top of page
  • Foto van schrijvervan Kaat

Makkelijke en snelle kersthapjes voor het (school) kerstdiner

Bijgewerkt op: 21 jun. 2022

Het is weer zover: inschrijven op de lijst voor hapjes voor het kerstdiner op school! Dit keer maar voor 1 kind, de oudste zit namelijk op de middelbare school. Dus we moeten maar 1 kersthapje bedenken. Ook al maakte Evie de afgelopen weken de meest lekkere en mooie creaties, ze wilt toch net als vorig jaar (en de jaren daarvoor) wafels. Want die vinden echt de hele klas lekker. Perfecte keuze, want makkelijk te maken en lekker!

Makkelijke en snelle kersthapjes voor het school kerstdiner

Lekker & makkelijk

Wat je ook gaat maken, hou het simpel. Want het gaat de kids er vooral om dat het hapje er leuk uitziet en lekker is. Leuke bijkomstigheid is dat die hapjes meestal ook snel klaar te maken zijn. Is toch een fijne bijkomstigheid nu je meestal het grootste deel zelf maakt in plaats van de kids zelf. Zo hou je meteen nog wat tijd over om je kind te helpen met bijvoorbeeld haren vlechten of de leukste kerstkleding uitkiezen. En om net op tijd te denken aan bord, beker en bestek met naam op.


Wafels

Een hartjes wafelijzer hebben we. Dus dat geeft meteen een leuk effect! En snel klaar te maken met een pak wafelmix van Homemade. Beetje water bij de mix, roeren en dan is het al klaar om op het wafelijzer te gaan. Met gekleurde poedersuiker zien de wafels er meteen feestelijk uit! De helft van de wafel dippen in chocolade is ook een idee. En dan nog discodip erover natuurlijk.

Makkelijke en snelle kersthapjes voor het school kerstdiner wafel

Kerstboom

Erg populair is het maken van hapjes in de vorm van een kerstboom. In kersttijd ziet iedereen, nou ja kids dus, een kerstboom in een driehoek. Dus slices pizza of watermeloen zijn kerstboompjes! Of leg blokjes kaas en worst, plakjes kiwi of komkommer met tomaatjes in de vorm van een kerstboom neer op een grote schaal. Heb je wat meer tijd? Dan kan je ook knakworstjes of rauwkost op een prikker steken en deze aan alle twee de kanten schuin afsnijden tot kerstboom. Of een punt wraptaart, ook erg lekker!

Makkelijke en snelle kersthapjes voor het school kerstdiner brownie

Een erg leuke en lekkere kerstboom is de brownie kerstboom. Bak twee grote brownies om daaruit punten te snijden. Deze steek je op een kerst zuurstok. Als de brownies goed afgekoeld zijn, kan je ze versieren met schrijfstiften en sprinkles of glitterballen. Wil je het sneller maken, dan kan dit natuurlijk ook met plakken ontbijtkoek, stroopwafels, cake of eierkoeken.


Sneeuwpop

Olaf, de schattige sneeuwpop blijft nog steeds een bron van inspiratie voor het kerstdiner. Steek drie marshmallows op een prikker en teken met eetbare stiften een gezichtje erop. En daar is Olaf! Of teken op en transparant bakje een gezicht, knoop er een rood lintje omheen en vul het met popcorn. Ook dat is een sneeuwpop. Erg makkelijk is de gesmolten sneeuwpop. Dit zijn flesjes water met een labeltje “gesmolten sneeuwpop” erop. Dan heb je dus alleen wat print- en plakwerk.

Makkelijke en snelle kersthapjes voor het school kerstdiner marshmallow

Wel heel wat meer werk is de sneeuwpop op zijn arrenslee. Deze maak je door een ‘plank’ uit een rijstewafel met yoghurt te snijden. Daaraan lijm je met glazuur twee kerstboom zuurstokken vast aan de onderkant. Op de plank plak je twee marshmallows op elkaar. Teken er met schrijfbare stift een gezichtje en knopen op. Een sjawl kan je maken van snoep tagliatelli of een zure mat. Als laatste prik je de armen erin, dat zijn mini zoute pepsels.


Rolletjes

Het meest bekende schoolkerstdinerhapje is denk ik wel de knakworst in bladerdeeg. Volgens mij ken je dit niet als je geen kids hebt! Maar je kan nog veel meer met bladerdeeg. Maak er een pizzarol van door er tomatensaus op te smeren en strooi er kaas. Rol het op, even in de oven en klaar is de rol. De zoete rol maak je met een mengsel van kaneel en suiker. Opgerolde wraps vinden de meeste kids ook lekker. Met kip en roomkaas of rode pesto / tapenade met ham bijvoorbeeld. Of banaan en chocopasta in een opgerolde pannenkoek als zoete variant. Ook lekker als snack op een kinderfeestje!

Makkelijke en snelle kersthapjes voor het school kerstdiner pannenkoek

Taart

Deze taart heeft echt helemaal niks met kerst te maken, maar is gewoon superlekker en ook nog ’s makkelijk te maken. Koop een pak kant en klare pannenkoeken. Maak of koop gele room. Leg een pannenkoek op een bord of plank en besmeer deze royaal met gele room. Herhaal dit tot alle pannenkoeken (op 1 na) op zijn. Sluit af met een ‘kale’ pannenkoek en bestrooi deze met veel poedersuiker. Snijd op school kleine puntjes van de taart, want dit is echt heel erg machtig.


Wil je nog meer inspiratie voor kersthapjes voor lunch en ontbijt? Lees dan mijn grote kerstontbijt, - lunch en dinerblog of kijk op mijn Pinterestbord Kerstfeest voor nog meer ideetjes. Of ben je op zoek naar makkelijke traktaties? Klik dan hier voor nog meer traktatietips

Comments


bottom of page