top of page
  • Foto van schrijvervan Kaat

Choco ijsjes traktatie maken

Iedereen heeft zin in de zomer volgens mij. De afgelopen week wordt mijn blog “ijstraktaties: 10 leuke ijsjes om te trakteren” namelijk veel gelezen. Ook ik ben wel klaar met dit herfstachtige weer in de lente! Daarom maakte ik een nieuw ijsje om te trakteren voor toch een beetje zomergevoel. Het zijn chocoladeijsjes geworden. Hoe je deze maakt, lees je in deze blog.

traktatie ijsje trakteren zoen wafel

Wat heb je nodig?

· zoenen

· eierwafels

· roze glazuur

· strooisel

· lange satéprikkers

traktatie ijsje trakteren zoenen wafel

Traktatie maken

Heb je net als mij roze glazuur gekocht, dan begin je met een kom of maatbeker te vullen met heet (niet kokend) water. Daar zet je het zakje glazuur voor vijf minuten in. Natuurlijk kan je het glazuur ook zelf maken van poedersuiker, water en kleurstof als je het een kleurtje wilt geven. Deze keer ging ik voor de makkelijke, snelle optie.

Terwijl het zakje in het water hangt, snij je de wafels in ijshoorn vormpjes. De zoenen zijn vier vakjes breed van de wafel. Snij van het eerste puntje van een vakje (de hoek van de wafel als je begint met snijden) aan de bovenkant van de wafel schuin naar onder naar het begin van het derde vakje. Zo krijg je een schuine rand. Snij daarna van het begin van het vijfde vakje schuin naar de punt die je net hebt gesneden. Zo krijg je ijshoorn vormpjes die passen bij de choco ijsbol. Je kan drie ijsvormpjes uit één wafel snijden. Met een pak wafels kom je dus al op 18 ijsjes nu er zes wafels in zitten.


Praktische traktatie tip voor met glazuur en discodip

Om te voorkomen dat mijn keuken vol ligt met taart strooisel en plakt, vouw ik de randjes van een stuk aluminiumfolie omhoog. Zo krijg je een soort van bakje. Dat schilt een hoop rommel! Op het folie zet je de eerste lading zoenen.


Het glazuur is ondertussen warm geworden en moet dan gekneed worden. Zo krijg je een egaal, goed stromend glazuur. Knijp boven elke zoen een beetje glazuur. Het ‘dript’ vanzelf omlaag. Doe er steeds maar een paar tegelijk, anders is het glazuur al een beetje hard aan het worden. Dan blijven de spikkels niet meer plakken.



De ijsjes maken

Zijn alle zoenen gedript en bestrooid? Dan kan je ze even laten drogen. Ondertussen kan je de satéprikkers in de wafels steken. Handigste is om de wafel neer te leggen, je hand er plat op te doen en met de andere hand de prikker in het puntje van de ijshoorn steken. Met een beetje draaien met de prikker gaat dat makkelijk.


Lastigste deel is om de zoen op de prikker te steken. De eerste ging bij mij meteen mis, want ik pakte ‘m vast aan de zijkanten. Die plette ik dus met mijn vingers, toen ik ‘m op de prikker wilde steken. Mijn tip is dan ook om de zoen bij het harde randje aan de onderkant vast te houden. Zo blijven de zoenen heel als je deze op de satéprikker schuift. Gelukt met de zoenen? Dan ben je klaar!


traktatie tip ijsje trakteren zoen wafel

Kinderfeestjes en traktaties

Traktaties horen bij kinderfeestjes. Nog meer ideeën voor makkelijke traktaties lees je op mijn blog. Deze cheese dippers en frietjes bijvoorbeeld.

Heb je binnen kort een feestje te regelen? Wat dacht je van een Pokemonfeest of professorfeestje wat je makkelijk zelf thuis kan vieren? Kijk voor deze en nog meer kinderfeest ideeën, draaiboeken en feestpakketten op mijn website. www.vankaat.nl



Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page