top of page
  • Foto van schrijvervan Kaat

Tips voor een kinderfeestje met warm zomer weer: waterspelletjes!

Bijgewerkt op: 3 jun. 2022

Alle twee zijn de meiden jarig in augustus. Een dag na elkaar zelfs! Dat betekent vaak warm weer met de kinderfeestjes. Daarom zet ik ter verkoeling altijd een ijsmoment en een paar waterspelletjes op de planning. Spelletjes met water ter verkoeling die je gewoon in je achtertuin of parkje in de buurt kan doen. Omdat het de komende weken de weersvoorspelling tropisch warm is, geef ik graag tips voor wat waterspelletjes die je tijdens een thuisfeestje tussendoor kan doen. Perfect voor bij het zeemeerminfeest . Maar is ook superleuk bij andere kinderfeestje natuurlijk!

Kinderfeestje thuis organiseren waterspelletjes

Praktische tips

Bij waterspelletjes is het wel handig om vooraf wat praktische dingen te regelen.

· Een heel feestje met natte kleren rondlopen is niet fijn, dus vraag op de uitnodiging of in de verjaardag appgroep om zwemkleding, zwemboek, bikini of badpak mee te nemen. Of nog beter, al aan te doen. Dat scheelt weer een omkleedsessie

· Niet iedereen denkt eraan om handdoeken mee te geven, dus leg er alvast een paar extra klaar.

· Net als zonnebrand, ook verstandig met spelletjes in de zon!

· Kans bestaat dat ze door al het gefeest vergeten te drinken. Zet daarom kannen drinken met veel ijsklontjes neer en maak er een gezamenlijk moment van. Zo weet je zeker dat iedereen genoeg drinkt.


Watergevecht

Een watergevecht is altijd leuk. Zelfs mij kan je daar blij mee maken als het echt warm is buiten! Dit kan met waterpistolen, maar ook met emmers, bekertjes, splash sponzen. Heb je de ruimte? Zet dan ook een tafel of stoelen neer waarachter de kinderen kunnen schuilen. Beetje lasergame idee wordt het dan. Spreek wel voor het spelen af dat je niet op elkaars hoofd en gezicht mag gooien. Dit ter voorkoming van pijn en huilen.

Kinderfeestje thuis organiseren waterspelletjes tips

Snoephappen

Dit waterspel past bij elk feestthema! Je kan immers snoep in de waterbak doen in het thema van je feestje. Leg een handdoek naast de bak met water klaar. En eventueel een paar emmers vers water om na iedere hapbeurt nieuw water in de bak te kunnen doen.


Waterballon piñata cadeauspel

Als cadeauspel is bij mijn kids het ballonspel elke keer weer een succes. In mijn cadeauspelblog lees je hoe dit spel gaat. Een leuke variant hierop is waterballon pinata. In plaats van gewone ballonnen, hang je gevulde en lege waterballonnen op aan een touw. Met een stok, satéprikker of tennisbatje kunnen de ballonnen dan om de beurt een ballon kapot gemaakt worden.

Kinderfeestje thuis waterspelletjes cadeau spel

Waterballon trefbal

Met gym op school doen kinderen vaak trefbal. Met mooi weer is trefbal met waterballonnen of Hema splash sponzen een leuke verkoelende variant. Dus twee teams maken en het andere team vanuit je eigen vak proberen te raken met waterballonnen.


Waterpistool voetbal

Verdeel de groep in twee teams. Iedereen vult een waterpistool. Met schieten moet elk team een strandbal in het goal van het andere team proberen te schieten. Een goal kan je maken door pionnen of emmers neer te zetten waartussen geschoten moet worden. Denk ook aan emmers water om af en toe bij te kunnen vullen.

Kinderfeestje thuis waterspelletjes

Waterballen gooien

Dit is een leuk spel voor bij het Pokemonfeest! Oefen met gooien met waterballonnen om supergoed te worden in het vangen van Pokemon. Teken hiervoor met stoepkrijt een paar cirkels op de grond of muur. Geef elke cirkel punten. Hoe kleiner de cirkel, hoe hoger de punten. Om de beurt mag er gegooid worden met waterballonnen. Wie kan het beste gooien?


Flessenvoetbal

Flessenvoetbal, deed ik zelf ook vroeger. Vul voor ieder kind een fles water. Iedereen kiest een plekje op het speelveld. Gewoon kriskras door elkaar. Heeft iedereen een plekje? Dan mag de bal in het spel komen. Door te voetballen proberen ze elkaar fles om te gooien. Valt een fles om, dan mag diegene zijn fles pas rechtzetten als hij de bal heeft gepakt. Wie het meeste water in zijn fles weet te houden, is de winnaar. Leuk idee voor bij het reis om de wereldfeest, want op reis in Brazilië ga je voetballen!

Kinderfeestje thuis waterspelletjes fontein

Limbo waterval

Ook leuk voor bij het reis om de wereldfeest is water limbo dansen. Koop een watersproeier of maak er zelf een. Prik in een lege fles gaten. Hang deze fles op met de tuinslang erin. Tape deze vast, zodat de slang er niet uit valt. Effect is dat het water uit de gaatjes spuit als een douche. Span onder de douche een touw voor het limbodansen. Een extra uitdaging met het koude water op je buik!


Manlief maakte voor onze meiden een andere constructie. Van buizen maakte hij een u vorm die met boogjes aan elkaar vast zitten. In de bovenste buis zitten gaatjes geboord. Twee buizen met afsluitende doppen zijn staanders waarin de uvorm vast geklemd zit. In een van die doppen boorde hij een gat waar de tuinslang in past. Dan heb je pas een echte limbo waterval douche!


Ook een leuke uitdaging trouwens voor bij het TikTok Challengefeest! Net als de icebucket challenge. Beide challenges deden wij op het challengefeest van mijn oudste.

Kinderfeestje thuis waterspelletjes water sproeier

Sponstikkertje

Lekker wat energie kwijtraken kan met spons tikkertje. Het is gewoon tikkertje, maar dan probeer je als tikker met een natte spons iemand te tikken. Het leukste effect is natuurlijk wanneer je iemand kan tikken met een ‘douche’ aan water door de spons uit te knijpen in iemands buurt!


Creatief met water

Een soort tover actie is dit, dus past wel bij het Harry Potterfeest of als proefje op het professorfeest. Vul emmers met water. Druppel in elke emmer een paar druppels kleurstof, roer het water tot het een goede kleur heeft. Vul waterpistolen met het gekleurde water. Door met het waterpistool op een groot stuk papier of canvas doek te spuiten, maakt ieder kind zijn eigen creatie.


Overgooien

Laat de kids in een kring staan. Zorg voor genoeg gevulde waterballonnen. Laat de kinderen met een paar waterballonnen tegelijkertijd naar elkaar overgooien. Dat zorgt meestal voor chaos waardoor een ballonnen stuk vallen. Zo wordt iedereen nat!


Waterfabriek

Verdeel de kinderen in twee groepen. Laat ze achter elkaar zitten. Dus tussen elkaars benen in op een rijtje. Geef alle kids een bekertje. Zet een emmer water bij beide teams bij de voorste neer. Zet een lege emmer achter de laatste van elk team. De voorste vult zijn bekertje met water en giet het water over zijn hoofd in het bekertje van degene achter hem. En zo steeds door. Wie kan de emmer het meest vullen in een bepaalde tijd?


Water estafette

Een lekker actief ren spel is deze estafette. Verdeel de groep in twee teams. Zet voor ieder team een emmer gevuld met water en een spons klaar. Zet een stuk verder een lege emmer voor beide teams neer. Ieder teamlid maakt zijn spons zo nat mogelijk en rent daarmee naar de andere emmer. Daar knijpt hij de spons in leeg en rent weer terug. Dan is de volgende aan de beurt om de spons nat te maken. Afhankelijk van het weer kan je een of meerdere rondes doen. De volste emmer is van et winnende team.

Kinderfeestje thuis waterspelletjes

Bekertjes schieten

Dit spelletje kost iets meer werk om klaar te zetten. Je moet namelijk twee draadjes spannen met daar aan een bekertje. Je prikt dus een gat in de bekertjes en steekt daar een lang stuk touw doorheen. Span de touwen strak bij het ophangen. Vul emmers water en leg twee waterpistolen klaar. In tweetallen kunnen de kids met waterpistolen in het bekertje schieten om deze over het touw te laten bewegen. Wie het eerste zijn bekertje op het einde van het touw heeft, is de winnaar. Leuk als schietoefening op het spionnenfeest en superheldenfeest!

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Guest
Jun 17, 2023

Bedankt voor de leuke tips


Like
bottom of page