• van Kaat

Trakteren op school: 25 gezonde traktatie tips

Tips voor makkelijke en gezonde traktaties

“Gezonde traktaties”, dat is het advies van de meeste scholen. Bij sommige scholen is het zelfs verplicht. Op de school van mijn jongste dochtertje is het ‘slechts’ een advies en dus wordt er meestal op snoep, chips of cake getrakteerd. Ook niet heel gek denk ik, nu de meeste kinderen iets lekkers en kinderfeestje toch meestal met zoet associëren. Maar je kan toch echt wel iets gezond, lekker en leuk trakteren.

Ideeën voor gezonder trakteren

Bijna alle traktaties die mijn dochtertjes tijdens hun schoolcarrière uitgedeeld hebben, waren niet echt gezond. Ze trakteerden wat ze op dat moment het lekkerst leek, van versierde marshmallows tot ijsjes. Maar geen echt compleet gezonde traktaties. Daarom probeerden we wat uit en kreeg ik ook nog leuke tips van klanten en volgers.

Kiwi cactus ijs

Dit kiwi ijsje zagen we bij Hello Yummie, echt superleuk! Dus die maakten we na en dit is het resultaat. Heel simpel, maar wel echt een feestje om te zien! Hoe je deze maakt lees je hier.

Watermeloen ijsjes

Dit is een leuke traktatie voor in de zomer. Ideaal als snel klaar traktatie. Het enige wat je namelijk moet doen is een grote watermeloen in parten snijden. De parten snij je in driehoekvormpjes. Steek daarna een ijslollystokje in de schil en klaar ben je!

Fruitijsjes

Eigenlijk is dit een bevroren smoothie: pureer stukjes kiwi of watermeloen in de blender tot een moes. Giet deze moes in ijsvormpjes. Zet ze een nachtje in de vriezer en je hebt echt heel gezonde ijsjes.

Rijstwafel donuts

Gezonde donuts, het kan! Steek met een rond vormpje een gat in het midden van de rijstwafel. De wafels besmeer je met roomkaas, smeerkaas of een dun laagje pasta. Strooi als finishing touch een beetje discodip eroverheen.

Bagel donuts

Donuts kan je vervangen door bagels. Zelfde idee, maar dan van brood. Is een beetje zoet toegestaan? Gebruik dan een zure mat als tong en suikeroogjes. Andere optie is gedroogde aardbei stroken en oogjes tekenen met eetbare stift.

Popcorncadeautje

Of popcorn gezond is, daar is nog wel ’s discussie over. Popcorn zonder toevoegingen is gezond. Met zout iets minder en met suiker nog minder. Maar gewone popcorn is dus gewoon gezond. Verpakt het in een vrolijk bakje, folie er omheen en dan ben je al klaar.

Eenhoorn traktatie

Deze eenhoorntraktatie maakte ik een paar jaar geleden voor bij het unicornfeestje. De hoorn maakte ik van een snoepzak gevuld met manna en marshmallows. Een gezond alternatief is popcorn.

Vlinderpopcorn

Met popcorn kan je nog meer leuke dingen doen! Renske ging creatief aan de slag: ze vulde zakjes met popcorn. Klipte een afsluitklem in het midden van het zakje met een stukje pijpenrager tussen. En dan heb je vrolijke vlinders.

Mierensnack

Dit lijkt wel een borrelplank, superlekker! Renske Legde verschillende hartige snacks en fruit op een plank, zoals kaas, verschillende worstjes, tomaten en druiven. Een paar van de snacks prikte ze op mega grote mierenprikkers. Heel simpel, maar wel met een leuk resultaat!

Toetje

Op de foto zie je de ongezonde variant, namelijk gemaakt van klopklop. Maar zo’n regenboog bekertje kan je natuurlijk ook maken met kwark of vanilleyoghurt met kleurstof. Vervang nog wel de snoepjes door een paar schijfjes aardbei, ziet er lekker vrolijk uit!

(Bijna helemaal gezonde) appellolly

Een appel op een stokje is een beetje saai. Dip daarom de onderkant van de appel even in gesmolten chocolade en rol deze dan door discodip. Het enige wat je dan nog moet doen is wachten tot de choco hard is geworden.

