top of page
  • Foto van schrijvervan Kaat

Trakteren op school: 25 gezonde traktatie tips

Tips voor makkelijke en gezonde traktaties

“Gezonde traktaties”, dat is het advies van de meeste scholen. Bij sommige scholen is het zelfs verplicht. Op de school van mijn jongste dochtertje is het ‘slechts’ een advies en dus wordt er meestal op snoep, chips of cake getrakteerd. Ook niet heel gek denk ik, nu de meeste kinderen iets lekkers en kinderfeestje toch meestal met zoet associëren. Maar je kan toch echt wel iets gezond, lekker en leuk trakteren.


Ideeën voor gezond (er) trakteren

Bijna alle traktaties die mijn dochtertjes tijdens hun schoolcarrière uitgedeeld hebben, waren niet echt gezond. Ze trakteerden wat ze op dat moment het lekkerst leek, van versierde marshmallows tot ijsjes. Maar geen echt compleet gezonde traktaties. Daarom maakten we gezonde traktaties en kreeg ik ook nog leuke tips van klanten en volgers.

gezonde traktatie trakteren kiwi cactus

Kiwi cactus ijs

Dit kiwi ijsje zagen we bij Hello Yummie, echt superleuk! Dus die maakten we na en dit is het resultaat. Heel simpel, maar wel echt een feestje om te zien! Hoe je deze maakt lees je hier.

gezonde traktatie trakteren watermeloen ijsje

Watermeloen ijsjes

Dit is een leuke traktatie voor in de zomer. Ideaal als snel klaar traktatie. Het enige wat je namelijk moet doen is een grote watermeloen in parten snijden. De parten snij je in driehoekvormpjes. Steek daarna een ijslollystokje in de schil en klaar ben je!

gezonde traktatie trakteren fruit ijsje

Fruitijsjes

Eigenlijk is dit een bevroren smoothie: pureer stukjes kiwi of watermeloen in de blender tot een moes. Giet deze moes in ijsvormpjes. Zet ze een nachtje in de vriezer en je hebt echt heel gezonde ijsjes.

Eierkoek zure mat donut

Dit is een gezonde variant op de zure mat smiley donut. Deze maak je door een mondje uit een eierkoek te snijden. De zure maat knip je vervolgens op maat met een kleine afronding aan de onderkant zodat het een tong wordt. Als laatste plak je er met een beetje boter of glazuur suikeroogjes op. Leuk voor bij het TikTok challengefeest!


Toen ik de foto zag, dacht ik dat de eierkoek van bovenaf op een cupcake lijkt. Dat kan dus ook als je wilt.

gezonde traktatie eierkoek

Eierkoek

Lijkt wel het schild van Captain America zo met die ster zei mijn dochtertje. Perfect voor bij het superheldenfeest dus! Een makkelijke en redelijk gezonde traktatie. Je steekt namelijk met een koekjesvorm de ster (of elk ander figuur) uit. Ik gebruikte er kokosbrood voor, maar iets anders kan ook. De ster plak je vast met een beetje boter. Kan je een beetje smeren, dan kan je er natuurlijk ook smeerkaas of iets in een figuurtje opmaken. De leeftijd van de jarige!

gezonde traktatie trakteren rijstwafel donut

Rijstwafel donuts

Gezonde donuts, het kan! Steek met een rond vormpje een gat in het midden van de rijstwafel. De wafels besmeer je met roomkaas, smeerkaas of een dun laagje pasta. Strooi als finishing touch een beetje discodip eroverheen.

gezonde traktatie trakteren cheez dipper

Cheez Dippers traktatie

Smeerkas wordt als gezond gezien op de meeste scholen. Daarom laat ik ook deze Coronaproof traktatie zien. Hoe je deze maakt met Hema stickers, lees je hier.

gezonde traktatie trakteren rijstwafel panda ogen

Rijswafel traktatie

Niet mijn ding rijstwafels, maar veel kids zijn er gek op! Teken een gezichtje of iets anders geks op het zakje van een per stuk verpakte rijstwafel. Of plak er wiebelogen op, ook leuk!

gezonde traktatie trakteren mummie oogjes

Mummie traktatie

Van alles kan je eigenlijk wel een mummie maken! Je kan namelijk appels, gezonde repen, fruitsnoep, ontbijtkoek, alles inwikkelen met gaas. Makkelijk toch!

gezonde traktatie trakteren friet frietjes

gezonde traktatie trakteren friet knakworst soepstengel

Frietjes traktatie

Frietjes kan je ook heel gezond maken liet Mariska mij weten. Zij maakte frietjes van mini soepstengels, een knakworstje als frikandel en smeerkaas als mayo. Miranda maakte een nog gezondere variant: frietjes van reepjes ananas en ketchup van aardbeien. Toch nog een klein snoephamburgertje erbij om het helemaal af te maken, superleuk!

gezonde traktatie trakteren popcorn

Popcorncadeautje

Of popcorn gezond is, daar is nog wel ’s discussie over. Popcorn zonder toevoegingen is gezond. Met zout iets minder en met suiker nog minder. Maar gewone popcorn is dus gewoon gezond. Verpakt het in een vrolijk bakje, folie er omheen en dan ben je al klaar.

gezonde traktatie trakteren unicorn eenhoorn manna

Eenhoorn traktatie

Deze eenhoorntraktatie maakte ik een paar jaar geleden voor bij het unicornfeestje. De hoorn maakte ik van een snoepzak gevuld met manna en marshmallows. Een gezond alternatief is popcorn.

gezonde traktatie trakteren popcorn vlinder

Vlinderpopcorn

Met popcorn kan je nog meer leuke dingen doen! Renske ging creatief aan de slag: ze vulde zakjes met popcorn. Klipte een afsluitklem in het midden van het zakje met een stukje pijpenrager tussen. En dan heb je vrolijke vlinders.

gezonde traktatie trakteren monkey platter kaas worst

Mierensnack

Dit lijkt wel een borrelplank, superlekker! Renske Legde verschillende hartige snacks en fruit op een plank, zoals kaas, verschillende worstjes, tomaten en druiven. Een paar van de snacks prikte ze op mega grote mierenprikkers. Heel simpel, maar wel met een leuk resultaat!

gezonde traktatie trakteren cocktail toetje kinderfeestje

Toetje

Op de foto zie je de ongezonde variant, namelijk gemaakt van klopklop. Maar zo’n regenboog bekertje kan je natuurlijk ook maken met kwark of vanilleyoghurt met kleurstof. Vervang nog wel de snoepjes door een paar schijfjes aardbei, ziet er lekker vrolijk uit!

gezonde traktatie trakteren appel

(Bijna helemaal gezonde) appellolly

Een appel op een stokje is een beetje saai. Dip daarom de onderkant van de appel even in gesmolten chocolade en rol deze dan door discodip. Het enige wat je dan nog moet doen is wachten tot de choco hard is geworden.

gezonde traktatie trakteren yoghurt lolly kinderfeestje

Yoghurt lollies

Dit vrolijk gekleurde idee komt ook van Hello Yummie. Wij kleurden vanille yoghurt met voedingsmiddelenkleurstof in een paar verschillende kleuren. Met een spuitfles ‘tekenden’ we rondjes op bakpapier. Steeds groter en in een andere kleur. Na ongeveer vijf uurtjes in de vriezer zijn ze al klaar.


gezonde traktatie trakteren kinderfeestje smoothy

Smoothies

Heel veel fruit in de blender, fruitsap, yoghurt, melk of ijs erbij en shaken maar! Deze smoothies maakte Esmeralda als traktatie. Ziet er door de kleurige smoothie in combinatie met een vrolijk gekleurd rietje meteen feestelijk uit!

gezonde traktatie trakteren kinderfeestje babybel

Angry Birds babybel

Deze kaas Angry Birds gaven Chantal en Marielle mij als gezonde tip. Is wel even wat knip- en plakwerk denk ik, maar wel leuk! Op Pinterest zag ik nog meer creaties met Babybel zoals Ninjago en monstertjes. Misschien een leuk idee voor de creatievelingen onder ons.

