• van Kaat

Friet traktatie voor op je kinderfeestje

Frietjes, patat, dat blijft het favoriete eten van veel kinderen. Je kan het niet alleen als avondeten geven op het kinderfeestje, maar ook als snack tussendoor of als traktatie op school. En het kan op veel verschillende manieren! Van supergezond tot geheel onverantwoord, maar wel lekker!

Chips frietjes

De meest ongezonde, maar meest geziene friettraktatie, is gemaakt van chips. Je kent ze wel, die ouderwetse naturel chips in staafjesvorm. Ze worden gewoon frietjes of ‘sticks’ genoemd. Strooi die chips in een uitdeelbakje. Natuurlijk mag een snack daarbij niet ontbreken. Daarom deed ik er een snoephamburger bij.


Wil je deze traktatie nog meer vullen, dan kan je er nog een colaflesje bij doen. Maar sausjes kan natuurlijk ook. Een marshmallow als mayo en rode dropveter als ketchup bijvoorbeeld. In plaats van een hamburger is een Twix of andere choco reep als frikadel ook leuk.

Zoete friet Ook al is het idee friet, het hoeft geen hartige traktatie te zijn. Friet kan je namelijk ook van cake- of eierkoekreepjes maken. Heb je wel wat snijwerk te doen! Leg de frietjes in een bakje en leg spuit er slagroom als mayo en een kloddertje jam als ketchup bij. Een zoete snack kan dus een Twix als frikadel zijn. Mij lijkt zelf een Fererro rocher als bitterbal ook lekker!

Lange vingers lijken wel wat op dikke oma’s frieten. Drip daaroverheen gesmolten witte chocolade als mayonaise. Leukste is om deze traktatie in een puntzak te doen. Dan blijven de lange vingers goed rechtop staan en kan de choco goed drippen. Prik er nog een frietvorkje bij om het helemaal af te maken.

Gezonde friet

Moeder Mariska stuurde mij een foto van haar gezonde variant op de frietjes traktatie. Als frietjes gebruikte zij mini soepstengels. Als frikadel deed ze er een mini knakworstje (een cocktailworstje) bij en als mayo smeerkaas.


Maar het kan nog gezonder! Deze friet traktatie kan je namelijk volledig van fruit maken! Moeder Miranda sneed een ananas in reepjes tot friet en deed er aardbeien als ketchup bij. Mango wordt ook wel gebruikt als friet zag ik op Pinterest. Nog meer tips voor gezonde traktatie lees je in mijn gezonde traktatie blog.


Coronaproof voorverpakte traktatie

Voorverpakt trakteren blijft op veel scholen de voorwaarden om te mogen trakteren. Daarom geef ik dan ook hiervoor een variant. Bij (sommige) Jumbo’s verkopen ze mini soepstengels in uitdeelzakjes. Ook kan je daar uitdeelzakjes rode dropveters van Look-o-Look (aardbeienveters) vinden. Dat is dan de ketchup. Aardbeiensnoepjes in een doosje van Hema kan natuurlijk ook. Als snack een mini uitdeel twix in zakje of een mini hamburgertje in het doosje. Ziet er misschien niet helemaal hetzelfde uit, maar wel net zo lekker.


Andere coronaproof voorverpakte traktaties kan je in hier vinden.

Frietzakjes en bakjes

De traktatie kan je op verschillende manieren ‘presenteren’. Zelf kocht ik mini frietbakjes bij Wibra. Wie weet als je de McDonalds medewerker lief aankijkt, heb je kans dat je een paar echt rood met gele bakjes krijgt. Genoeg voor op een feestje, maar niet voor een hele klas ben ik bang. Wie weet heb je meer geluk bij de friettent in de buurt voor frietbakjes. Ik kocht ze bij Sligro, maar daar heb je wel een pasje voor nodig en je hebt er meteen 250.

Wat altijd kan is zelf puntzakken maken van stevig knutselkarton. Wel handig, want dan kan je ook de maat van het zakje zelf bepalen.

Tafelfriet

Zin om ook friet op het kinderfeestje te eten? Maak het jezelf dan makkelijk en doe tafelfriet. Heel simpel: leg een (wegwerp) tafelkleed of –zeil op je tafel. Teken er met watervaste stift eventueel een paar borden op. Strooi de friet op tafel en knijp wat sausjes in het midden van de tafel. Met hun handen kunnen de kids de frietjes eten. Zijn ze klaar? Pak dan de punten van het kleed bij elkaar, knoop erin en in de kliko ermee.

Recente blogposts

Alles weergeven