top of page
  • Foto van schrijvervan Kaat

Tips voor kersthapjes voor het kerstontbijt, kerstlunch of kerstdiner op school

Bijgewerkt op: 2 dec. 2023

Geen kerstdiner, maar een kerstontbijt of kerstlunch lijkt nu de trend te zijn op scholen. Superleuk dat er nog steeds iets aan kerstfeest gedaan wordt op school. Kersthapjes voor op school voor een kerstfeest of als traktatie blijven dus nog steeds een uitdaging! De afgelopen jaren heb ik al veel verschillende hapjes en kerst traktaties gemaakt en uitgeprobeerd met mijn kids. Daarom dus ook een blog voor tips en ideeën voor makkelijke kersthapjes!

Tips hapje traktatie kerst ontbijt lunch diner school

Mini donut rendier

Donuts blijven een feestje om te eten, omdat ze er altijd zo leuk uitzien. Deze rendierdonuts zag ik bij de bakker en probeerden we na te maken. Ik kocht gewone saaie chocolade mini muffins. Maar die pimpte ik met een paar suikeroogjes, grote rode M&M en pretzels als hoorn. Heel simpel, maar dus wel een superleuk resultaat!

Tips hapje traktatie kerst ontbijt lunch diner school donut rendier

Kerstdonut

Afgelopen weekend maakte mijn dochtertje nog meer kerst donuts. Een kerstboom met als basis een dun laagje fondant en glazuur. Een smeltende sneeuwpop met als basis witte glazuur en een neus van fondant. Maar ook een schattig ijsbeertje!

donut traktatie kerst lunch ontbijt diner school

Zure mat kerstboom

Zure matten, daar ben ik echt gek op! Daarom kon een kerst traktatie snack dan ook niet ontbreken in deze blog. Een best makkelijk te maken traktatie, want je koopt of bakt cupcakes. Daarna rijg je 2 zure matten op een ijsstokje of satéprikker. Elke keer maak je de lus iets kleiner. Op de top steek je een mini marshmallow als piek en klaar ben je!

Tips hapje traktatie kerst ontbijt lunch diner school zure mat kerstboom

Bladerdeeg kerstboom hapje

Populair is altijd het knakworstje in bladerdeeg. Deze zoete variant is ook lekker! Tussen twee lange veel bladerdeeg smeerde ik een klein beetje boter. Daar plakt de bruine basterd suiker goed aan vast. Handig, want anders vat het er misschien uit bij het kerstboom vouwen. Snij smalle repen van de vellen. Vouw elke reep tot kerstboom en bak ze in ongeveer 15 minuten gaar. Bij meisje eigenwijsje zag ik een kerstkrans van bladerdeeg als tip voor een kersthapje op school.


bladerdeeg traktatie kerst lunch ontbijt diner school

Milkyway rendier

Het is even wat priegelwerk dit rendiertje, maar dan heb je wel echt een superleuk resultaat! Zo’n Milky Way heeft maar een dun laagje choco, dus hou daar rekening mee als je de pretzel hoorns er in steekt. Ik moest namelijk helaas een paar Milky Ways opeten omdat die te erg gekraakt waren. Zitten de hoorns erin, dan plak je er met glazuur nog twee suikeroogjes op en een smartie neus op.

Tips hapje traktatie kerst ontbijt lunch diner school rendier milkyway

Kerstboom schuim meringue

Het leek mij echt moeilijk om deze schuimpjes oftewel meringue te maken. Blijkt dus helemaal niet zo te zijn! Met het recept van Laura's Bakery is het echt makkelijk te maken. Wel een beetje geduld hebben, want de schuimpjes moeten dus twee uur in de oven! Natuurlijk wel onze eigen draai eraan gegeven door de kerstbomen niet groen, maar roze te maken.

Tips hapje traktatie kerst ontbijt lunch diner school kerstboom schuim

Kerstboom Brownie

Taart doet het ook altijd goed als toetjes hapje. Brownie valt wel in de categorie taart toch? Uit een bakplaat brownies kan je ongeveer zes tot acht kerstboompjes snijden. Hierop smeerden we gesmolten chocolade. Daarna kan je al je creativiteit kwijt op de kerstboom met decoratie.

Tips hapje traktatie kerst ontbijt lunch diner school kerstboom brownie

Grinch cupcake

De Grinch, die houdt niet van kerst. Maar toch hoort ook hij bij kerst! Deze cupcakes maak je van cupcakes en frosting van een mengsel van mierzoete poedersuiker en boter. Superzoet en superlekker volgens mijn meiden!

Tips hapje traktatie kerst ontbijt lunch diner school kerstboom grinch cupcake

Kerst wafels

Nou ja, eigenlijk is er niks kerstigs aan wafels, maar toch een van de favoriete kersthapjes die mijn kids meenamen naar school. De ene keer gewoon, dus kaal, maar wel gewapend met een bus (gekleurde) poedersuiker. De andere keer gedipt in chocolade met strooisels erover heen. Je kan het zo gek maken als je wilt dus!

