top of page
  • Foto van schrijvervan Kaat

Tips voor een feestje thuis op Koningsdag

“Wat kunnen we doen op Koningsdag? Heb jij nog ideeën?” Die vraag kreeg ik vorig jaar in lockdown van verschillende ouders. Daarom gaf ik jullie ideeën voor Koningsdag thuis. Leuke activiteiten die je niet alleen met je gezin, maar ook bijvoorbeeld met de buurtkinderen kan doen. Jullie eigen koningsdag straatfeestje dus! Nu het bijna weer zover is, leek het mij een goed plan om deze koningsdag blog aan te vullen.

Kinderfeestje thuis organiseren koningsdag spelletjes bingo traktatie

Tompoucetaart

Wat echt hoort bij Koningsdag is een tompouce. Normaal roze, maar voor deze dag speciaal met een oranje glazuurlaagje. Bij mij thuis zijn er een paar echt gek op tompoezen. Die hebben we dan ook regelmatig in huis. Nou ja, heel even dan hè, want ze zijn zo op! Daarom pakte mijn jongste het grootser aan: ze bakte ooit een tompoucetaart voor haar kinderfeestje. Goede reden om deze op Koningsdag te bakken, want de Koning is jarig. En zonder taart is het geen feest! Wil je weten hoe je de tompoucetaart van mijn dochtertje maakt, kijk dan in de tompouceblog.

Kinderfeestje thuis organiseren koningsdag tompoes taart

Cocktail

Natuurlijk moet je bij die taart ook iets drinken. Doe dat in stijl met een cocktail. Dan kunnen jullie proosten op de verjaardag van de Koning. Een kindercocktail is makkelijk te maken. Begin met het feestelijke randje bovenaan het glas of de beker. Dit randje maak je door de rand van het glas in pure ranja te dippen en daarna in gekleurde suiker of discodip. Door de ranja blijft het plakken en ziet het glas er meteen feestelijk uit. Je kan er ‘gewoon’ ranja of appelsap in doen. Maar een grappig effect geeft 7-up met een klein beetje ranja. Vrolijk rietje of cocktailprikker er in en proosten maar!


Etiquette les

Om je echt in te kunnen leven in hoe het is om Koning of Koningin te zijn, moet je wel de regels kennen. Dus tijd voor etiquetteles! Hoe hoort het allemaal als je gaat eten? Waar is al dat bestek voor? Hoe zwaaien de royals eigenlijk? Hoe spreek je de koning aan als je hem tegenkomt? Gewoon “hoi Willem”? Mag je net als Koningin Maxima tegen hem zeggen dat hij een beetje dom is? Kan je als koning gewoon een dagje naar een pretpark gaan of hoe werkt dat?

Kinderfeestje thuis organiseren koningsdag spelletjes cocktail

Quiz

De traditionele spelletjes zijn iedereen wel bekend. Dus de sjoelbak kan je ter entertainment weer ‘s van zolder halen of samen koekhappen. Maar wat weten jullie eigenlijk allemaal over de Koning en zijn Nederland? Test dat met een quiz. Bij bijna elk kinderfeestje maak ik een quiz in het thema, blijft altijd een succes, vooral de ren versie!


Verzin makkelijke vragen voor de kinderen en moeilijkere voor de volwassenen. Is het lekker weer? Maak er dan een ren-je-rot quiz van. Dus met meerkeuzevragen en rennen naar het goede antwoord. Een paar voorbeeldvragen maakte ik alvast.


  • Hoe heet het koningsdag lied van Kinderen voor Kinderen dit jaar? Zing en dans

  • Hoe heten de drie prinsessen? Amalia, Alexia, Ariane

  • Wat is de Nederlandse kleur? Oranje

  • Zijn er meer mensen of fietsen in Nederland? Fietsen

  • Nederlanders zijn de langste mensen ter wereld; waar of niet waar? Waar

  • Welk snoep eten Nederlanders het meest van alle mensen op de hele wereld? Drop

  • Waar woont de Koning en zijn gezin? In Paleis Huis ten Bosch in Den Haag

Kinderfeestje thuis organiseren koningsdag spelletjes tekenen

Knutselen

Een kroontje is wel de meest gemaakte koningsdag knutsel volgens mij. Net als fietsen versieren. Maar je kan echt nog meer doen hoor! Wat dacht je van je eigen kasteel bouwen met dozen of dekens (net als met een tent bouwen). Of ontwerp een vlag voor je eigen land waar jij koning of koningin van wilt zijn of een koets. Krijt een rode loper voor de deur met stoepkrijt of een typisch Hollandse tekening met molens en tulpen. Teken de skyline van Amsterdam met pakhuizen langs een gracht. Ga madeliefjes plukken en maak je eigen bloemenkrans als kroontje. Op Pinterest zag ik ook leuke ideeën voor Delfts Blauwe tegeltjes maken. Hoeft niet perse op een tegeltje, kan ook op een stukje karton of een papieren bordje.

Kinderfeestje thuis organiseren koningsdag spelletjes traktatie tips

Traktaties

De kans bestaat dat de buurkinderen ook thuis zijn dit jaar met Koningsdag nu we nog steeds niet heel veel mogen. Doe net alsof jij de jarige Koning of Koningin bent en trakteer iedereen die er is op iets lekkers. Makkelijk en snel te maken oranje traktaties zijn deze zoenen en stroopwafels. Die dipten we in oranje glazuur en bestrooiden we met rood-wit-blauw sprinkels. Dit kunnen je kinderen helemaal zelf maken, dus laat ze lekker aan de slag gaan in de keuken met het glazuur. Kijk voor nog meer traktatie inspiratie op mijn partyfoodblog


Paparazzi

Fotografen willen de koning en zijn familie altijd graag op de foto hebben. Dan kunnen ze heel Nederland laten zien wat ze doen, welke kleren ze aan hebben, waar ze zijn. Je kan met z’n allen royalty foto’s maken,een statige foto van jullie gezin bijvoorbeeld. Als je een beetje handig bent met je telefoon, kan je de achtergrond veranderen in een kasteel. Lijkt het net of je echt voor een kasteel staat. Dat deden wij met New York vorig jaar (we hadden geboekt, maar dat ging dus niet door). Maar grappige foto opdrachten met elkaar doen is ook leuk. Of laat je kinderen paparazzi spelen.

Kinderfeestje thuis organiseren koningsdag spelletjes speurtocht foto opdrachten

Dansen

Kans is groot dat je kinderen het Kinderen voor Kinderen dansje al perfect kunnen na al dat geoefen voor school. De vraag is of de ouders dat ook kunnen! Laat de kids jullie dansles geven. Gegarandeerd dat je commentaar krijgt op je ‘moves’. Heb je het dansje onder de knie en de smaak te pakken? Doe dan met z’n allen Just Dance met liedjes die iets met koning hebben. Van Kings & Queens van Ava Max tot Dancing Queen van ABBA. Vergeet ook de Argentijnse tango (Havana tango op Just Dance) niet!


Eten als een royal

Sluit de dag af met een koninklijk diner. Wat dat is, dat mag je helemaal zelf kiezen! Want soms eet de Koning heel chique, maar ze eten daar ook gewoon friet, pizza en BBQ hoor. Ze hebben wel een kok, dus zelf koken doen ze denk ik niet zo vaak. Wil je als ouder vandaag in Koninklijke stijl dineren, dan kan je dus afhalen of iets laten bezorgen ; ). Of je gaat juist samen met de kids een lekker diner koken. Leg wat servetten op tafel, chique glazen, kaarsjes erbij, klassieke muziek op de achtergrond en klaar ben je.


Hoeven de kids nog niet naar bed? Kijk dan samen nog een Koninklijke film zoals Assepoester, Aladdin, The Lion King, Lang leve koning Julien, The Princess Diaries, The Princess Switch . Oranje popcorn of paprika chips erbij als lekkere afsluiter van de dag.


Spelletjesmarathon

Wat ook altijd leuk is, is een spelletjesmiddag of –avond of –marathon. Dus heel veel spelletjes spelen met z’n allen. Met vrienden en vriendinnen speelden de meiden veel verschillende spellen bij een spellenmarathon. De winnaars van een spel werden opgeschreven. Aan het einde van de middag of avond werd de winnaar bekend. Leuk om met vrienden of buurtkinderen te doen. Kijk voor tips voor leuke spellen in mijn spellenblog.

kinderfeestje koningsdag bingo gratis downloaden tips

Bingo

Een spel wat niet in mijn spellenblog staat, maar toch altijd een succes is, is bingo. Als je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je gratis een grote feestbingo. Speciaal voor koningsdag maakte ik de Nederland bingo. Die kan je hier gratis downloaden. Veel plezier ermee!

Koningsdagbingo 2023
.pdf
Download PDF • 561KB

Rommelmarkt

Echt typisch Koningsdag zijn toch wel de vele rommelmarkten. Sinds de laatste koningsdag rommelmarkt heb je vast veel oude spullen opgespaard. Bij ons thuis wel in ieder geval! Wil je er vanaf? Dan is dit wel het moment! Dus verzamel alles wat weg kan en nog goed is, pak kleedjes uit de kast en verkoop alles op een rommelmarkt bij jullie in de buurt.


Picknick in het park

In Tilburg zijn veel rommelmarkten in een park. Ben je in het park, neem dan meteen een kleedje mee voor een picknick. Lekkere broodjes kan je onderweg vast wel ergens kopen. En vergeet ook niet een bal of frisbee mee te nemen.

Dagje weg

Een dagje weg is altijd leuk. Het schijnt juist op Koningsdag minder druk te zijn in pretparken en dierentuinen. Omdat iedereen in zijn stad of Amsterdam feest viert. Of dat echt zo is, durf ik echt niet te zeggen. Ik durf de gok namelijk niet aan om toch uren in de rij bij de Efteling te moeten staan. Bij de bioscoop kan je bij het reserveren meteen zien of er genoeg plaats is, dus dat is handig!


Genoeg te doen dus op Koningsdag.! Wat je ook gaat doen op Koningsdag, maak er een gezellig dag van samen!

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page