• van Kaat

Tips voor kersthapjes voor het kerstontbijt of kerstlunch op school

Geen kerstdiner, maar een kerstontbijt of kerstlunch lijkt nu de trend te zijn op scholen. Superleuk dat er in ieder geval nog iets aan kerstfeest gedaan wordt op school ondanks Corona. Scheelt je waarschijnlijk een hele hoop werk, want de meeste kinderen moeten daardoor alleen een eigen ontbijtje of lunch maken en meenemen. Is weer ’s wat anders dan hapjes voor de hele klas! Maar, blijft natuurlijk wel de uitdaging om die broodtrommel er dan ook een beetje kerstig uit te laten zien.

Kerstbal beschuit

Een beschuitje, dat is nou echt wat bij een ontbijt hoort. Op de website van Albert Heijn zag ik kerstbal beschuiten. Zag er zo leuk uit dat wij onze eigen variant maakten. Je kan de beschuit met alles beleggen wat je kind lekker vindt; zoet en hartig! Vergeet niet om er een touwtje van een zure mat of dropveter bij te leggen. Dan zie je pas echt goed dat het een kerstbal is in plaats van een ‘gewone’ beschuit.

Rendierbroodjes

Op Pinterest is Rudolf het rendier erg populair. Je ziet hem dan ook in allerlei eetbare vormen voorbij komen. Een van de variant is als broodje. Plak met wat boter, glazuur of eetbare lijm een paar suikeroogjes en een rode m&m als neus op. Maak voor de pretzel hoorns twee sneetje in de zijkant van het broodje. Dan kan je de hoorns daartussen klemmen. Welk beleg je op het broodje doet, dat is helemaal afhankelijk van wat je kind lekker vindt.

Rendierkoekjes

Ook deze rendierkoekjes zie je in allerlei varianten voorbijkomen. Ik maakte deze simpele versie van kant en klare mariabiscuitjes en decoratiestiften van Dr. Oetker. Als je wilt kan je natuurlijk ook zelf de koekjes bakken. Lekker als extraatje bij het ontbijt of de lunch.

Kerstboomboterham

Zelfs van een saaie boterham kan je nog een kerstversie maken! Besmeer een boterham en bestrooi deze met iets gekleurds, vruchtenhagel of kersthagel bijvoorbeeld. Snij uit een andere boterham een kerstfiguur. Je kan een kerstboom doen net als mij of een kerstster. Leg die boterham op de besmeerde boterham. Zo zie je het kerstfiguur goed en heb je brood in het kerstthema.

Rijstwafel sneeuwpop

Ook al vind ik rijstwafels stinken, toch maakte ik er een ontbijtje van. Ze zijn namelijk perfect als lijf voor een sneeuwpop. Het enige wat je nog moet doen om van twee rijstwafels een sneeuwpop te maken is met een decoratiestift de knopen, ogen en mond erop tekenen. En vergeet de oranje smartie er niet op te plakken als neus. Dit kan je niet natuurlijk ook met eierkoeken, bagels en ronde broodjes zoals Kaiserbroodjes doen.

Wentelteefjesbrood

Wentelteefjes is altijd een feest om te eten. Maar om nou ’s ochtends al een baklucht van de wentelteefjes in huis te hebben, lijkt mij niet echt fijn. Daarom maakten we een wentelteefjescake. Die kan je de avond ervoor al bakken. Dat doe je door brood in kleine stukjes te snijden en daarover het eimengsel te gieten waar je het brood normaal in dipt. Dus een mengsel van ongeveer 5 eieren, 500 ml melk, vanillesuiker en kaneel. Dat zet je ongeveer 35 tot 45 minuten in de oven tot de cake mooi goudbruin en stevig is.

Kerstboompizza

Koude pizza als lunch, het schijnt een populair studentenlunch te zijn. Dus pizza mee naar school als kerstlunch kan best! Deze pizza’s maakte ik niet van pizzadeeg, maar van wraps. Elke wrap knipte ik in de vorm van een kerstboom. Ja, knippen, dat gaat gewoon een stuk makkelijk en sneller dan snijden! Daarop smeer je een beetje tomatensaus. Strooi er nog wat geraspte kaas en kruiden overheen. En dan heb je dus een pizza Margeritha in de vorm van een kerstboom. Na ongeveer tien minuten in de oven zijn ze al klaar. Zodra de kaas gesmolten is al.

Ster of kerstboom tosti

Niet alleen koude pizza’s, maar ook koude tosti’s blijken best lekker te zijn. Dus pak je tosti apparaat maar te voorschijn en snij tosti is kerstfiguurtjes. Niet te moeilijk denken, want twee halve punt tosti’s leg je onder elkaar met de punten naar boven en je hebt een kerstboom! Scheelt heel wat snijwerk zoals ik het probeerde. En je verspilt ook niks! Als je wilt kan je er nog smarties op plakken als kerstballen.

Mini donut rendier

Donuts blijven een feestje om te eten, omdat ze er altijd zo leuk uitzien. Ik kocht gewone saaie chocolade mini muffins. Maar die pimpte ik met een paar suikeroogjes, grote rode M&M en pretzels als hoorn. Heel simpel, maar dus wel een superleuk resultaat!

Milkyway rendier

Het is even wat priegelwerk dit rendiertje, maar dan heb je wel echt een superleuk resultaat! Zo’n Milky Way heeft maar een dun laagje choco, dus hou daar rekening mee als je de pretzel hoorns er in steekt. Ik moest namelijk helaas een paar Milky Ways opeten omdat die te erg gekraakt waren. Zitten de hoorns erin, dan plak je er met glazuur nog twee suikeroogjes op en een smartie neus op.

Kerstboom Poffertjes

Poffertjes hebben echt niks met kerst te maken, ik weet het. Maar je kan er wel heel makkelijk een kerstlunch of kersthapje van maken. Warm een paar kant en klare poffertje op in de magnetron (ik heb geen poffertjespan, dus vandaar kant en klaar). Prik ze op een kleine kerstzuurstok en strooi er wat poedersuiker of sterretjes decoratie overheen. Zo maak je van poffertjes toch een kersthapje.

Warme choco

Elk jaar weer doen we het: een sneeuwpop smelten in warme choco. Ook wel ’s lekker in plaats van slagroom. Eerst tover je met decoratiestiften drie marshmallows om in een sneeuwpop. Die leg je in warme chocomelk en dan laat je ze smelten. Nee, dat is niet zielig voor Olaf, maar gewoon superlekker.

Zuurstok banaan aardbei

Ter compensatie van die mierzoete smaak kan je creatief aan de slag met vers fruit. Nou ja creatief, snij gewoon een banaan in dikke plakken en halveer aardbeien. Die leg je in de vorm van een kerstzuurstok ( je weet wel, met zo’n boogje) en dan ben je al klaar.

Kerstmuts fruit

Als je wilt, kan het nog makkelijker met aardbei en banaan. Daar kan je namelijk ook kerstmutsen van maken. Snij het bovenste deel met kroontje van de aardbei recht af. Van een banaan maak je plakjes van ongeveer een halve centimeter. Zet de aardbei met de afgesneden kant op de banaan. En dan heb je dus een kerstmuts. Als je wilt kan je er nog een prikker in steken, zodat je zeker weet dat de kerstmuts heel blijft in de broodtrommel.

Kersthapjes

Wil je ook nog inspiratie voor het kerstdiner op school of kerst snacks voor je kinderen thuis? Kijk dan in mijn blog met kersthapjes. Of in mijn kerst gourmetten met kinderen blog. En leg je net als mij altijd een spel als cadeautje onder de kerstboom? Lees dan mijn blog met heel veel tips voor de leukste spellen.


Fijne kerst alvast!

77 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven