top of page
  • Foto van schrijvervan Kaat

Tips voor reisspellen: de leukste spellen voor onderweg en op vakantie

Bijgewerkt op: 3 jul. 2023

De vakantie komt er weer aan. Dat betekent leuke dagjes weg of op vakantie gaan! Spelletjes nemen we altijd mee; voor in de trein, het vliegtuig, op het strand of op vakantie. Welke spelletjes leuk zijn om mee te nemen, zet ik in deze blog voor je op een rijtje.

Tips voor reisspellen: de leukste spellen voor onderweg en op vakantie

Spellen meenemen

Omdat wij geen auto hebben, gaan we altijd met de trein of het vliegtuig op vakantie. In het vliegtuig zit je met beperkte kofferruimte. In de trein sjouwen we alles in een grote backpack op onze rug. De spellen die wij meenemen zijn daarom ook compact, dus kaart- en dobbelspellen.

Tips voor reisspellen: de leukste spellen voor onderweg en op vakantie uno

Spellen zitten meestal ruim in dozen verpakt. Wat wij dan doen is één doos helemaal leegmaken, van keer op keer bijvoorbeeld. Daarin passen dan meerdere spelletjes. Handleidingen kan je online eventueel opzoeken, dus die nemen we niet mee. Van Lama nemen we de fiches niet mee, maar zetten we streepjes op papier. Zo past er veel in een doosje en neemt het toch weinig plek in! En is er nog plek over, dan nemen we ook het populaire camping- en strandspel Kubb of beach-tennis mee.

Tips voor reisspellen: de leukste spellen voor onderweg en op vakantie

Reisspellen

Er zijn speciale reisedities van spellen, zelf hebben we bijvoorbeeld Cluedo en Rummikub. Maar door het handig inpakken hoeft dat dus niet speciaal. Je kan namelijk ook andere spellen meenemen! Ga je met de auto, dan kan je zelfs bordspellen meenemen, maar ik hou het in deze blog op compacte spellen. Tips voor leuke bordspellen lees je in mijn grote spellen blog.


Onze favoriete vakantie spellen

Ieder van ons heeft zo zijn favoriet. De jongste wilde vorige vakantie continu Beverbende spelen. Dit is een kaartspel waarbij je de waarde van je vier kaarten moet onthouden en zo laag moet proberen te krijgen met kaarten wisselen. Een spel waarbij je je aandacht er goed bij moet houden.

Tips voor reisspellen: de leukste spellen voor onderweg en op vakantie sushi go

De oudste nam Machi Koro mee. Dit is een kaart- en dobbelspel ineen. Met het geld dat je verdient met het gooien van de dobbelstenen kan je gebouwenkaarten kopen om een stad te bouwen. Ook Yathzee had ze meegenomen. Het bekende dobbelspel met grote en kleine straat. Manlief gaat voor Saboteur. Een spel waarbij je met z’n allen de schat probeert te vinden. Helaas zit er wel een saboteur in het spel die de samenwerking probeert tegen te gaan. En keer op keer. Een dobbelspel waarbij je de kleuren en ogen van de dobbelstenen combineert om hokjes op je scoreblok aan te kunnen kruisen. Maar ook Qwixx. Ook dit is een dobbelspel. Hier gaat het erom dat je cijfers op volgorde van je scoreblok zoveel mogelijk gooit en kan wegstrepen. Leuke is dat je bij elke beurt mee kan doen.


Ikzelf vind woordspellen erg leuk, zoals Trice. Dit is een dobbelspel met letters waarbij je een begin- en eindletter gooit. Met die letters moet je zoveel mogelijk woorden bedenken binnen de tijd. En WoordWizzard. Een dobbelspel waarbij je categorieën gooit zoals landen, eten en muziek. Daar moet je woorden bij bedenken met de letter die je gooit.

Maar ook Pincode vind ik leuk. Dit is Mastermind 2.0 met cijfers op de Ipad of telefoon.


En dan zijn er nog de altijd goed spellen om uit te kiezen, zoals Sushi Go (een kaartspel met als doel sushi gerechten bij elkaar krijgen door kaartwissels door na elke beurt je kaarten door te geven aan de speler naast je) Uno (wie kent het niet???) , Lama (vrolijk kaartspel waarbij je zo snel mogelijk je kaarten moet wegspelen, vooral die Lamakaart), Skip-Bo (spel waarbij je je kaarten op de aflegstapel probeert af te leggen in de juiste volgorde) , Dobble (supersnel kaartspel waar je dezelfde figuren op moet zoeken) en Ligretto (kaartspel waarbij je zo snel mogelijk je kaarten in de juiste volgorde moet afleggen) .


Ook een smartgame gaat standaard mee in de rugzak, voor als je even zelf iets wilt doen. Dat zijn breinbrekers waar je echt wel even mee bezig bent om ze te maken van de figuren. De IQ Puzzlers zijn ideaal voor onderweg in dat kleine doosje en leuk voor alle leeftijden!


De Nintendo Switch gaat soms ook mee. Met de spellen Mario Bros en Mario Kart, maar ook mijn favoriete spel Harry Potter. Tip, check of je de oplaadkabel in de hoes hebt zitten (die vergaten wij een keer).

Tips voor reisspellen: de leukste spellen voor onderweg en op vakantie smartgames

Op het wensenlijstje

Voor op vakantie koop ik elke keer een nieuw spelletje om mee te nemen voor de afwisseling. Vorige keer dus Beverbende wat een hit was. Op het wensenlijstje staan Clever en Railroad Ink, maar tips zijn altijd welkom!


Spellen in vakantie thema

Ga je niet op vakantie, maar wil je wel in de vakantiestemming komen? Speel dan spellen met een zomers thema. Zo als een roadtrip door heel Europa met het spel 10 dagen door Europa. Doe alsof je in Portugal bent en ga aan de slag met vrolijk gekleurde Portugese tegeltjes met het spel Azul. Test je wereldreis kennis met het spel Brainbox de wereld.

Op avontuur met de trein (net zoals wij deze zomervakantie weer doen) met het spel Ticket to Ride. Ga op expeditie in de jungle met het spel de zoektocht naar Eldorado.

Na de vakantie een jarige in huis? Kijk dan in de vakantie alvast naar alle leuke thema’s die ik voor kinderfeestjes heb! Het nieuwe Sciencefeest, maar ook Harry Potter, Pokemon, zeemeermin en meer. Verkrijgbaar in draaiboek en compleet feestpakket.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page