top of page
  • Foto van schrijvervan Kaat

Review spel: El Dorado

Bijgewerkt op: 3 jun. 2022

Een regenachtige, extra lange kerstvakantie is perfect om spelletjes te spelen. We hadden zelf een aantal spellen gekocht als cadeautjes onder de kerstboom. Maar ook kregen we het spel El Dorado van 999Games om uit te proberen. Een spel wat ik al eerder als tip kreeg van verschillende ouders voor in mijn leukste spellen blog. El Dorado heb ik meteen in de lijst gezet na het spelen, want het is echt een superleuk spel! Waarom? Dat vertel ik je graag.

review spel El Dorado 999 games

Het spel El Dorado

De bedoeling van El Dorado is dat je als eerste bij de stad van goud komt. Die stad ligt aan het einde van het speelbord. Nou ja, vijf borden eigenlijk. Je hebt dus best wat ruimte nodig om het spel te kunnen spelen. Hoe je al die borden overloopt naar het goud, dat hangt af van de kaarten die je krijgt en koopt, maar ook van hoe je wilt lopen. Dus een combi van geluk en tactiek.


Het speelbord El Dorado

Het zijn dus vijf borden, welke zijn opgedeeld in verschillende gekleurde hokjes met cijfers. Groen is de jungle, blauw is water en geel dorpen. Elke kleur heeft ook nog een aantal kapmessen, peddels of munten. Je kan je verplaatsen over die gekleurde hokjes als je genoeg messen, peddels of munten op je kaarten hebt staan.

review spel El Dorado 999 games spelbord

Met je kaarten kan je trouwens niet alleen lopen over het bord, maar ook nieuwe kaarten erbij kopen. Dat is wel zo handig, vooral als je slechte startkaarten hebt. Die kaarten blijf je namelijk het hele spel houden. Nieuwe kaarten kopen is dan dus slim, want hoe meer kapmessen, peddels of munten je hebt, hoe meer stappen je achter elkaar kan zetten. Je mag namelijk meerdere kaarten in een beurt spelen.


Uitleg online El Dorado

Klinkt allemaal wat ingewikkeld, en dat blijft ook nog als je de handleiding leest. Daarom was de video met speluitleg echt heel handig (en nodig). We deden alles meteen mee met het filmpje en dat werkte voor ons het beste. Na nog een keer spelen was het helemaal duidelijk en bleken de regels eigenlijk best simpel te zijn. Het spel klaarleggen met al die borden en veel verschillende kaarten blijft wel even een werkje.

review spel El Dorado 999 games  uitleg

Simpel om te winnen is het niet! Je hebt namelijk eerst geluk met je startkaarten nodig. Daarna komt het aan op tactiek. En dan heb je ook nog medespelers die natuurlijk net de beurt voor je op de door jou uitgestippelde route gaan staan. Dat betekent je plan aanpassen, want je mag niet met z’n tweeën op hetzelfde hokjes staan. Zelfs niet gebruiken om meerdere stappen te zetten.

review spel El Dorado 999 games varianten

Naast frustratie door slechte startkaarten, kan je ook nog last hebben van een snelle medespeler. Als hij namelijk het volgende speelbord al vrij kan spelen (de blokkade vrijspelen), schuif jij automatisch meteen door naar het eind van het speelbord daarvoor. Dus dan laat hij je overduidelijk merken dat je ver achterloopt…..


Verschillende spelborden El Dorado

Dat er vijf speelborden zijn die je moet overlopen, dat wist je inmiddels al. Leuke aan die losse borden is dat je ze in verschillende volgorde kan neerleggen. En ook elke bordzijde is anders. Daardoor kan je elke keer een nieuw speelbord maken, nou ja neerleggen dus. Heb je alle varianten gespeeld of ben je toe aan een nieuwe uitdaging, dan kan je de grotfiches gaan gebruiken. Ook is er een uitbreidingsspel verkrijgbaar: Helden en Demonen. Maar daar zijn wij nog lange niet aan toe! Wij kunnen nog lang genoeg vooruit met deze speelborden.

review spel El Dorado 999 games kaarten

Voor de wat oudere kinderen, vanaf ongeveer 9 jaar, is El Dorado een superleuk spel. Na de videouitleg en een oefenpotje hebben zij dit spel zo door. Het duurt ongeveer een half uur en kan je bijvoorbeeld ‘nog even’ spelen na het eten. Niet alleen leuk voor kids trouwens, ook voor ouders zelf! Een aanrader dus om als cadeautje voor een verjaardag te geven, maar ook leuk voor in de zak van Sinterklaas of onder de kerstboom. Of om met een aantal kinderen samen te geven aan de jarige op een kinderfeestje.


Tips voor andere spellen

Ben je niet zo van de bordspellen, maar wel van kaartspellen of dobbelspellen? Lees dan hier mijn andere blogs.Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page