gezonde traktatie trakteren kinderfeestje fruit

Fruittaartjes

Deze fruittaartjes zien er supervrolijk uit. Patricia maakte ze van kant en klare bladerdeeg bakjes. De randjes versierde ze met gesmolten chocolade en discodip. Daarin deed ze verschillende stukjes fruit.

gezonde traktatie trakteren fruittaart kinderfeestje

Prinsessenjurk

Deze traktatie ziet er meer uit als een taart, echt superknap gemaakt! Elise maakte deze jurk van een watermeloen. Er op en ernaast zit heel veel ander fruit ter versiering. Wel even een barbie van je dochtertje lenen! Lijkt me ook een goed idee om als frisse taart in de zomermaanden te geven.

gezonde traktatie trakteren komkommer trein

Komkommertrein

Elise maakte ook nog deze komkommer trein. Zo kan iedereen iets kiezen wat hij / zij lekker vindt. Best handig! En je kan variëren met hartig en zoete snacks erbij, zoals blokjes kaas, mandarijntjes en aardbeien. Iets vroeger opstaan dan normaal denk ik, maar dan heb je ook wel wat.

gezonde traktatie trakteren kinderfeestje paard unicorn

Ontbijtkoekpaard

Heb je een paardenfan in huis? Dan is dit paardje van ontbijtkoek met fruit een leuk idee. Maureen Eissing stak met een uitsteker in de vorm van een paard het figuur uit een plak ontbijtkoek. Met boter plakte ze eetbare oogjes op de ontbijtkoek. Het paard deed ze op een prikker, samen met wat vers fruit.

gezonde traktatie trakteren kinderfeestje school prikkers pauw

Feest pauw

Deze pauw maakte Ingrid als traktatie. Ziet er superleuk uit toch! Veel lekkers, zoals knakworstje, kaas, komkommer, tomaatje en worstje op een prikker steken. Al die prikkers steek je als veren in het lijf van de pauw. Het lijf is een courgette met daarop een grappig gezichtje gemaakt.

gezonde traktatie trakteren kinderfeestje dolfijn banaan

Dolfijn banaan

Dolfijnen zijn schattige dieren, dus ook erg leuk om te trakteren. Maak een sneetje in de bovenkant van de banaan. Steek daar een druif of snoepje als ‘bal’ in. Zet de bananen in een bekertje en vul deze voor tegengewicht met druiven. Vergeet niet twee stipjes als ogen voor de dolfijn op de banaan te tekenen. Leuk voor bij het zeemeerminfeestje!

gezonde traktatie trakteren mandarijn

Fruitmannetje

Voor een Lego thema of reis om de wereldfeest is de mandarijn traktatie een leuk idee. Renske tekende gezichtjes op de mandarijntjes. Stak er een parapluutje in met een paar zwarte draadjes als haren. Dat parapluutje geeft meteen een feestgevoel toch?

gezonde traktatie trakteren kinderfeestje komkommer

Komkommermannetje

Niet helemaal gezond deze komkommer mannetjes van Alice, want er zit een drop jojo en een tumtummetje op. De basis is een gezonde snoepkomkommer

gezonde traktatie trakteren kinderfeestje  appel

Appel vogel

Een appel variant voor de angry birds gaf Pacaline mij als tip. Zij maakte deze vogel door een mandarijn partje op de appel vast te prikken met een kleine cocktailprikker. De suikeroogjes plakte ze vast met een klein beetje glazuur.


Trakteren betekent ook dat er een jarige in huis is! Graag help ik je daarbij, zodat je makkelijk en zonder stress en superleuk kinderfeestje voor je kind kan regelen! Van digitaal draaiboek met speurtocht tot een compleet feestpakket met alles spullen die je nodig hebt voor het feestje. Thuisfeestjes in originele thema's; van professorfeest en Tiktok challenge feest tot zeemeerminfeest en spionnenfeest. Klik hier om naar mijn feestjes te gaan.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page