top of page
  • Foto van schrijvervan Kaat

Hoeveel kinderen uitnodigen op het kinderfeestje?

Bijgewerkt op: 4 jul. 2022


12 kinderen! Zoveel kinderen nodigt een jarige job gemiddeld uit op zijn kinderfeestje. Maar tja, dat is een gemiddelde. En ook een best hoog gemiddelde. De vraag “hoeveel kinderen mogen er komen?” blijft elk feestje weer lastig.

Onderzoek

Kaartje2go deed onderzoek naar het aantal uitnodigingen voor een kinderfeestje. Daaruit volgt dat jarige Jobs en Jetjes gemiddeld 11,8 vriendjes en vriendinnetjes uitnodigen. In Brabant worden de meeste kinderen uitgenodigd, namelijk 13,5! In de provincie Groningen het minst, ‘slechts’ 6,8. Hoeveel in jouw provincie het gemiddelde is zie je in het onderstaand overzicht van Kaartje2go.nl.

Kinderen uitnodigen kinderfeestje

Wat me opvalt is dat in sommige steden (bijna) de hele klas wordt uitgenodigd. Zoals in Zeist met maar liefst 21,5 kinderen! En heb je een dochter? Die nodigt net iets meer kinderen uit dan een zoon. Maar, ze nodigt vaak wel meiden en jongens uit! Dit in tegenstelling tot jongens, die nodigen bijna alleen maar vrienden uit.

Hoe gaat het bij ons?

Bij mijn oudste waren er op haar groep 8 feestje (een challengefeestje) 16 meiden. Veel meer dan de jaren ervoor. Maar dat had ook een reden. Ze gaf samen met haar BFF een meiden klassenfeest als afscheid van de basisschool. Het was een gezellige groep, zonder haantjes de voorste. Dus iedereen feestte echt samen, leuk!


De jaren ervoor nodigde ze meestal een vast groepje vriendinnen en vrienden uit. Het gemiddelde lag meestal rond de 8 kinderen. Een aantal wat ik vaak terug zie bij ouders die een voor een kinderfeestje bij mij bestellen. Bij jarige kinderen in de bovenbouw zijn het er meestal een paar meer.

Tien vriendinnetjes waren er op het groep 7 feestje van mijn jongste. Dat was gewoon uit praktische overwegingen. Ik vond het wel handig om met z’n allen aan de tafel te passen. Ze gaf namelijk het professorfeestje, dus dat betekent een hele middag proefjes doen. Maar toen ze haar groep 8 feest gaf samen het een vriendinnetje, nodigden ze de hele klas uit voor een disco!

Challenge Tiktok kinderfeestje thuis

De regel

De meest gebruikte regel om het aantal kinderen op een kinderfeestje te bepalen is: “de leeftijd plus 1”. Zelf vind ik het belangrijkste dat het een gezellige groep is. Dus dat alle kids elkaar mogen en dat ze een goede klik hebben. Kids die een bepaalde chemische reactie op elkaar hebben, wil je echt niet… Twijfel je over bepaalde kinderen? Vraag dan aan de juf of meester of je kind vaak met die kids speelt en hoe het contact is.

Soms zijn er ook praktische zaken om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld als je teamspellen op het kinderfeestje wilt doen. Dan is een even aantal wel handig. Of als je met de auto op pad gaat, dan ben je afhankelijk van het aantal zitplaatsen.


Ook niet onbelangrijk is hoe je kind is. Hoe reageert hij of zij op grote groepen of bepaalde kinderen. En wat je er zelf als ouders van vindt, daar moet je natuurlijk ook rekening mee houden. Een relaxte ouder is namelijk een stuk gezelliger op een feestje dan een gestreste ouder!

Nog meer dilemma’s

Moet je iedereen uitnodigen waar je kind ook is geweest? Dat kan je doen ter voorkoming van scheve gezichten. Maar dat hoeft echt niet! Het gaat er namelijk om dat je kind met zijn of haar leukste vrienden en vriendinnen kan feesten. Het is immers hun feestje!

kinderfeestje thuis organiseren

De hele klas uitnodigen om uitsluiting van bepaalde kids te voorkomen? Dat was een paar jaar geleden in het nieuws. Uiteindelijk bleek dit toch niet de beste oplossing te zijn. Wel is het verstandig om de uitnodigingen niet op school uit te delen. Dat kan namelijk teleurstellend voor andere klasgenootjes zijn.

Kies voor gezelligheid

Het allerbelangrijkste is dat je kind op zijn feestje het superleuk heeft samen met hun BFF’s. En hoeveel dat er zijn, dat maakt niet uit. Als je kind maar “een verjaardag om nooit te vergeten” heeft. Dat is mijn motto!


Kinderfeestje organiseren

Nog meer tips over hoe je een kinderfeestje organiseert lees je in mijn feestjesblog. En vergeet ook niet om een kijkje te nemen bij al mijn thema kinderfeestjes! Van professorfeest en Pokemonfeest tot Harry potter en Zeemeerminfeest! Vier je het feestje samen met andere kinderen, bijvoorbeeld een afscheidsfeest van groep 8? Dan is een fuif organiseren ook een idee.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page