top of page
  • Foto van schrijvervan Kaat

Pannenkoekdag 2024: tips en recepten voor lekkere pannenkoeken op je kinderfeestje

Ook al ging het brandalarm af tijdens mijn pannenkoekbak sessie voor mijn blog, ik geef jullie toch tips voor lekkere pannenkoeken! Dit is namelijk erg populair als eten op een kinderfeestje!


Het brandalarm kwam trouwens niet door mijn kookkunsten, maar doordat ik tijdens het maken van gekleurd beslag vergat dat mijn pan met boter aanstond. Gelukkig hadden we alleen een piep in onze oren, stank in huis, maar vooral lekkere pannenkoeken!

Kinderfeestje pannenkoeken tips recept pannenkoekendag

Het basis recept voor pannenkoeken

In mijn vorige pannenkoekenblog kan je het basisrecept voor beslag voor dunne pannenkoeken lezen. Dunne pannenkoeken, dan proef je de toppings namelijk nog beter. En je kan er meer van eten! Om deze makkelijk te bakken heb ik een 'echte' pannenkoekenpan, waar ik ook eieren in bak.

Met een smaakje erop

Als toppings kan je hartig en zoet doen. Van de ‘klassiekers’ van poedersuiker, bruine basterd, stroop, jam, appel, spek en kaas, tot kidsfavorieten als smarties, mini marshmallows en chocopasta. Maar je kan meer met pannenkoeken. Zo bakten wij al een pannenkoekentaart met room ertussen en pannenkoekcupcakes. Maar ook is het leuk om met panenkoek beslag te ‘knutselen’ met pancakeart. Hoe je dat allemaal maakt, lees je in mijn eerdere pannenkoekblogs.

Kinderfeestje pannenkoeken tips recept  american pancakes

American Pancakes

Het rook al naar pannenkoeken in huis toen ik ze ’s avonds ging bakken. Mijn oudste had namelijk als lunch American Pancakes voor haarzelf gebakken. Ze was er ’s avonds niet bij door haar klimtraining, maar had wel zin in pannenkoeken, vandaar. Het recept van het basisbeslag past ze daarvoor aan door minder melk (300ml ipv 500ml) te gebruiken en een zakje bakpoeder erbij te doen. Zo worden ze dikker en fluffy. Zij is gek op fruit, dus die strooide ze over haar stapeltje pancakes heen. Zag er meteen feestelijk uit! Ook leuk als lunch op het reisomdewereldfeestje.

Kinderfeestje pannenkoeken tips recept  regenboog pannenkoek

Regenboog pannenkoeken

Als eerste geef ik de tip om het beslag te kleuren voor je gaat bakken en niet tijdens het bakken. Dan vergeet je niet zoals mij dat er een pan op het vuur staat… Kleuren doe je door beslag in verschillende bakjes te verdelen en een paar druppels voedingsmiddelenkleurstof erbij te doen en goed te roeren. Het recept voor gekleurde pannenkoeken stapje voor stapje kan je lezen bij mamalies.


De kleur heeft totaal geen invloed op de smaak, maar is puur en alleen voor het uiterlijk. Ziet er gewoon superleuk uit zo’n regenboog op je bord! Deze keer bakten we pannenkoeken met elk een andere kleur. Voor bij het unicornfeestje bakten we al eerder verschillende kleuren beslag in de pan voor een echte regenboog pannenkoek. Apart bakken geeft toch een mooier resultaat.

Kinderfeestje pannenkoeken tips recept gekleurde pannenkoek kleurstof

Oreo pannenkoek challenge

Een oreotaart bakten we een paar weken geleden. Daarvoor gebruikten we Oreo kruimels. Omdat we nog veel kruimels over hadden, roerden we wat van de kruimels door het gewone beslag. Dat had de jongste op TikTok voorbij zien komen, en past daardoor goed bij het TikTokChallengefeest! De kruimels bakten we dus mee in de pan in het beslag. Als je van Oreo’s houdt, dan moet je deze echt een keer proberen! Want niet alleen in de pannenkoek, maar ook nog op de pannenkoek strooiden we extra grote Oreo kruimels. De kids vonden ze lekker! Ook een TikTok challenge is pannenkoekenspaghetti. Dat maakten de meiden volgens het recept van bakken.nl.

