top of page
 • Foto van schrijvervan Kaat

Tips en ideeën voor het organiseren van een tiener slaapfeestje

Bijgewerkt op: 30 nov. 2022

Een slaapfeestje, dat wilt elke tiener wel een keer geven. Niet gek, want dat is ook supergezellig voor die kids. Grote kans dat het een herinnering wordt die ze altijd bijblijft. Slaapfeestjes geven namelijk alleen al door het (niet) slapen iets extra speciaals aan het feestje. Ook jij hebt waarschijnlijk wel zo’n leuke slaapfeest herinnering van ‘vroeger’. Dus de kans is best groot dat er een keer zo’n sleepover komt. Lees deze blog voor tips en ideeën voor het organiseren van een slaapfeestje.

kinderfeestje tips slaapfeestje tiener

Het Tik Tok challengefeest en het Harry Potter toverschoolfeest zijn de feestjes die veel gebruikt worden bij slaapfeestjes. Verschillende ouders die deze feest draaiboeken bestelden, vroegen mij of ik tips heb voor een slaapfeestje. Die heb ik wel, want mijn meiden hebben ook slaapfeestjes gegeven en zijn er naar verschillende geweest. Zij vonden het geweldig! Ook ik vind het supergezellig, maar het na-effect iets minder. Veels te weinig slaap heeft namelijk een paar uur na afloop van zo’n feestje zo zijn uitwerking op mijn kids. Ze zijn dan niet meer zo heel gezellig… Dat is dan ook meteen tip 1: plan het einde van het feestje voor de lunch, anders bestaat de kans dat de feestsfeer iets minder wordt.


Slaapfeest tips

 • Bedenk voor het uitnodigen van alle kids eerst in welke ruimte ze gaan slapen. De slaapkamer van je kind kan, maar de woonkamer, zolder of garage ook. In de woonkamer heb je meteen de bank als slaapplek erbij. Het beste is wel om ze bij elkaar te laten slapen. Dan is de kan het grootst dat ze (midden in de nacht) toch op hun matras gaan liggen en na wat gekletst uiteindelijk in slaap vallen. Weet je de ruimte, kijk dan hoeveel kids er kunnen slapen. Lees in mijn ‘hoeveel kinderen uitnodigen’ blog meer over het aantal kids.

 • Is het lekker weer? Denk dan ook aan je tuin waar je een grote tent of paar kampeertentjes kan opzetten. Dat is nog specialer! Waarschuw wel de buren even voor geluidsoverlast!

 • Check hoeveel spullen je hebt om een slaapplek te maken. Dus zoek de luchtbedden en pomp, matjes, logeermatrassen, dekbedden, slaapzakken, kussens. Andere optie is om alle gasten hun eigen spullen mee te laten nemen.

kinderfeestje praktische tips slaapfeestje tiener
 • Vraag ouders om hun telefoonnummers. Stel dat er iemand toch heimwee krijgt, dan is dat wel handig. Vraag ze dan meteen ook naar bijzonderheden, zoals allergieën, medicijnen en heimwee.

 • Laat iedereen meteen bij aankomst hun slaapplek maken. Dan zijn meteen alle spullen opgeruimd en ligt het al klaar voor de nacht. Wil je kind een bepaalde matras indeling? Bespreek dat dan voor het feestje. Scheelt discussies op het feestje zelf.

 • Maak een planning met activiteiten voor het feestje (of gebruik de planning uit mijn challenge- of Harry Potterfeest draaiboeken). Een slaapfeestje staat namelijk niet gelijk aan op de bedden hangen en kletsen. Nee, het gaat om leuke dingen doen samen en daarna ook nog bij elkaar blijven slapen. Hele actieve dingen doen staan trouwens totaal niet garant voor uitgeputte kinderen die op tijd in slaap vallen. Dat bij elkaar logeren zorgt namelijk voor heel veel energie!

 • Je kan het jezelf makkelijk maken met één van mijn draaiboeken, dan heb je meteen een planning en activiteiten voor het feestje. Met daarin spellen die echt bij een slaapfeestje passen zoals, dilemma’s, een quiz, speurtocht en groepsfoto-opdrachten.

kinderfeestje tips slaapfeestje tiener challenges tiktok
 • Speciale slaapfeest activiteit is wel een kussengevecht en marshmallow roosteren (of uit de oven bij slecht weer). Check voor een kussengevecht wel eerst of je wat spullen aan de kant moet zetten!

 • Als snacks op het feestje is er natuurlijk taart of cupcakes, maar ook chips, m&m’s, zure matten, popcorn voor bij een film. Niet te veel door elkaar gemixt, je wilt namelijk niet dat ze misselijk in bed gaan liggen.

 • Vergeet de eet- en snackmomenten niet! Het makkelijkste is pizza of friet en snacks halen voor tafelfriet (lees daar mee over in mijn partyfoodblog). Maar het is ook supergezellig om samen het eten te maken of te gourmetten.

kinderfeestje tips slaapfeestje tiener tafelfriet
 • Spreek een eindtijd af voor de activiteiten en telefoons. Je kan daarna de avond afsluiten met bijvoorbeeld een (niet te enge) film terwijl de kids al in hun bed liggen. Nog even kletsen met een relaxed muziekje op de achtergrond en dan licht uit en in slaap vallen.

 • Het aandoen van pyjama’s, tanden poetsen enzo, dat neemt met een groep best wat tijd in beslag. Dus plan daar ruim de tijd voor in.

 • Een tijd afspreken hoe laat het stil moet zijn kan. Maar hou er rekening mee dat ze meestal pas in slaap vallen als ze hun ogen echt niet meer open kunnen houden. Het blijft een slaapfeestje, dus probeer niet te streng te zijn.

 • Laat iedereen tegelijk ontbijten, wel zo gezellig! Maak het jezelf gemakkelijk en regel afbakbroodjes, mini donuts, ander lekkers, sap en wegwerpservies. Scheelt een hoop maak- en opruimwerk voor je.

 • Voor of na het ontbijt kan iedereen zijn slaapspullen verzamelen en aankleden. Gaat waarschijnlijk niet snel vanwege slaapgebrek, dus kans bestaat dat je moet helpen met alles weer in tassen krijgen. Misschien hierna nog één of twee activiteiten zoals een leuk spel en dan is het feestje toch echt voorbij!


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page