• van Kaat

Traktaties en snacks voor Sinterklaas en pakjesavond: zoet en hartig!

Bijgewerkt op: 18 nov 2020

Snoepgoed, dat hoort erbij in de Sinterklaasperiode. Kruidnoten liggen al vanaf eind augustus in de winkel. Daarom is het ook lekker om af en toe wat ander Sint lekkers te kunnen eten. En dan bedoel ik dus niet een chocoladeletter of amandelstaaf die je kant en klaar in de winkel koopt, maar iets wat je samen met je kinderen kan maken. Heb je meteen een gezellige activiteit samen!

Zoete Sinterklaas snacks


Mini pepernoottaart

Deze snack is echt super simpel te maken en ziet er ook nog ’s superleuk uit. En natuurlijk ook niet onbelangrijk; het is lekker! Je kan deze mini pepernoottaart maken van kant en klare kruidnoten of van zelf gebakken kruidnootjes. Bovenop de kruidnoot spuit je wat zacht topping (ik gebruikte de witte topping van Dr. Oetker). Daar overheen strooi je wat vrolijk gekleurde taartdecoratie en klaar is het taartje!

Pepernoot macaron

Deze macaron is een variatie op het mini pepernoottaartje. Het handigste is wel om hiervoor zelfgebakken kruidnoten voor te gebruiken. Dan kan je ze namelijk iets groter maken dan normaal. Deze kruidnoten zijn met hun 4cm bijna koekjes! Op de platte kant van een kruidnoot spuit je weer topping, vooral goed aan de buitenkant. Daarna duw je een andere kruidnoot met de platte kant in de topping. Zit de topping niet goed aan de randen? Duw de kruidnoten dan nog iets op elkaar, zodat de topping meer naar de rand komt. Dat is wel zo handig, want hierdoor kan je de topping in een schaaltje met discodip rollen en blijft het meteen plakken.

Amerigopoep

Vorig jaar maakte ik al deze amerigo poep. Ozosnel dus, dat is de naam van het nieuwe paard van Sinterklaas (ben er nog niet aan gewend). Strooi wat kruidnoten in een doorzichtig zakje. Die zakjes met een sluitstrip zijn wel erg handig als je veel traktaties moet maken! Welke kruidnoten je gebruikt, dat maakt niet uit. De gewone bruine zijn perfect bij het woord poep natuurlijk. Maar chocoladepepernoten of de vrolijk gekleurde snoepversie is ook leuk. Sluit het zakje met de strip en niet er dan een dubbel gevouwen strook papier met tekst en / of afbeelding aan vast. Dan is je zakje ozosnelpoep klaar.

Kruidnoot cupcakes

Maak cupcakes volgens een recept, of doe lekker makkelijk met een compleet pak cupcakemix. Heb je het beslag klaar, mix er dan een flinke lading schuddebuikjes doorheen. Vul met dit mengsel je cupcakevormpjes en zet ze ongeveer een kwartiertje in de oven op 180 graden. Laat ze heel even afkoelen en strooi er dan mini chocolade kruidnootjes (kocht ik bij Jumbo in het hagelslagvak) op. Doordat de cakejes nog een beetje warm zijn, smelten ze vast op het cakeje.

Pepernoot speculaascheesecake

Deze taart maakten mijn kids zelf met een pak Dr. Oetker Cheesecake. Nou ja, met een deel van het pak dan. Want ze verkruimelden speculaasjes in de blender voor de bodem. Dus de kruimels uit het pak gebruikten ze niet. De rest van het recept volgden ze de beschrijving op het pak. Tot het moment dat de cheesecake de koelkast in moet. Want toen legden ze een rondje chocoladekruidnoten op de cake. Ook strooiden ze er nog crunchy chocolade balletjes overheen. Erg lekker!

Sintchocolade oftewel rockyroad

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is chocolade smelten. Je kan dat au bain-marie doen of in de magnetron. Als eerste leg je een vel bakpapier in een ovenschaal. Dan kan je later de chocolade er makkelijk uithalen. Strooi op het bakpapier snoepgoed wat je lekker vindt, kruidnoten, schuimpjes of ander sinterklaas snoepgoed. Gewoon een beetje, het hoeft niet helemaal vol. De chocolade moet er natuurlijk nog wel tussen kunnen! Schenk de gesmolten chocolade in de bakvorm. Zorg dat het goed tussen als het snoepgoed gaat. Is de snoep bijna helemaal bedekt? Dan kan je er nog een paar snoepjes opleggen. Beetje in de choco duwen, zodat het straks goed vastzit. Na drie uur in de koelkast is de chocolade hard en kan je ‘m eten.

Pepernootrotsjes

Ook deze snack begint met het smelten van chocolade. Aan een halve reep heb je echt genoeg! Giet de gesmolten chocolade in een beslagkom. Mix er schuddebuikjes en mini chocolade kruidnootjes doorheen. Hebben alle kruidnootjes een dun laagje chocolade? Dan kan je cupcakevormpjes vol lepelen met twee grote eetlepels. Strooi er nog wat mini chocolade kruidnootjes overheen voor de kleur en dan ben je bijna klaar. Ze moeten namelijk nog even in de koelkast om de chocolade te laten harden. Dan zit alles aan elkaar geplakt en heb je een kruidnootrotsje.

Hartige sinterklaas snacks

Gourmetten

Het is niet alleen erg populair voor ouders met kinderen om met kerst te gourmetten, ook met Sinterklaas! Je kan bij de supermarkten zelfs kipnuggets in chocoladelettervorm krijgen. Maar er is nog meer lekkers wat je kan maken met gourmetten naast de standaard vlees en groente pakketten. Zelf iets lekkers in je pannetje maken, dat vinden veel kinderen het leukst. Vorig jaar schreef ik een kerstblog met lekkere tips voor gourmetten. Dus heb je zin om te gaan gourmetten met pakjesavond, lees dan deze blog ter inspiratie. https://www.vankaat.nl/post/kerst-gourmetten-met-kids

Bladerdeeg cadeau pakjes

Op de website van Jumbo zag ik gehakt pakjes voor Sinterklaas. Zag er leuk ui, dus die probeerden mijn jongste en ik na te maken. Nou ja, met onze eigen twist dan hè! Om het echt iets lekkers voor kinderen te maken deden we geen gehakt, maar mini knakworstjes in het bladerdeeg. Met een klein beetje currysaus erbij voor een extra lekker smaakje. Ook lekker met een rolletje bacon of spek om de worstjes! Het dubbelvouwen van het halve plakje bladerdeeg lukte me heel goed. Het omtoveren van het gewone bladerdeeg naar cadeautje met strikje liet ik geheel aan mijn dochtertje over: zij is van het precisiewerk. Dus je snapt, haar creaties stan op de foto, die van mij niet!

Bladerdeegstafjes

Omdat we toch al met bladerdeeg bezig waren, probeerde ik daarvan ook meteen de staf van sinterklaas te maken. Had ik namelijk gezien op Pinterest. Het maken van die staf is best simpel. Insmeren met ei en zout erop strooien ging ook goed. Maar geraspte kaas op die smalle stafjes krijgen, dat was geen succes: het glijdt eraf en smelt in de oven dus tussen en naast de staf. Gevolg is dat het niet meer echt op een staf lijkt. De ernaast gevallen en gesmolten kaas brak ik eraf, met dit dus als resultaat. Mijn advies is dan ook, maak deze stafjes zonder kaas, maar wel met zout en Italiaanse kruiden.


Spaanse tapas

Tapas heeft op zich niet echt veel met Sinterklaas te maken, behalve dat het Spaans is. Dat vind ik genoeg reden om het hier als tip voor lekkere hapjes te noemen. Tapas zijn namelijk gewoon erg lekker! Niet alleen voor ouders, maar ook voor kinderen. Die meiden van mij vinden al die verschillende kaasjes, hammen en worstjes in ieder geval heerlijk. Maar ook die gehaktballetjes, kaaskroketjes en tortilla zijn populair. Dus toch ook echt een aanrader.

Pakjesavondspel

Dat dit jaar Sinterklaas anders is dan anders, dat staat vast! Juist daarom willen veel ouders de sintperiode extra leuk maken voor hun kinderen. Niet gek, want iedereen is wel toe aan een gezellig avondje in het vooruitzicht! Dat kan je makkelijk regelen met mijn pakjesavondspel: met je gezin leuke en grappige spellen en opdrachten in Sint thema doen en als beloning pakjes uitpakken! Wil je meer weten over mijn sinterklaasspel, lees dan mijn blog over het spel. In mijn andere blog geef ik ook nog tips voor hoe je de Sinterklaas periode tijdens Corona toch superleuk kan maken.

163 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven