top of page
  • Foto van schrijvervan Kaat

Uitnodiging voor een kinderfeestje maken

Bijgewerkt op: 13 jun. 2022

Met een uitnodiging begint ook de voorpret voor het kinderfeestje voor de kinderen die de jarige uitnodigt. Een uitnodiging lijkt simpel een kaartje geven, maar er zijn stiekem nog best wel wat keuzes die je moet maken. Want hoeveel kinderen nodig je uit? Maar ook koop je de uitnodiging of maak je ‘m zelf? En dan zijn er soms ook nog uitdeelregels. Daarom zet ik in deze blog de belangrijkste punten voor een uitnodiging op een rijtje. En tips voor leuke uitnodigingen!

Uitnodiging voor een kinderfeestje maken  superheld

Hoeveel kinderen uitnodigen?

Het begint met de eerste keuze: hoeveel uitnodigingen zijn er nodig? Oftewel hoeveel kinderen mag je kind uitnodigen op zijn of haar kinderfeestje? Sommige ouders gebruiken de regel “leeftijd plus 1”, maar dat is totaal geen verplichting. Net zoals je niet perse iedereen hoeft uit te nodigen waar je kind op het feestje is geweest.


Het belangrijkste waar het om gaat is dat je kind een superleuk feestje kan vieren met zijn of haar BFF en nog een paar kinderen. Hoeveel dat er zijn, dat hangt af van het aantal vrienden en vriendinnen van je kind, wat een leuke samenstelling is, wat jij als ouder prettig vindt en de ruimte in je huis. Wil je hier mee over weten? Lees dan mijn blog over dit uitnodigen dilemma.


De datum prikken

Kinderen hebben vaak drukke school- sport- en afspreekschema’s. Het is daarom handig om de uitnodigingen op tijd uit te delen. Twee weken tot tien dagen voor de feestdatum is meestal ruim voldoende. Zo kunnen ouders rekening houden in hun agenda met het feestje van je kind.


De beste vriend(en) of vriendin(nen) van de jarige mag natuurlijk niet op het feest ontbreken. Zelf vraag ik altijd eerst de ouders van die BFF kids of de geplande datum uitkomt. Kunnen ze, dan is dat de definitieve datum. Kunnen ze niet, dan vraag ik wanneer het wel uitkomt.

Uitnodiging voor een kinderfeestje maken robot feest

De uitnodiging maken

Staat de datum vast, dan is het tijd voor de uitnodiging. Zelf vind ik het erg leuk om een uitnodiging in het thema te geven. Dit creëert namelijk meteen de juiste vibe bij de gasten. Dus de voorpret kan dan al beginnen.


Dan kom je meteen bij weer een keuze: wil je zelf een uitnodiging maken of koop je een uitnodiging? Geef je één van mijn kinderfeestjes? Dan zitten er printables voor uitnodigingen in het feestthema bij. Zoals de uitnodiging voor het superheldenfeest hierboven en het professorfeest op de laatste foto. Ook staan er in het draaiboek ideeën om zelf uitnodigingen in het thema te maken. Zo maakte moeder Fleur deze superleuke uitnodigingen voor het robotfeestje van haar zoontje.

Uitnodiging voor een kinderfeestje zelf maken

Je kan ook op een andere creatieve manier aan de slag voor de kaart. Met foto’s bijvoorbeeld. Daar hoef je niet ’s heel handig voor te zijn. Sommige bedrijven, zoals Kaartje2go, https://www.kaartje2go.nl/kinderfeestjes bieden namelijk verschillende mogelijkheden voor het maken van een fotokaart aan. Zelf maakte en printte ik vorig jaar deze uitnodiging voor het klassenfeest van mijn jongste en haar vriendinnetje in het gratis onlineprogramma Canva. Hier hoef je geen computer-nerd voor te zijn, want het is simpel en duidelijk.

Uitnodiging voor een kinderfeestje maken  ballon zakje

Een uitnodiging die kan voor elke feestje, is deze simpele maar toch feestelijke kaart. In plaats van een kaarsje, kan je natuurlijk ook een ballon opplakken. Je kan ook met washitape een grote taart op een kaartje plakken. Maar wat ook leuk is, is om je kind een briefje te laten schrijven en dat in een vrolijk zakje te doen. Plak er een vrolijke Hema sticker en ballon op en het is meteen een feestje!

Uitnodiging voor een kinderfeestje maken kaarsjes taart

Tekst

In de tekst van de uitnodiging moet je in ieder geval opnemen:

* Wie is er jarig?

* Wanneer is het feestje?

* Waar is het feestje?

* Welke begin- en eindtijd?

* Worden de kids wel / niet thuisgebracht?

* Welk nummer ben je bereikbaar tijdens het feestje?

Uitnodiging voor een kinderfeestje maken  taart

Als je wilt kan je ook om te vragen of ouders hun kind willen afmelden als ze niet kunnen. Of het omgekeerde; laten weten of hun kind kan komen. Zorg ook dat je het nummer van alle ouders hebt. Want als er iets gebeurt, is het wel zo handig als je de ouders meteen kan bellen. Wat ook nog kan is cadeauwensen aangeven. Stel dat je kind bijvoorbeeld aan het sparen is voor iets groots, dan kan je er een envelopje bijzetten. Heb je nog inspiratie nodig voor cadeautjes? Lees dan mijn cadeautips blog hierover.


Uitdelen

De jarige job vindt het meestal heel leuk om de uitnodiging zelf te geven aan vriendjes en / of vriendinnetjes. Op school ligt het meest voor de hand. Toch blijkt dat niet de altijd beste plek te zijn. Andere klasgenootjes zien dan namelijk dat zij niet uitgenodigd zijn. Dat kan soms vervelende situaties opleveren.

Uitnodiging voor een kinderfeestje maken  proefjes feest professor

Breng uitnodigingen bij iedereen persoonlijk thuis. Ga rond etenstijd met je kind op pad. Meeste kans dat de kids dan thuis zijn. Des te leuker voor je kind als de deur door een vriendje of vriendinnetje worden opengemaakt. Niemand thuis, dan kan de uitnodiging in de brievenbus. Check wel even of de uitnodiging gevonden is. Andere mogelijkheid is om het aan het eind van je ronde nog een keer te proberen. Bij tijdsgebrek kan je de uitnodiging natuurlijk ook mailen, appen of per post sturen. Hou bij de post wel rekening met een aantal verzenddagen.


Aftellen

Zijn alle uitnodigingen uitgedeeld? Dan kan het aftellen beginnen! Betrek je kind ook bij het voorbereiden van het kinderfeestje, dan hebben jullie amen voorpret! Heb je nog inspiratie of hulp nodig bij het organiseren van het kinderfeestje zelf? Kijk dan hier voor al mijn kinderfeestjes.


463 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page