Yoghurt lollies

Dit vrolijk gekleurde idee komt ook van Hello Yummie. Wij kleurden vanille yoghurt met voedingsmiddelenkleurstof in een paar verschillende kleuren. Met een spuitfles ‘tekenden’ we rondjes op bakpapier. Steeds groter en in een andere kleur. Na ongeveer vijf uurtjes in de vriezer zijn ze al klaar.

Frietjes

Frietjes kan je ook heel gezond maken liet Mariska mij weten. Zij maakte frietjes van mini soepstengels, een knakworstje als frikandel en smeerkaas als mayo. Miranda maakte een nog gezondere variant: frietjes van reepjes ananas en ketchup van aardbeien. Toch nog een klein snoephamburgertje erbij om het helemaal af te maken, superleuk!

Smoothies

Heel veel fruit in de blender, fruitsap, yoghurt, melk of ijs erbij en shaken maar! Deze smoothies maakte Esmeralda als traktatie. Ziet er door de kleurige smoothie in combinatie met een vrolijk gekleurd rietje meteen feestelijk uit!

Angry Birds babybel

Deze kaas Angry Birds gaven Chantal en Marielle mij als gezonde tip. Is wel even wat knip- en plakwerk denk ik, maar wel leuk! Op Pinterest zag ik nog meer creaties met Babybel zoals Ninjago en monstertjes. Misschien een leuk idee voor de creatievelingen onder ons.

Fruittaartjes

Deze fruittaartjes zien er supervrolijk uit. Patricia maakte ze van kant en klare bladerdeeg bakjes. De randjes versierde ze met gesmolten chocolade en discodip. Daarin deed ze verschillende stukjes fruit.


Prinsessenjurk

Deze traktatie ziet er meer uit als een taart, echt superknap gemaakt! Elise maakte deze jurk van een watermeloen. Er op en ernaast zit heel veel ander fruit ter versiering. Wel even een barbie van je dochtertje lenen! Lijkt me ook een goed idee om als frisse taart in de zomermaanden te geven.

Komkommertrein

Elise maakte ook nog deze komkommer trein. Zo kan iedereen iets kiezen wat hij / zij lekker vindt. Best handig! En je kan variëren met hartig en zoete snacks erbij, zoals blokjes kaas, mandarijntjes en aardbeien. Iets vroeger opstaan dan normaal denk ik, maar dan heb je ook wel wat.

Ontbijtkoekpaard

Heb je een paardenfan in huis? Dan is dit paardje van ontbijtkoek met fruit een leuk idee. Maureen Eissing stak met een uitsteker in de vorm van een paard het figuur uit een plak ontbijtkoek. Met boter plakte ze eetbare oogjes op de ontbijtkoek. Het paard deed ze op een prikker, samen met wat vers fruit.

Feest pauw

Deze pauw maakte Ingrid als traktatie. Ziet er superleuk uit toch! Veel lekkers, zoals knakworstje, kaas, komkommer, tomaatje en worstje op een prikker steken. Al die prikkers steek je als veren in het lijf van de pauw. Het lijf is een courgette met daarop een grappig gezichtje gemaakt.

Dolfijn banaan

Dolfijnen zijn schattige dieren, dus ook erg leuk om te trakteren. Maak een sneetje in de bovenkant van de banaan. Steek daar een druif of snoepje als ‘bal’ in. Zet de bananen in een bekertje en vul deze voor tegengewicht met druiven. Vergeet niet twee stipjes als ogen voor de dolfijn op de banaan te tekenen.


Fruitmannetje

Voor een Lego thema of reis om de wereldfeest is de mandarijn traktatie een leuk idee. Renske tekende gezichtjes op de mandarijntjes. Stak er een parapluutje in met een paar zwarte draadjes als haren. Dat parapluutje geeft meteen een feestgevoel toch?


Kokommermannetje

Niet helemaal gezond deze komkommer mannetjes van Alice, want er zit een drop jojo en een tumtummetje op. De basis is een gezonde snoepkomkommer

Appel vogel

Een appel variant voor de angry birds gaf Pacaline mij als tip. Zij maakte deze vogel door een mandarijn partje op de appel vast te prikken met een kleine cocktailprikker. De suikeroogjes plakte ze vast met een klein beetje glazuur.

1,734 keer bekeken0 reacties