Tips hapje traktatie kerst ontbijt lunch diner school wafel

Smeltende sneeuwpop

Ook deze bekende smeltende sneeuwpop koekjes mogen natuurlijk niet in deze blog ontbreken. Je kan deze maken met zelf gebakken koekjes, maar grote ronde koeken of eierkoeken kopen kan ook. Ligt er maar aan hoeveel tijd je hebt. Met veel wit glazuur plak je een marshmallow op de koek. Wat tot het glazuur goed gehard is. Dan kan je er met eetbare decoreerstift armen, knopen en een gezichtje op maken.

Tips hapje traktatie kerst ontbijt lunch diner school smeltende sneeuwpop

Kerstbal beschuit

Een beschuitje, dat is nou echt wat bij een ontbijt hoort. Op de website van Albert Heijn zag ik kerstbal beschuiten. Zag er zo leuk uit dat wij onze eigen variant maakten. Je kan de beschuit met alles beleggen wat je kind lekker vindt; zoet en hartig! Vergeet niet om er een touwtje van een zure mat of dropveter bij te leggen. Dan zie je pas echt goed dat het een kerstbal is in plaats van een ‘gewone’ beschuit.

Tips hapje traktatie kerst ontbijt lunch diner school beschuit

Rendierbroodjes

Op Pinterest is Rudolf het rendier erg populair. Je ziet hem dan ook in allerlei eetbare vormen voorbij komen. Een van de variant is als broodje. Plak met wat boter, glazuur of eetbare lijm een paar suikeroogjes en een rode m&m als neus op. Maak voor de pretzel hoorns twee sneetje in de zijkant van het broodje. Dan kan je de hoorns daartussen klemmen. Welk beleg je op het broodje doet, dat is helemaal afhankelijk van wat je kind lekker vindt.

Tips hapje traktatie kerst ontbijt lunch diner school rendier broodje

Rendierkoekjes

Ook deze rendierkoekjes zie je in allerlei varianten voorbijkomen. Ik maakte deze simpele versie van kant en klare mariabiscuitjes en decoratiestiften van Dr. Oetker. Als je wilt kan je natuurlijk ook zelf de koekjes bakken. Lekker als extraatje bij het ontbijt of de lunch.

Tips hapje traktatie kerst ontbijt lunch diner school rudolph rendier koekje

Kerstboomboterham

Zelfs van een saaie boterham kan je nog een kerstversie maken! Besmeer een boterham en bestrooi deze met iets gekleurds, vruchtenhagel of kersthagel bijvoorbeeld. Snij uit een andere boterham een kerstfiguur. Je kan een kerstboom doen net als mij of een kerstster. Leg die boterham op de besmeerde boterham. Zo zie je het kerstfiguur goed en heb je brood in het kerstthema.

Tips hapje traktatie kerst ontbijt lunch diner school brood

Rijstwafel sneeuwpop

Ook al vind ik rijstwafels stinken, toch maakte ik er een ontbijtje van. Ze zijn namelijk perfect als lijf voor een sneeuwpop. Het enige wat je nog moet doen om van twee rijstwafels een sneeuwpop te maken is met een decoratiestift de knopen, ogen en mond erop tekenen. En vergeet de oranje smartie er niet op te plakken als neus. Dit kan je niet natuurlijk ook met eierkoeken, bagels en ronde broodjes zoals Kaiserbroodjes doen.

Tips hapje traktatie kerst ontbijt lunch diner school sneeuwpop rijstwafel


Kerstboompizza

Koude pizza als lunch, het schijnt een populair studentenlunch te zijn. Dus pizza mee naar school als kerstlunch kan best! Deze pizza’s maakte ik niet van pizzadeeg, maar van wraps. Elke wrap knipte ik in de vorm van een kerstboom. Ja, knippen, dat gaat gewoon een stuk makkelijk en sneller dan snijden! Daarop smeer je een beetje tomatensaus. Strooi er nog wat geraspte kaas en kruiden overheen. En dan heb je dus een pizza Margeritha in de vorm van een kerstboom. Na ongeveer tien minuten in de oven zijn ze al klaar. Zodra de kaas gesmolten is al.

Tips hapje traktatie kerst ontbijt lunch diner school kerstboom pizza

Ster of kerstboom tosti

Niet alleen koude pizza’s, maar ook koude tosti’s blijken best lekker te zijn. Dus pak je tosti apparaat maar te voorschijn en snij tosti is kerstfiguurtjes. Niet te moeilijk denken, want twee halve punt tosti’s leg je onder elkaar met de punten naar boven en je hebt een kerstboom! Scheelt heel wat snijwerk zoals ik het probeerde. En je verspilt ook niks! Als je wilt kan je er nog smarties op plakken als kerstballen.

Tips hapje traktatie kerst ontbijt lunch diner school maken

Kerstboom Poffertjes

Poffertjes hebben echt niks met kerst te maken, ik weet het. Maar je kan er wel heel makkelijk een kerstlunch of kersthapje van maken. Warm een paar kant en klare poffertje op in de magnetron (ik heb geen poffertjespan, dus vandaar kant en klaar). Prik ze op een kleine kerstzuurstok en strooi er wat poedersuiker of sterretjes decoratie overheen. Zo maak je van poffertjes toch een kersthapje.

Tips hapje traktatie kerst ontbijt lunch diner school poffertjes

Warme choco

Elk jaar weer doen we het: een sneeuwpop smelten in warme choco. Ook wel ’s lekker in plaats van slagroom. Eerst tover je met decoratiestiften drie marshmallows om in een sneeuwpop. Die leg je in warme chocomelk en dan laat je ze smelten. Nee, dat is niet zielig voor Olaf, maar gewoon superlekker.

Tips hapje traktatie kerst ontbijt lunch diner school chocolademelk

Zuurstok banaan aardbei

Ter compensatie van die mierzoete smaak kan je creatief aan de slag met vers fruit. Nou ja creatief, snij gewoon een banaan in dikke plakken en halveer aardbeien. Die leg je in de vorm van een kerstzuurstok ( je weet wel, met zo’n boogje) en dan ben je al klaar.

Tips hapje traktatie kerst ontbijt lunch diner school fruit

Kerstmuts fruit

Als je wilt, kan het nog makkelijker met aardbei en banaan. Daar kan je namelijk ook kerstmutsen van maken. Snij het bovenste deel met kroontje van de aardbei recht af. Van een banaan maak je plakjes van ongeveer een halve centimeter. Zet de aardbei met de afgesneden kant op de banaan. En dan heb je dus een kerstmuts. Als je wilt kan je er nog een prikker in steken, zodat je zeker weet dat de kerstmuts heel blijft in de broodtrommel.

Tips hapje traktatie kerst ontbijt lunch diner school fruit gezond

Rendieren Cupcakes

Moeder Maureen maakte deze rendier cupcakes voor haar dochtertje voor het kerstfeest op school. Zien er echt superleuk uit. Dus ik ben blij dat ik deze van haat mag delen met jullie! Hoe je deze maakt, lees je hier.

Tips hapje traktatie kerst ontbijt lunch diner school rendier cupcake


Rendier traktatie

Maureen maakte een traktatie voor haar jarige tweeling in het kerstthema. Het werden rendier wafels . Heel fijn in deze tijd deze traktatie, want het is een voorverpakte wafel, dus Coronaproof.

Tips hapje traktatie kerst ontbijt lunch diner school rendier wafel

Kindercocktail sunrise

Ziet er echt spectaculair uit zo'n kids sunrise mocktail! Makkelijk te maken: doe een paar stukje ijsklont in een glas. Giet daarop een laagje siroop. Daarna schenk je langzaam jus d'orange erbij. Niet te hard schenken, want dan mengen de twee drankje meteen. Met langzaam schenken ontstaat er zo'n mooie overgang.

Tips hapje traktatie kerst ontbijt lunch diner school kinder cocktail

Float

Een ‘Float’ is een lekker schuimend ijskoud drankje. Wil je echt veel schuim, schep dan een bolletje vanille ijs in een glas en giet daarop frisdrank. Meestal Fanta of Cola. Wil je wel schuim, maar niet over de top? Doe dan het omgekeerde: eerst frisdrank in het glas en dan een bolletje ijs erbij. Dit drankje gaf ik ook als tip bij het Harry Potter kinderfeestje als boterbier.

Tips hapje traktatie kerst ontbijt lunch diner school float

Kindercocktail bubbels

Roze champagne, maar dan zonder alcohol natuurlijk voor de kids! Die maak je van roze ranja met 7up of Sprite. Om het helemaal af te maken dip je de rand eerst in een laagje siroop en daarna in discodip voor een extra vrolijke cocktail!

Tips hapje traktatie kerst ontbijt lunch diner school cocktail bubbels

Kersthapjes traktatie school kerstdiner

Wil je ook nog inspiratie voor het kerstdiner met je kinderen thuis? Kijk dan in mijn in mijn kerst gourmetten met kinderen blog. En leg je net als mij altijd een spel als cadeautje onder de kerstboom? Lees dan mijn blog met heel veel tips voor de leukste spellen. Leuk als je ook even bij mijn kinderfeestjes kijkt!


Kerstspel

Maak niet alleen het kerstdiner op school speciaal, doe dat ook thuis met mijn kerstspel. Een spel met veel grappige opdrachten in kerstthema natuurlijk. Van een quiz en zingen tot sneeuwballengevecht en bingo! Kijk voor meer info bij mijn kerstspel.


kerstspel kerst spel cadeautjes uitpakken


Fijne kerst alvast!


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page