top of page
  • Foto van schrijvervan Kaat

Hoe je zelf een leuke adventskalender kan maken en vullen

Al voor vaak maakte ik een adventskalender. Moet ik nu wel al regelen, omdat het aftellen naar kerst op 1 december begint! Niet zo’n standaard advent kalender met chocolaatjes uit de winkel (die de kids ook krijgen hoor!), maar een zelfgemaakte met leuke briefjes. Briefjes waarop staat wat voor speciaals je die dag gaat doen. Van met z’n allen keihard meezingen met de beste of foute kersthits tot het maken van sneeuw. En dan dus nog 22 andere dingen.

Advent kalender zelf maken en vullen adventskalender tips

De diy adventskalender

Je kan een kant en klare lege advent kalender kopen waar je iets in kan stoppen. Maar als je zin hebt in een leuke activiteit met je kinderen, kan je deze ook zelf maken. Zo maakten wij ‘m de eerste keer van een tak met daaraan genummerde doosjes aan een touwtje. Twee jaar geleden gebruikten we envelopjes met nummer stickers van de Hema en vorig jaar waren het sterretjes met nummers op. Dit jaar ging ik weer voor kleine cadeaudoosjes. Nu niet om op te hangen, maar om er een kerstboom van te maken. Met dubbelzijdig tape plakte ik de doosjes aan elkaar vast, nadat ik er briefjes in deed. Deze kerstboom wordt dus 'gesloopt' tijdens het aftellen naar kerst.

Advent kalender zelf maken en vullen adventskalender tips opdrachten

Update 2023:

Toch weer een advent kalender gemaakt met leuke briefjes in. Ik zag namelijk bij Jumbo decoratie huisjes met schoolbordverf. Die huisjes vulde ik met de briefjes. Die briefjes had ik geprint, gesneden, opgerold en vastgeknoopt met een rood met goud draad. De Zaanse huisje heb ik op een fotoplank gezet. Ziet er weer gezellig uit, ook al is het nog maar oktober!

Advent kalender zelf maken en vullen adventskalender tips opdrachten

Update 2022:

De meiden zijn inmiddels 16 en 14 jaar, dus die vinden de nagellak countdown kalender van Hema leuk en die van Rituals. Op Bol.com zagen we veel verschillende advent kalenders, zoals Pokemon, Harry Potter, Funko en Lego. En toen kreeg ik een adventkalender idee voor dit jaar: de van alles wat kalender. Ik koop een aantal cadeautjes uit de kalenders die ze leuk vinden. Kleine, goedkope cadeautjes, zoals nagellak, mini bodymist, maar ook vrolijke sokken, een klapkratje, nepplantje, vaasje, kknekki, snoep, kerstkransjes. Dus dat wordt een middagje naar de stad om te funshoppen bij Flying Tiger, Sostrene Grene, Hema en Kruidvat. De cadeautjes, maar ook een aantal opdrachten zoals vorige jaren, pak ik in in doosjes in verschillende afmetingen. Doosjes die ik vanaf nu ga sparen, zoals lege theedoosjes en dropdoosjes. En daar bouw ik een 3D kerstboom toren van.


Wil je nog meer ideeën, kijk dan op mijn adventkalender pinterestbord.

Advent kalender zelf maken en vullen adventskalender tips zakjes

Planning vullen adventskalender

Voor elke dag maak ik een briefje met daarop iets leuks om samen te doen (idee zag ik bij broodbriefjes, opdrachten maakte ikzelf). De een kost wat meer tijd en energie dan de ander. Het meest praktische is om je agenda erbij te houden als je leuke dingen bedenkt. Want niet elke activiteit komt elke dag even goed uit. Zelfs niet als je met je agenda hebt gepland blijkt elk jaar weer. Altijd zijn er wel een paar dagen waar opeens iets tussen komt, waardoor dat briefje die dag toch eigenlijk niet uitkomt. Daarom hebben wij ook de afspraak dat alle briefjes geldig zijn tot en met de kerstvakantie. Dus later ‘inwisselen’ kan ook altijd nog.

Advent kalender zelf maken en vullen adventskalender tips doosjes

Kerstcadeautjes in adventskalender

Nou ja, het zijn niet echt cadeautjes, maar gewoon samen leuke dingen doen. Net als het idee van mijn pakjesavondspel dus: een gezellig avondje samen. Dit keer dan wel in kerstsfeer en een beetje sinterklaas, want de eerste dagen is het nog Sinterklaasperiode. Dus briefjes met ‘samen pepernoten bakken’ en ‘je mag je schoen zetten’, kan je in de eerste nummers doen. Op 6 december zit er bij ons standaard ‘we gaan de kerstboom zetten’ in. Want dan mag eindelijk de kerstboom weer in huis! Dat maakt het meteen zo gezellig in huis!

Advent kalender zelf maken en vullen adventskalender tips opdrachten verrassing

Verrassing in adventskalender

Naast knutsel-, bak-, grappige--, zing-, foto- en spelopdrachten, doe ik er ook altijd een paar verrassingen in. Dan kan een cadeautje zijn, maar ook een leuk uitje zoals met z’n allen naar de bioscoop of uit eten. Wat er dit jaar als verrassingen in de advent kalender zit kan ik nog niet vertellen, omdat de meiden mijn blogs regelmatig lezen, sorry.


Advent opdracht briefjes

Om je toch een idee te geven van mijn adventsbriefjes, vertel ik je er een aantal van de afgelopen jaren.


· Thuisbioscoop op de bank: kies een paar leuke kerstfilms uit, zoek er wat lekkers bij en vergeet ook niet een warm dekentje te pakken

· Bij kerst hoort eigenlijk wel sneeuw. Is er geen sneeuw? Dan maken we die toch gewoon zelf! Meng een beetje maïzena met scheerschuim en dan krijg je sneeuw

· Vanavond gaan we met z’n allen onder de kerstboom met de lampjes aan slapen, hoe leuk is dat!

· Het is bijna pakjesavond, daar hoort iets lekkers bij: jullie gaan pepernoten bakken!

· Zoek allemaal je favoriete spel uit, want het is tijd voor spelletjesavond!

· Pak een wc-rol en wikkel iemand in tot sneeuwpop!

· Maak zelf een speurtocht in kerstsfeer door het hele huis met kerstballen, zuurstokken of kerstkaarten

· Raad de plaat: zet de X-mas playlist op, raad welk liedje het is en zing de kerstliedjes mee

· Maak een grappige kerstfoto met z’n allen

· Je mag je schoen zetten, dus zoek een schoen, zet ‘m klaar en zingen dan maar!

· Maak een pindaketting of ander lekker voer voor de vogeltjes in de tuin of maak iets lekkers voor jezelf in de tuin: marshmallows roosteren!

· De leuke kersttraditie: je mag een nieuwe kerstbal uitzoeken voor in de boom!

· Maak een draaikaars door ‘m ongeveer 15 minuten in warm water te leggen, lat te rollen met een deegroller of fles en dan draaien maar! Even afkoelen in koud water en je hebt een mooie kaars!

· Laten we vandaag ’s goed in de kerststemming komen met een kerstdisco: zet de X-mas playlist op, doe alle kerstlampjes aan en dans een kerst Just Dance!

· Eindelijk, we mogen vandaag de kerstboom opzetten!

· Bak samen kerstkoekjes, kersthapjes of een kersttaart.

· Trek je wandelschoenen, muts en handschoenen aan, want we gaan een kerstwandeling maken. Wie telt de meeste kerstbomen onderweg?

· Vanavond met z’n allen onze kerstavondtraditie: All You Need is Love kijken!

· Maak een kerstknutsel, bijvoorbeeld kerstkaarten, een tekening, slinger, raamtekening, iets moois voor in de boom

Advent kalender zelf maken en vullen adventskalender tips doosje opdrachten

Naast deze teksten deed ik er ook nog wel ’s een raadsel, mop of puzzel in. Ook een kerstrecept om samen een lekkere maaltijd te maken is bij ons thuis favoriet, want ze zijn gek op bakken en koken. Maar een briefje met ‘we gaan gourmetten’, blijft toch ook elk jaar weer een succes. Nou ja, je ziet het, je kan echt alles op de briefjes schrijven wat je wilt. Het idee is en blijft samen iets gezelligs doen. Vooral in deze gekke tijd moet je er immers zelf samen iets leuks van maken.


Pakjesavondspel

Maak pakjesavond extra leuk voor de kids! Dat kan je makkelijk regelen met mijn pakjesavondspel: met je gezin, familie, vrienden samen leuke en grappige spellen en opdrachten in Sint thema doen en als beloning pakjes uitpakken! Wil je meer weten over mijn sinterklaasspel, lees dan mijn blog over het spel. In mijn andere blog geef ik ook nog tips voor hoe je de Sinterklaas periode extra leuk kan maken.


Nieuw Kerstspel

Veel ouders vroegen mij om kerstvariant van het pakjesavondspel. En nu is dat er: het kerstspel. Omdat het pakjesavondspel zo'n succes is, maakte ik het kerstspel volgens hetzelfde idee. Dus grappige opdrachten die je samen met je hele familie kan doen. Kan met kerstcadeautjes, maar hoeft niet! Kan ook als vermaak tijdens het kerstdiner. Of elke dag een opdracht in de vakantie.


Kinderfeestje thuis organiseren

Wil je een leuk en origineel kinderfeestje thuis organiseren voor de verjaardag van je kind? Neem dan een kijkje bij mijn kinderfeestjes met draaiboeken en feestpakketten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een professorfeestje met een labjas aan of een Harry Potter Toverschoolfeest?Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page