Kinderfeestje pannenkoeken tips recept oreo pannenkoek

Chocolate chip cookie pannenkoek

Die Oreo kruimels gaf meteen inspiratie voor chocolate chip cookie pannenkoeken. Evie bakt bijna elke twee weken wel een lading van deze grote, maar o zo lekkere chewy koeken. Het recept heeft ze uit het Laura’s Bakery Bakboek. Dat betekent dat er altijd doosjes chocolade druppels op voorraad staan in onze kast staan. Net als kokos voor onze nieuwe ontdekking: kokosmakronen uit de koekjesbijbel van Rutger bakt.


Net als de Oreo kruimels roerden we wat chocolade druppels door het beslag. Niet te veel, want dan wordt het te overheersend! Hou deze pannenkoek bij het bakken goed in de gaten, want je wilt niet dat de chocolade verbrand. Met poedersuiker echt superlekker!


Chocolade pannenkoek

Een echte choco pannenkoek, dat kan ook! We roerden een paar flinke lepels cacaopoeder door het beslag. Deze pannenkoek moet je regelmatig draaien om een te donkere kleur te voorkomen! Dan wordt het vies bitter namelijk. Met plakjes banaan erop vond de lievelingsoom die mee at het pas echt lekker.

Kinderfeestje pannenkoeken tips recept chocolade pannenkoek cacao

Sushi pannenkoek

Nee, niet met sushirijst, maar het ziet eruit als een sushi! Deze pannenkoek variant was speciaal voor die oom bedacht nu hij blijkbaar de combi banaan en pannenkoek het allerlekkerst vond. Dit idee kwam van mijn de oudste. Zij at dit namelijk al een keer als ‘toetje’ maar dan met wraps bij de Mexicaan. Bak een ‘naturel’ pannenkoek. Smeer deze als ‘ie klaar is in met chocopasta. Rol er een hele banaan in. Snij de opgerolde pannenkoek in kleine stukjes. Leg ze op hun kant en je hebt sushi. Met aardbeien kan natuurlijk ook. Lekker voor bij het Pokemonfeestje.


Marshmallow pannenkoek

Deze stond ook op het lijstje om te maken, maar inmiddels zaten we echt propvol. Maar omdat deze ons ook superlekker lijkt, zet ik ‘m toch in deze blog. Heb je een naturel pannenkoek net omgedraaid, leg er dan meteen dunne plakjes marshmallow op. Dan kunnen deze smelten terwijl de pannenkoek verder bakt. Andere optie is om marshmallows een gebakken pannenkoek te leggen en deze even in de oven te zetten. Dan kunnen zelfs dikke marshmallows goed smelten.

Kinderfeestje pannenkoeken tips recept muffin cupcake pannenkoek  smartie

Pannenkoek Cupcakes

Cupcakes, die kan je ook maken van pannenkoekbeslag! Best lekkere snack en ook nog 's makkelijk om te maken. Je kan ze natuurlijk ook een smaakjes geven. Hoe je deze maakt, lees je in mijn andere pannenkoekblog.

Kinderfeestje pannenkoeken tips recept oostenrijk kaiserschmarrn appelmoes jam pannenkoek

Kaiserschmarrn

Afgelopen zomer ontdekten we bij een berghut een nieuwe pannenkoek variant: Kaiserschmarrn. Een gekke combi van fluffy pannenkoek stukjes met appelmoes en jam. Klinkt raar, ik weet het. Maar lekker dat het was na een stevige klettersteig klim! Daarom heb ik deze ook in mijn blog gezet als tip. Wij maakten de Kaiserschmarrn thuis om in vakantiesfeer te blijven. Het recept dat we gebruiken is van Albert Heijn. Leuk voor bij het reis om de wereldfeest.


Wil je nog meer tips voor eten op een kinderfeestje? Lees dan mijn lunch, avondeten en toetjesblog met bijvoorbeeld tafelfriet. En neem ook meteen even een kijkje bij alle leuke feestjes met draaiboeken en complete feestpakketten op mijn website!

Kinderfeestje pannenkoeken tips tafelfriet

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page