top of page
  • Foto van schrijvervan Kaat

Een kinderfeestje, hoe lang duurt dat?

Best lastig om daar een antwoord op te geven, want iedere ouder heeft daar zo zijn eigen idee over. Er zijn namelijk nogal wat dingen die van invloed zijn op de duur van een kinderfeestje. Niet alleen de leeftijd van de jarige, maar ook van de soort activiteiten, eetmomenten, maar vooral ook wat wilt je als ouder en kind! Graag geef ik je tips die handig zijn bij het maken van een inschatting van de duur van het feestje.

Unicorn eenhoorn kinderfeestje thuis organiseren draaiboek feestpakket

Thuisfeestje

Het begint al met het startmoment van het feestje. Is het meteen uit school? Hou er dan rekening mee dat het even duurt voordat alle kinderen verzamelt zijn, ze hun cadeautje bij de ouders op het schoolplein gehaald hebben en de weg naar huis. Met de auto heb je tijd nodig om iedereen veilig vast te zetten en naar huis te rijden. Te voet gaat meestal een stuk sneller dan normaal naar huis. Want nu is het feest, dus snel naar huis rennen! Deze ‘van school naar huis’ tijd niet vergeten in je planning.


Activiteiten kinderfeetje

Activiteiten die bijna op elk feestje worden gedaan zijn cadeautjes geven en uitpakken, taart of iets anders lekkers eten, tussendoor af en toe wat drinken en snacken. Vaak wordt er ook met z’n allen gegeten, lunch of avondeten. Plan voor dit samen eten niet al te lang in. De kinderen zijn namelijk in een feeststemming en willen meestal geen half uur aan tafel hangen, terwijl ze leuke dingen samen kunnen doen! Met 20 minuten zijn ze meestal wel klaar. Taart en wat drinken duurt ongeveer 15 minuten.

kinderfeestje thuis spel cadeau uitpakken

Cadeautjes uitpakken

Van het cadeautjes geven maak ik altijd een activiteit. Op die manier staat namelijk ieder kind even in de aandacht met het cadeautje wat hij of zij geeft. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Wil je tips voor cadeau uitpak spelletjes? Lees dan mijn cadeaublog.


Speurtocht

Speurtochten blijven leuk! Daarom zit er ook bij bijna elk van mijn kinderfeestjes een speurtocht. In het draaiboek staan tips hoe je een speurtocht kan uitzetten en opdrachten voor tijdens de speurtocht. In het feestpakket iets voor in de schat, in de bijlagen kaartjes die je kan gebruiken om de speurtocht mee uit te zetten. Het begint met iedereen naar de wc laten gaan en jassen en schoenen aandoen. Daarna lopen door de buurt, paar opdrachten doen, schat zoeken. Thuis weer jassen en schoenen uit. Dan ben je ongeveer een uur kwijt inclusief de jassen, schoenen en wc.

kinderfeestje thuis organiseren speurtocht

Creatief knutselen op het feestje

Even een rust momentje is altijd erg fijn op een kinderfeestje. Daarom is even rustig knutselen altijd een goed idee. Voor knutselen reken je ongeveer 20 minuten per knutsel. Zijn er alleen meisjes? Dan bestaat de kans dat zij daar langer mee bezig willen zijn. Leuke ‘knutsels’ zijn bijvoorbeeld een zeemeerminstaart maken op het zeemeerminfeestje of een masker op het superhelden- of unicornfeestje.

Unicorn eenhoorn kinderfeestje thuis knutselen maskers maken draaiboek feestpakket

Spelletjes voor tijdens een thuisfeestje

Spelletjes doen is een leuke bezigheid op een feestje. Bij de jongste kinderen zonder wedstrijdelement om treurige gezichten te voorkomen. Bij oudere kinderen kan dit wel. Spelletjes moeten niet te lang duren, anders raken de kinderen hun focus op het spelletje kwijt. Hou rekening met ongeveer 10 minuten voor een spelletje. Het leukst is om spelletjes in het gekozen feestthema te doen. Door lianen kruipen op het safarifeest of tussen laserstralen sluipen op het spionnenfeest.


Maak een planning

Heb je alle activiteiten bedacht, van eten tot spelletjes? Maak er dan een globale planning van. Dan heb je meteen duidelijk hoe lang je ongeveer nodig hebt. Verzin er wat bij als je denkt te weinig te hebben, schrap als de planning te vol staat. In mijn draaiboeken staan complete planningen voor elk feestje. Verder in het draaiboek staat per activiteit uitgebreide uitleg, benodigdheden en tekst om de activiteit uit te leggen. Achterin het draaiboek staan nog tips voor extra activiteiten in het feestthema. Dan heb je nog wat achter de hand als je het feestje langer wilt laten duren. Of als alternatief bij slecht weer voor een speurtocht bijvoorbeeld.

elfen kinderfeestje thuis organiseren draaiboek feestpakket

Hoe lang duurt een feestje voor 4 en 5 jaar

Kinderfeestjes in de kleutergroepen duren meestal ongeveer drie uur. Dat kan dus ook iets korter zijn, maar vaak een half uurtje langer. Dat half uur ben je namelijk meestal al kwijt aan van school naar huis gaan en thuisbrengen of ouders die hun kinderen komen ophalen. Voor de allerkleinste meisjes is het elfenfeest en unicornfeest populair.


Hoe lang duurt een feestje voor 6 en 7 jaar

6 en 7 jarigen zijn al wat zelfstandiger en geconcentreerder door het meer leren in groep 3 en 4. Daardoor kan het feestje ook langer duren dan bij kleuters. Meestal duurt een kinderfeestje voor deze leeftijd ongeveer vier uur. In deze leeftijdscategorie zijn het Pokemonfeest, Zeemeerminfeest, safarifeest en spionnenfeest populair.

Pokemon kinderfeestje thuis organiseren pokedex maken draaiboek speurtocht

Hoe lang duurt een feestje voor 8, 9, 10, 11 of 12 jaar

Bij deze leeftijden kunnen feestjes nog langer duren. Gemiddeld is dat 4,5 uur. Maar nogmaals, dit hoeft natuurlijk niet. Je kan het zo lang laten duren as je als ouder en kind zelf wilt. Gewoon doen waar jullie, maar vooral de jarige, je het fijnst bij voelen. De feestjes die voor deze jarigen het meest besteld worden zijn het professorfeest, het Harry Potterfeest en het Challengefeest.

proefjes doen kinderfeestje professor organiseren thuis draaiboek feestpakket

Wil je nog ideeën en tips voor kinderfeestjes? Neem dan een kijkje bij mijn feestjes voor leuke feestthema’s. En als je het jezelf makkelijk wilt maken met het organiseren van een feestje, bestel dan één van mijn uitgebreide draaiboeken met printables of zelfs een compleet feestpakket!


kinderfeestje thuis organiseren draaiboek feestpakket speurtochtRecente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page