• van Kaat

Tips voor makkelijke en gezonde fruit traktaties


“Gezonde traktaties”, dat is wat de school adviseert. Nu moet ik eerlijk bekennen dat mijn dochtertjes toch altijd voor het tegenovergestelde gaan. Waarom? Omdat trakteren in de klas ook een feestje is. En mijn jongste fruit echt geen feestje vindt… De oudste is wel gek op fruit, dus probeerden we een aantal fruit traktaties uit.

Makkelijk

Bij een gezonde traktatie denk ik meteen aan bewerkelijke traktaties. Dus dat je ’s ochtends voor school begint heel veel fruit in stukjes aan het snijden en op een prikken aan het steken bent. Hopend dat het er nog lekker uit ziet als het wordt uitgedeeld. Een uur eerder opstaan, daar heb ik geen zin in, dus iets wat je de avond ervoor al kan klaarmaken is wel een voorwaarde.

Kiwi cactus ijsjes

Deze kiwi cactus traktatie van Hello Yummie vind ik zo leuk! Dus die hebben we geprobeerd. De kiwi’s schilden we met de dunschiller. Zo blijft de kiwi het dikst en dus blijft hij goed in het ijshoorntje hangen. Het is wel erg praktisch om ijshoorntjes met een platte bodem te nemen, ijsbekers heten die. Zo blijft de kiwi namelijk goed staan. De kiwi zet je dus in de ijsbeker. Daarna ‘plak’ oftewel duw je er een paar gekleurde decoratieshagels op. Superleuk deze cactus!

Fruitijsjes

Volgens de weersvoorspelling is het de komende weken zomers weer. Ijsjes zijn dus een perfecte traktatie. Die ijsjes maakten we zelf van fruit: watermeloen en kiwi. De kiwi’s schilden we en sneden ze daarna in stukken. Die stukken kiwi mixten we in de blender tot een gladde moes. Met maar een beetje knoeien lukte het om de kiwimoes in ijsvormpjes te gieten. Hetzelfde deden we met stukjes watermeloen. Na een nachtje in de vriezer waren de ijsjes klaar om getest te worden! Ze waren alle twee lekker, maar de kiwi is favoriet.

Variaties

· Heb je geen ijsvormpjes? Dan kan je ook wegwerp bekertjes gebruiken. Moet je natuurlijk wel even ijs- of lollystokjes in de bakjes doen. Doe dit na ongeveer een uur als de moes net een beetje bevroren is.

· Is het te koud voor een ijsjes? Dan kan je er ook smoothies van maken. Mix de kiwi bijvoorbeeld met banaan en appelsap. Breng de smoothie in een grote kan / fles naar school met een lading leuke bekertjes en vrolijke parasolletjes.

Watermeloen ijsjes

Watermeloen is gewoon erg lekker en verkoelend in de zomer. Koop een grote watermeloen en snij deze in parten. Snij deze parten in driehoekjes. Maak met een mes een kleine inkeping in het midden van de schil van de watermeloen. Prik daarna een vrolijk cupcakevormpje op een ijslollystokje. Steek dit in de inkeping in de schil, dan is je traktatie al klaar! Als je wilt kan je ze ook nog invriezen, zodat je een echt watermeloenijsje hebt.

(Bijna helemaal gezonde) appellolly

Ok, deze traktatie is wel wat meer werk dan alleen wat snijden. Maar dan heb je wel een appellolly die er lekker en feestelijk uitziet. En je kan ’m al van tevoren maken. Als eerste prik je een ijsstokje in de appel. Smelt daarna chocolade en dip hierin de appel. Ongeveer de helft van de appel is goed. Laat de chocolade goed uitdruppen. Vallen er geen druppels meer vanaf? Dan kan je het choco deel rollen door een bordje met discodip. Laat de chocolade hard worden. Maakt het nog vrolijker met een strikje om het stokje.

#trakteren #traktatie #gezond #kiwi #cactus #watermeloen #watermeloenijs #gezondetraktatie

599 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven