top of page
  • Foto van schrijvervan Kaat

Pannenkoeken, pannenkoekentaart, pannenkoekmuffins en pancake art

Bijgewerkt op: 15 jun. 2022


Pannenkoeken met suiker en stroop of hartig met kaas, iedereen heeft zo zijn voorkeur. Maar wist je dat je veel meer kan met pannenkoeken beslag? Zo maakten wij al ’s een pannenkoekentaart. En ‘knutselden’ we met pannenkoeken, oftewel we deden de pancake art challenge. Vorige week probeerden we wat nieuws: pannenkoekmuffins!

Pannenkoeken, pannenkoekentaart, pannenkoek cupcake en pancake art

Pannenkoekenbeslag, het basis recept

Dunne pannenkoeken, die vinden wij het lekkerst. Het beslag hiervoor kan je simpel zelf maken. Voor ongeveer 10 tot 12 dunne pannenkoeken mix ik 250 gram bloem, 2 grote eieren, 500 ml halfvolle melk en een snufje zout. Bak je alleen zoete pannenkoeken, dan is een beetje vanillesuiker in het beslag lekker. Wat je er op doet, hangt natuurlijk af van wat je lekker vindt.


Mijn jongste is gek op roomboter en bruine suiker of spek als topping. De oudste gaat meestal voor fruit met slagroom. Manlief voor appel en kaneel. En ikzelf hou van hartige pannenkoeken, dus met kaas en Italiaanse kruiden. We hebben dus team zoet en hartig in huis!

Pannenkoeken, pannenkoekentaart, pannenkoek cupcake en pancake art

Pannenkoekentaart

Is je kind gek op pannenkoeken? Verras hem of haar dan op het kinderfeestje met een taart van pannenkoeken! Bak een stapel dunne pannenkoeken en laat deze even afkoelen. Maak ondertussen gele room (banketbakkersroom). Zijn de pannenkoeken afgekoeld? Dan kan je beginnen met het ‘bouwen’ van je taart.


Leg twee pannenkoeken neer als basis voor de taart op een groot taartbord. Smeer op de bovenste pannenkoek een laagje room. Probeer de randen een beetje vrij te laten, anders loopt de room er straks tussen uit. Leg op de laag room weer een pannenkoek en besmeer ook deze weer met gele room. Blijf dit herhalen tot je nog maar één pannenkoek over hebt. Die laatste leg je er op en bestrooi je met poedersuiker. En dan is je taart al klaar! Tip is om niet al te grote punten te snijden van deze taart, want hij is echt machtig.

Pannenkoeken, pannenkoekentaart, pannenkoek cupcake

Pannenkoek muffins cupcakes

Cupcake of muffins, daar houden bijna alle kids wel van! Dus toen ik op Pinterest pancakemuffins zag, moesten we die toch echt proberen. Het beslag wat je hiervoor gebruikt is net iets anders dan gewoon pannenkoekenbeslag, dikker namelijk. Wij maakten het beslag van 250 gram bloem, 2 grote eieren, 350 ml halfvolle melk, een eetlepel bakpoeder en een snufje zout.


Met het beslag vul je elk rondje in een muffinbakblik voor ongeveer twee derde. Wel eerst goed invetten, want anders krijg je ze er niet uit. