• van Kaat

Sinterklaas vieren tijdens corona: tips voor pakjesavond

Dit jaar wordt Sinterklaas anders dan anders, dat staat vast. Kinderen kijken nu nog meer uit naar Sinterklaas en pakjesavond, omdat dit nog een van de weinige leuke dingen is dat zeker is: Sinterklaas komt cadeautjes brengen! Daarom willen veel ouders er dit jaar iets extra leuks van proberen te maken. Niet alleen de kinderen, ook de ouders zijn namelijk toe aan een gezellige avondje! Daarom in deze blog tips hoe je van Sinterklaasavond iets speciaals kan maken.

In de goede sintsfeer komen

Bij mij thuis begint de Sintstemming er al eind augustus in te komen. Dan liggen namelijk de eerste zakken pepernoten al in de winkel. En ja, die koop ik dan meteen in kilozaken, want daar zijn we gek op. Net als taat-taai poppen trouwens (in stukjes gebroken in de vla als toetje, heerlijk).


Een paar weken na de eerste kruidnoten, worden de speelgoedboeken in de brievenbus gegooid. Dat betekent verlanglijstjes maken. Maak daar een leuke activiteit van met je kinderen. Maak in plaats van een ‘gewoon’ verlanglijstje dit keer een grote poster door een paar vellen papier aan elkaar te plakken. Plak er niet alleen uitgeknipte speelgoedplaatjes op, maar maak er ook mooie tekeningen bij van Sinterklaas, de maneschijn, de stoomboot of wat dan ook. Een blog met leuke sintcadeautips is in de maak!


Inmiddels staat ook al de pepernootmix in de supermarkt. Dus pepernoten kan je ook al samen gaan bakken. Niks lekkerder dan een verse, warme pepernoot uit de oven. Verderop in deze blog staan nog meer tips voor Sintlekkers.

Vanaf 9 november kan je elke avond weer het populaire Sinterklaasjournaal kijken. Met op zaterdag 14 november om 12.00 uur op NPO Zapp/NPO 3 de intocht op een geheime locatie! Voor die tijd kan je in de bios al naar De Grote Sinterklaasfilm en De Club van Sinterklaas en het grote Pietenfeest. Op DVD kan je er nog veel meer kijken. Superleuke sinterklaasfilms Bennie Stout en Winky en het paard van Sinterklaas. Een leuk zoekboek is Sinterklaas van Charlotte Dematons.


Sinterklaasversiering

Versier het huis met Sinterklaas decoratie. Die versiering kan je kant en klaar kopen zoals een nephaard en raamstickers. Maar je kan natuurlijk ook de kinderen, als je het leuk vindt met jou hulp, laten knutselen. Heb je meteen weer een activiteit om te doen tijdens deze thuisblijfperiode. De meest gemaakte knutsel is wel een stoomboot van een oude doos, keukenrol en watjes.

Iets originelere knutsels zijn kunstwerken maken van met pepernoten versierde lijstjes met daarin een Sinterklaastekening of stukje inpakpapier. Met wat oudere kinderen is het leuk om een pepernotenkrans te maken met een lijmpistool van pepernoten en snoepgoed. Ook leuk om een welkomsbord of vlag te maken. Voor een vlag zijn textielstiften wel handig. Heb je toevallig strijkkralen in huis? Dan kunnen jullie bijvoorbeeld mijters, cadeautjes, schoorstenen maken en ophangen. Wat ook erg gezellig staat is een lange tak met kleine (nep)cadeautjes eraan voor het raam. Op de foto hieronder zie je onze adventkalenderversie van deze cadeautjestak. Versier dat raam aan de onderkant dan meteen met een mooie raamtekening. Gebruik daarvoor wel raamtekenstiften, anders heb je nog heel lang sinterklaassfeer in huis!

Voor nog meer ideeën om in de Sinterklaasstemming te komen, kan je kijken op mijn borden op Pinterest.

Pakjesavond

Voor pakjesavond kan je snel een gezellig avond samen regelen met mijn pakjesavondspel Een spel wat begint met een brief op rijm van Sint, om daarna opdrachten in sintthema te doen. Na elke opdracht mag er een pakje open gemaakt worden. Het zijn grappige opdrachten die iedereen mee kan doen! Je ontvangt het spel per mail, dus na een paar printjes ben je helemaal klaar voor sinterklaasavond! Wil je meer weten over dit spel, lees dan mijn uitgebreide blog hierover.

Nu ik deze blog schrijf, is het nog mogelijk om met maximaal drie gasten Sinterklaas te vieren. Dus er kan nog familie komen, wel op anderhalve meter afstand natuurlijk en misschien op verschillende dagen bij een grote familie. Zij kunnen dan gezellig meedoen met het pakjesavondspel, want het is superleuk om het samen, jong en oud, te spelen!


Zijn de regels op 5 december strenger, dan kan je toch familie of vrienden erbij betrekken. Ok, geeft niet hetzelfde gevoel, maar toch, beter iets dan niets! Ze kunnen natuurlijk via Facetime, Teams of iets dergelijks meekijken, meedoen en meezingen. Maar woont je familie in de buurt, dan kunnen ze even langsrijden om een pakje af te geven. Niet zomaar afgeven natuurlijk, wel op een gezellige manier. Maak er een spelletje van: laat de kinderen bijvoorbeeld allemaal 5 pepernoten door het autoraampje gooien. Lukt dat, dan mogen ze een pakje halen. Of laat de kinderen om de beurt de auto doorzoeken naar pakjes (als je familie eruit is natuurlijk en op veilige afstand staat). Wonen ze verder weg en is even langsrijden geen optie, dan kan je je kinderen hun schoen laten zetten bij je familie.

Sinterklaas snoepgoed, traktaties en snacks

Of je nou alleen bent met je gezin of niet, iets lekkers eten hoort er natuurlijk wel bij op pakjesavond! Zelf eten wij altijd deegventers, een kaneel broodje uit Zeeuws-Vlaanderen in de vorm van een mannetje (vandaar deegventje) met warme choco. Alleen te koop in de sinterklaasperiode. Heerlijk met roomboter en bruine suiker!


Pepernoten horen er natuurlijk ook bij. Gekocht of zelfgebakken, altijd lekker. Wil je samen met je kinderen iets uitdagenders bakken? Dan kan je bijvoorbeeld pepernootmuffins, pepernootrotsjes en een speculaascheesecake bakken of Sinterklaaschocolade maken. Je kan ook hartige snacks maken, zoals pizza mijters en bladerdeeg stafjes. Is je kind jarig in deze periode, dan zijn zakjes kruidnoten, oftwel Ozosnel poep, leuk en makkelijk om te maken. De recepten hiervoor volgen binnenkort in een nieuwe blog.

Surprises

Heb je kinderen die ‘het geheim’ al kennen? Dan kan je net als bij mij thuis een ouderwetse surprise avond organiseren. Nou ja, valt weinig aan te organiseren, behalve lootjes trekken en lekkers maken voor tussendoor dan. Dit jaar doen we voor de vierde keer surpriseavond thuis. De lootjes zijn al getrokken. Dus ik weet al voor wie ik dit keer een surprise en gedicht mag maken. Nou ja, moet eigenlijk, want surprise ben ik niet echt goed in. Laat mij maar een gedicht schrijven, dat gaat me beter af!

Heb jij of je kind nog inspiratie nodig voor een surprise? Vorig jaar kreeg ik veel ideeën en foto’s van surprises gemaakt door volgers en lezers. Een paar van de ideeën zie je hier op de foto’s. Ook dit jaar zet ik weer een surprise post op Facebook, dus kijk daar af en toe voor nog meer ideeën.


568 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven