top of page
  • Foto van schrijvervan Kaat

Tips voor het zeemeermin kinderfeestje thuis

Bijgewerkt op: 12 jun. 2023


Een van mijn populairste feestjes is het thuisfeestje in het zeemeerminthema. Ook wel een onderwaterfeest genoemd. Een superleuk kinderfeestje waarbij de kinderen een speurtocht doen, een zeemeerminstaart knutselen, naar parels zoeken, door een zeewierweb gaan en meer! Erg leuk thema om ook met de versiering en het eten helemaal mee los te gaan, als je wilt dan hè! Hoe je dat kan doen? Ik geef je graag tips.

kinderfeestje thuis zeemeermin zeemeerminfeest tips  lunch

Zeemeermin feest thema

Het kinderfeestje is helemaal in het zeemeerminthema, van de activiteiten tot de uitnodigingen en decoraties. Een feestje wat je thuis kan vieren met meiden en jongens! Er bestaan namelijk ook zeemeermannen, maar er zijn ook gevaarlijke haaien in de zee. Dus jongens kunnen een stoere haaienstaart maken en meiden een vrolijke zeemeerminstaart.


Versiering feestruimte

Verander je woonkamer of tuin in een vrolijke onderwaterwereld. Klinkt echt als heel veel werk, maar dat valt echt mee hoor. Met een paar simpele trucjes kan je namelijk al een groots effect hebben. Knip bijvoorbeeld een paar rollen groen en blauw crêpepapier in stroken en hang deze op als zeewier en water. Hang er in dezelfde kleuren ballonnen bij voor bubbels in het water. En op tafel leg je wat schelpen neer die de kids ooit van het strand meegenomen hebben. Simpel toch?

kinderfeestje thuis zeemeermin zeemeerminfeest tips feestversiering

Iets meer werk is zelf een slinger maken. Maar, ik heb alvast wat voorbereiding gedaan. Want in mijn draaiboek vind je printables voor slingers in het zeemeermin thema. Dus dat is alleen nog printen, uitknippen en aan een touwtje vastmaken met een plakbandje. Kan je natuurlijk ook de jarige laten doen om alvast in de feeststemming te laten komen. Een creatieve moeder maakte zelf een fotowand van een blauwe plasticzeil achtergrond met een onderwaterknutsel op. Zelf gingen manlief en ik er helemaal voor op het eerste kinderfeestje van mijn oudste met een tekening op de schutting met stoepkrijt.

kinderfeestje thuis zeemeermin zeemeerminfeest tips feest versiering

Zeemeermin traktatie tips

Deze haai cupcakes zijn superleuk om te zien en met Oreo koekjes! Je kan ze makkelijk maken en in de koelkast bewaren tot ze opgegeten worden. Deze keer ging ik voor supermakkelijk: de cakejes kocht ik in de supermarkt (net als de oreo's). De zee maakte ik van een zakje boter crème mix en blauwe kleurstof. De haaienvinnen maakte ik door de twee koekjes van een oreo van elkaar te draaien en door de helft te breken.

kinderfeestje thuis zeemeermin zeemeerminfeest tips  haai cupcake oreo

Octopus cupcake

Van de haaien cupcakes had ik nog boter crème over, daar maakte ik de basis voor deze octopus / inktvis cupcakes van. Snoepslangen zijn de poten, het hoofd is een gombal. Daar plakte ik met een dotje boter crème suikeroogjes op. Te veel gedoe als traktatie denk ik, maar wel leuk als taartje op het kinderfeestje!

kinderfeestje thuis zeemeermin zeemeerminfeest tips  inktvis cupcake

Onderwater wereld traktatie zakjes

Blauw knutselkarton sneed ik op maat voor transparante zakjes met een sluitstrip. Dat was het meeste werk. Verder was het namelijk alleen nog maar het zakje vullen met groene zure matten en dropveters als zeewier, een snoepschelp en een haai / dolfijnsnoepje. Met nog een kleine sticker erop en klaar ben je!

kinderfeestje thuis zeemeermin zeemeerminfeest tips traktatie zakje vis

Schelp traktatie

Op de een of andere manier vinden zeemeerminnen altijd een parel in schelp. Daar kan je een leuke traktatie voor maken met twee likkoekjes, een beetje botercreme en een snoepje. Hoe je deze maakt, lees je in mijn likkoekjesblog.

kinderfeestje thuis zeemeermin zeemeerminfeest tips likkoekje traktatie trakteren

Enge spinnen lolly's, maar dan in de vrolijke uitvoering: inktvissen! Je maakt ze van een Chupa Chupps lollie met een stukje gekleurd papier (ik gebruikte vloeipaper) er omheen. Zet het uiteinde vast door er een stukje pijpenrager (ook wel bekend als chenille draad) om te knopen. Dan heb je meteen twee poten van de octopus. Knoop er nog drie stukjes omheen voor de andere zes poten. Als laatste plak je er twee wiebelogen op.

kinderfeestje thuis zeemeermin zeemeerminfeest traktatie tips lolly octopus

Een iets makkelijkere traktatie is een doorzichtig zakje vullen met bugles chips als haaientanden, nacho’s als vinnen of zure matten als zeewier. Vouw aan de bovenkant een strook papier dubbel en niet dit vast. Schrijf of print op het papier in een vrolijk kleurtje wat de inhoud is, ‘haaientanden’ bijvoorbeeld.

kinderfeestje thuis zeemeermin zeemeerminfeest tips cupcake zeemeerminstaart

Natuurlijk mag een taart of cupcake niet ontbreken op een feestje. Wil je een zeemeermintaart? Maak dan een kwarktaart in de bijpassende kleuren blauw en groen. Hoe je deze kan maken lees je in mijn regenboog kwarktaart blog. Of maak lekkere cupcakes met een zeemeerminstaart of zeester bovenop. Mijn dochtertje maakte cupcakes met staarten. Hoe ze dat deed, lees je hier.


Zeemeermin feest eten

De hele middag doen de kinderen al spelletjes, speurtocht en knutsels in het thema uit mijn feestdraaiboek. Als je wilt, kan je in dit thema ook nog snacks en eten maken! Is wel wat meer werk dan een lading friet op tafel ‘gooien’ natuurlijk. Voordeel is wel dat je een zeemeerminnenlunch van te voren kan voorbereiden.


Van maanvormige croissantjes kan je krabben maken door er een paar suikeroogjes op te plakken. Of wat dacht je van een broodje octopus knakworst? Die maak je door een deel van de knakworst in acht repen te snijden, daarna opwarmen en dan met de tentakels uit elkaar neerzetten op een broodje. Als je wilt kan je er ook nog twee zachte pareltjes in duwen als ogen. Dat is wel echt priegelwerk die oogjes, doe ik niet nog een keer. Zonder ogen zijn de inktvissen namelijk ook leuk!

kinderfeestje thuis zeemeermin zeemeerminfeest tips lunch knakworst

Heb je hulp tijdens het feestje? Dan kan je ook zeester tosti’s maken. Beleg twee witte boterhammen met kaas en/of ham en snij er een ster uit. Een koekjesvorm kan je hier ook voor gebruiken, gaat sneller. Geen hulp, dan kan je ook zeestersandwiches maken. Dus besmeerd brood in de vorm van een ster. Zet de sterren in de koelkast tot de lunch.

Blijven de kinderen ’s avonds eten, dan kan je een tacobuffetje klaarzetten. Taco’s zijn namelijk net schelpen. Pasta heb je ook in allerlei soorten schelpjes. Rode saus is misschien niet zo toepasselijk, dus als je wilt kan je met pesto of voedingsmiddelenkleurstof de saus blauw of groen maken. Persoonlijk vind ik mij eten niet echt meer lekker er uit zien als de pasta of saus ineens een andere kleur heeft, maar veel kinderen delen mijn mening niet. Zo vonden mijn dochtertjes regenboog spaghetti superlekker, maar ik heb toch echt nog een extra portie ‘normaal’ voor manlief en mijzelf gemaakt.


Wat nog meer kan

Wil je echt alles in zeemeerminstijl? Dan kan je ook wegwerpservies, servetten, uitdeelzakjes en zelfs een etagère voor taart of cupcakes in het thema of de kleur doen. Bij Hema hebben ze nu net een nieuwe feestlijn ‘onderwater’, met zeepaardjes en haaien. Die etagère met haaienvin bovenop en de folieballon zeepaardje vind ik superleuk.


Wil je dit kinderfeestje thuis organiseren? Klik dan hier voor meer informatie over het feestje, het draaiboek, het feestpakket en het bestelformulier: zeemeerminfeest Is het zomers weer? Lees dan ook mijn waterspellenblog die perfect bij dit feest thema passen!

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page