• van Kaat

Recepten en tips voor (kerst) gourmetten met kinderen

Bijgewerkt: 15 dec 2020

Kinderen zijn er gek op: gourmetten. Niet gek ook eigenlijk, want het is gewoon super gezellig zo met z’n allen aan tafel! En dan mag je ook nog ’s zelf maken wat je lekker vindt. Niet alleen met kerst is het populair, maar ook met Sinterklaas en kinderfeestjes. Daarom geef ik je een aantal tips en lekkere recepten voor het gourmetten.

Gourmettips met kids

Ga je voor het eerst gourmetten met je kinderen? Leg ze dan goed uit dat het gourmetstel heet is en ze dus goed moeten oppassen. Niet alleen voor het apparaat dat heet is, maar ook het pannetje. Heb je net als ons een grilplaat bovenop, waarschuw dan ook voor vetspetters die tijdens het grillen kunnen van vlees kunnen ontstaan. Zijn ze nog te klein om dat allemaal te snappen, laat je kinderen dan aan het uiteinde van het gourmetstel zitten. Dus dat ze een eindje er vandaan zitten. Maar denk er wel aan dat dat niet bij het snoer is, want dat is natuurlijk ook gevaarlijk als ze gaan wiebelen of schuiven met hun stoel.


En dan nog een tips die niet speciaal voor gourmetten met kinderen is: zorg dat je de eetkamer goed ventileert. Dat kan met een raam of deur op een kiertje, maar ook door de afzuigkap aan te zetten. Gourmetten is leuk, maar die geur en rookwalm die ontstaat en nog dagen blijft hangen dus echt niet!

Het basisassortiment voor kidsgourmet

De basis voor gourmetten met kinderen is stokbrood (dat gaat er in ladingen doorheen tijdens het wachten tot het pannetje klaar is). Maar ook andere broodjes zijn leuk, zoals hamburgerbroodjes, pitabroodjes en wraps. Denk ook aan sausjes zoals mayo, ketchup en appelmoes en (kruiden)boter, paté of andere smeersels voor op het brood. Als groenten en fruit doen plakjes komkommer, snoeptomaatjes, reepjes paprika, ananasringen, banaan en worteltjes het altijd goed. Als vlees zit je met knakworstjes, kipnuggets in welke vorm dan ook, hamburgers, worstjes en mini frikadellen altijd wel goed. Ook makkelijk en snel klaar voor de ongeduldige eter onder ons zijn kant en klare poffertjes!


Tosti’s

Vinden je kinderen het wel leuk om zelf wat lekkers klaar te maken? Laat ze dan ’s tosti’s proberen. Dat blijft bij ons een vaste snack bij het gourmetten. Al vanaf de eerste keer gourmetten maken de kids tosti’s in hun pannetje. Als eerste leggen ze een plakje stokbrood (met pesto) in hun pannetje. Daarop een paar plakjes kaas. Daarna strooien ze er Italiaanse kruiden en zout over. En dan leggen ze er weer een plakje stokbrood op. Heb je dikke plakken stokbrood, dan is het wel slim om de tosti even te pletten voor je het pannetje op het gourmetstel zet, anders verbrand je bovenste broodje. Terwijl je wacht tot de kaas is gesmolten, bak je op de grill of in een ander pannetje een ring ananas voor tosti Hawaï of een eitje voor een croque madame. Kijk voor nog meer lekkere tosti's naar mijn blog met onze favoriete tosti's.

Nacho’s

Chips als avondeten, dat gaat er wel in! Doe een paar naturel nachochips in je pannetje. Strooi er wat geraspte kaas overheen. Snij een paprika in stukjes en doe er een paar in het pannetje. Als je het lekker vindt, kan je er ook nog wat zoete chillisaus op doen. Zet het pannetjes op het gourmetstel en wacht tot de kaas gesmolten is. Lekker!


Mini-pizza

Smeer je een beetje tomatentapenade of pesto op je stokbroodje, dan kan je er een mini pizza van maken. Kan trouwens ook met een stukje wrap. Beetje kaas, Italiaanse kruiden en misschien nog wat paprika, tomaat of champignons erop als je daarvan houdt. Grill een worstje terwijl je pizza in het pannetje ligt te bakken. Snij het worstje op plakjes en je hebt een mini-pizza!


Wraps, hamburgers en pita’s

Wraps, hamburgers en pita broodjes kan je in mini vorm kopen. Deze kan je vullen met kip, hamburger of shoarma die je op de grill bakt. Lekker om dat te combineren met mini mais van de grill of een pannetje gegrilde groenten zoals paprika, tomaat of rauwkost die op tafel staat zoals geraspte wortel, sla en komkommer. Plakje kaas voor een cheeseburger of een ananas voor de Hawaii versie. Beetje crème fraiche of een yoghurtsausje en geraspte kaas eroverheen, smullen!

S’Mores oftewel marshmallows

Omdat dit nogal een plak zooitje wordt in je pannetje, kan je dit het beste op het laatst maken. Wij zijn gek op geroosterde marshmallows! En dat kan dus ook met gourmetten: leg een biscuitje (gewoon zo’n maria biscuitje) in je pannetje. Smeer er een beetje chocopasta op. Snij een marshmallow doormidden en leg deze helften op je koekje met pasta. Je s’mores zijn klaar als de marshmallow een beetje bruin kleurt en fluffy wordt. Perfect toetje!


Pannenkoeken

Pannenkoeken als hoofdgerecht of als toetje met een bolletje ijs erbij, ook die kan je in je pannetje maken! Voor een zoete pannenkoek kan je plakjes banaan of appel erbij bakken op de grill. Zelf ben ik meer van de hartige variant met geraspte kaas en Italiaanse kruiden bijvoorbeeld. Of maak er echt een maxi pannenkoek van met gegrilde ham of spek en ui, champignons of paprika.


Wil je de tafeltijd met je kinderen nog wat verlengen en heb je een gladde plaat bovenop je gourmetstel? Dan kan je ze pancake art laten maken. Dus figuren van pannenkoekenbeslag maken. Leuke en lekkere bezigheid! Hoe je dit kan doen, lees je in mij blog met uitgebreide uitleg over pancake art.

Wentelteefjes

Wat ook een superlekker toetje of snack is, zijn wentelteefjes. Laat je kinderen stukjes wit brood (die in het pannetjes passen) dippen in een mengsel van melk, kaneel, ei en vanillesuiker. Bak ze in een pannetje met een klein beetje gesmolten boter. Ideaal om dat tegelijk met het gourmetten te doen, want normaal geeft dit ook zo’n walm en geur in de keuken bij het bakken…


Nog meer ideeën

Mac ’n cheese in een gourmetpannetje kan ook, zag ik op de website van Albert Heijn. Het recept kan je hier lezen. Wat mijn meiden echt willen uitproberen is een recept van Jumbo: krokant gebakken banketstaaf met ijs. Dat ziet er ook wel erg lekker uit moet ik zeggen! Hoe makkelijk je dat kan maken lees je hier.






1,555 keer bekeken0 reacties