan je ook in kerstthema maken door “ik mis je tot de sterren en terug” op het briefje te zetten en er een kerstster koekje bij te doen. Of een kerstboom van de Fruitella's te maken. Onder het mom van de kerstkaarten of traktatie rondbrengen kan je meteen een lekkere wandeling maken. En bij thuiskomst natuurlijk een warme choco met slagroom of marshmallows, zo lekker!


Ook leuk is om zelf kerstversiering te maken. Bijvoorbeeld een kerstkrans, kerststukje of lelijke kerstballen mooi pimpen. Zelf heb ik ook nog lege, transparante kerstballen. Die kan je zelf met iets leuks vullen. Een kerstboompje van fimoklei bijvoorbeeld.

Tips leuke dingen doen Corona lockdown kerstvakantie kaarsen draaien maken

Bij kerst horen kaarsen. Erg leuk is zelf kaarsen te maken. Nou ja, kaarsen een leuk figuurtje te geven dus. Hoe je dat doet? Mijn dochtertjes legden gewone kaarsen in een warm (niet kokend) water om de kaars zacht te laten worden. Dat duurt ongeveer een kwartiertje tot twintig minuten. Daarna rolden ze de kaars met een deegroller een beetje plat. Niet de onderkant, want dan kan de kaars niet meer in een kandelaar of fles staan! De zachte kaars kan j nu voorzichtig draaien o buigen. Wat je zelf leuk vindt. Is de kaars gedraaid of gebogen? Dan leg je 'm nog even in koud water om weer hard te worden. Zo maak je het extra gezellig in huis met de kerstdagen!

Tips leuke dingen doen Corona lockdown kerstvakantie sneeuw maken

Sneeuw, als het er niet is, dan moet je het maar zelf maken! Dat kan je doen door maïzena beetje bij beetje te mengen met scheerschuim. Is het droog, doe het dan buiten, want het kan wel een beetje rommel geven in huis.

Tips leuke dingen doen Corona lockdown kerstvakantie adventskalender maken

Leuke dingen doen briefjes

Elk jaar maak ik een advent kalender met briefjes in, waarop staat wat voor leuks je die dag gaat doen. Van met de kaarsjes aan eten en gekke familiefoto’s maken tot knutselen en iets lekkers bakken of koken. Heb jij niet zo’n kalender gemaakt, dan kan je de briefjes in een pot doen en er elke dag eentje uit grabbelen. Geen inspiratie voor wat je op de briefjes kan schrijven? Klik dan hier voor mijn blog.


Logeren

Een logeerfeestje is altijd leuk! Doe dat ’s een keer anders: sleep alle matrassen naar de woonkamer en slaap met het hele gezin rond de kerstboom. Met de kerstboomlampjes aan natuurlijk! Of logeer een nachtje bij je kinderen op hun kamer. Geen zin om zelf “uit logeren” te gaan, laat dan je kinderen samen logeren als ze normaal in aparte slaapkamers slapen. Maak het extra speciaal met een ontbijtje op bed.

Tips leuke dingen doen Corona lockdown kerstvakantie hapje maken

Kerstdiner hapjes

Laat je kinderen helpen koken voor het kerstdiner. Zijn ze nog heel klein, dan kunnen ze je assisteren met spullen aangeven of wegen en misschien voorzichtig samen iets snijden. Kunnen ze al wat meer, maak dan samen kersthapjes als voorafje of iets lekkers als dessert. Of ga samen gezellig gourmetten. Is samen koken niet je ding? Laat de kinderen dan de tafel chique dekken of laat ze naamkaartjes en een menu maken. Een nieuw gerecht samen uitkiezen, koken en proeven doen wij ook regelmatig.

Tips leuke dingen doen Corona lockdown kerstvakantie raar met je haar

Raar met je haar

Ook al wordt het dit jaar geen kerstdiner buiten de deur, je kan toch doen alsof je chique de friemel uit eten gaat! Dus plan een paar dagen voor kerst of oudjaar een beauty dagje in. Je moet immers wel testen welke kleding het leukste is, hoe je haar het beste zit en welk geurtje het lekkerst ruikt. Hoeft natuurlijk niet perse de chique variant te zijn, je kan ook voor een gekke of foute kerst gaan natuurlijk. Zo maakte ik wel ’s een kerstboom van mijn haar. Ben je een beetje handig met haren doen, zoek dan ’s op Pinterest voor de meest fantastische kersthaarcreaties.


Spelletjesmarathon en -wedstrijd

Spelletjes doen blijft populair, net als puzzels maken! Elk jaar ligt er bij ons dan ook een spel en puzzel onder de kerstboom. Inmiddels hebben we al veel spellen, dus als je nog tips wilt, neem dan een kijkje in onze spellenkast.


Zijn jullie ook gek op spelletjes? Maak er dan een spellenmarathon van. Iedereen pakt een spel en speel ze achter elkaar. Wie wint de meeste spellen?


Een spelletjeswedstrijd kan je natuurlijk ook met andere spellen doen, zoals kerstliedjes raden en meezingen, Just Dance, elkaar inwikkelen met wc-papier tot sneeuwpop, allemaal hetzelfde namaken van klei of lego, proefwedstrijd met veel lekkers en een paar vies, de grootste hut bouwen, een quiz, bingo. Nou ja, je kan het zo gek maken als je zelf wilt.


Wil je nieuwe spellen uitproberen voor je ze koopt? Probeer dan bijvoorbeeld het populaire regenwormen eerst online uit. Handig toch! De try out games van 999Games vind je hier.

Tips leuke dingen doen Corona lockdown kerstvakantie spellen

Online games

Op de spelcomputer met z'n allen is ook leuk. Just Dance met het hele gezin is ook altijd grappig om te doen, want tja, niet iedereen danst even goed! Zelf hebben wij een Nintendo Switch. Tips daarover lees je hier.


Ook zonder spelcomputer kan je online spellen doen. Een paar tips zijn Geoguessr, waar je ergens op de wereld wordt gedropt en moet ontdekken waar je bent. Scratch, daar kan je je eigen computerspelletjes maken en spelen.


Kerstfilms en series

Samen een middagje in je pyjama op de bank onder een dekentje een filmmarathon houden met kerstfilms is ook wel s‘ lekker. Op Netflix, Videoland, Disney heb je echt te veel kerstfilms en kerstseries om op te noemen. Op Netflix is de film The Princess Switch en The Grinch te kijken. Madagascar, Shrek, Trolls. Op Disney de kerst klassiekers Annie en Kruimeltje. Op de website van Zapp staan ook kinderfilms die je gratis kan kijken. Heb je bijvoorbeeld het spionnenfeest gegeven? Dan is het leuk om de film “Meester Spion” te kijken. Dus ga er ’s goed voor zitten welke je leuk lijkt om samen te kijken. Zijn je kinderen al wat ouder? Vergeet dan niet om samen met een dekentje op de bank en wat lekkers erbij de kerstspecial van All you need is Love te kijken op kerstavond!


Elk jaar in de kerstvakantie kijken we naar de Cupcakecup op NPO Zapp. Superleuk bakprogramma voor kinderen om naar te kijken. De selectiebattles zijn al geweest, maar kan je terugkijken op NPO Zapp. Ook staat er masterclasses waar je uitleg krijgt over hoe je mooie 3D-figuren van fondant kan maken, zoals Game figuren.

Tips leuke dingen doen Corona lockdown kerstvakantie cupcake bakken

Heb je genoeg inspiratie gekregen, dan kan je daarna samen iets bedenken om te bakken, spullen halen en de keuken in! Blijft superleuk om samen met mijn meiden in de keuken te staan en iets nieuws uit te proberen. Misschien alvast oliebollen proberen te bakken samen of de sneeuwpop taart op de bovenste foto! Of kerstkoekjes bakken en versieren!

Tips leuke dingen doen Corona lockdown kerstvakantie kerst koekjes bakken

LegoMasters

Hou je meer van Lego? Voor zover ik weet is er dit jaar helaas geen kerstspecial van Lego Masters. Natuurlijk kan je wel de uitzendingen opnieuw bekijken is het daarna de uitdaging om zelf een Lego bouw challenge te doen of samen iets moois te bouwen.


Nieuwe plannen maken

Wat ik altijd leuk blijf vinden is een nieuwe vakantie bedenken. Of nog beter, een wereldreis voor als we ooit de hoofdprijs bij de Postcodeloterij winnen. Met veel glossy reisbrochures van een goede vriend met eigen reisbureau (kan je ook halen bij een reisbureau) knip en plak je dan je droomreis bij elkaar. Met wat oudere kids kan je ook leuke bestemmingen op internet opzoeken.


Alle vier hebben wij een verbouwtic. Daarmee bedoel ik dat een keer in de zoveel maanden iemand het idee krijgt om haar slaapkamer of de woonkamer te verbouwen. Iedereen heeft daar wel oren naar, dus staan we met z'n allen alles te verschuiven in die kamer. Spullen ruilen met andere kamers voor 'iets nieuws' in die kamer. Soms fietsen we zelfs ook nog in een opwelling naar de Praxis om een pot verf te halen om een muur een ander kleurtje te geven.


Doe iets goeds voor een ander

Ok, niet het leukste om te doen, maar soms wel noodzakelijk: ruim de speelgoed-, knutsel- en spellenkast samen met je kinderen op. Want er is vast weer het een en ander bijgekomen met Sinterklaas. Zien jullie nog ingepakt speelgoed waar niet mee gespeeld wordt? Dan kan je dat cadeau geven aan een ander kindje. Via de PostNL actie #mooigebaar kan je in januari gratis het cadeau versturen naar Stichting Jarige Job die het cadeau in een verjaardagsbox doet en stuurt naar kinderen die anders geen cadeautjes krijgen op hun verjaardag. Ik heb al een pakketje klaarstaan!

Tips leuke dingen doen Corona lockdown kerstvakantie foto maken

Nog meer tips

Tijdens de eerste lockdown schreef ik ook al een blog met tips om leuke dingen te doen in quarantaine tijd. Daarin staan nog meer leuke tips, zoals gratis bordspellen downloaden om te printen en te spelen, online smartgames spelen, online een uitje doen zoals een museum en dierentuin en nog veel meer. Daarnaast schreef ik ook een blog om een dagje te doen alsof je op vakantie bent. Wij zouden in de meivakantie naar New York gaan, maar ja helaas niet dus. Ook al is het niet echt, wij hebben veel lol gehad op ons Amerikaans thuisfeestje met doen alsof we in New York waren. Natuurlijk mag ik niet vergeten als tip dat je alvast na kan denken over je kinderfeestje. Kijk voor feestinspiratie, draaiboeken n feestpakketten op mijn website!


Wil je nog meer leuke kerstideetjes? Kijk dan op mijn Pinterest bord kerstfeest voor lekkere hapjes, kerstknutsels en meer. Nog meer tips voor kerstavond lees je bij Joyce van Mamsatwork.

Heb jij ook nog leuke tips om te doen? Laat het weten, dan vul ik de lijst aan!


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page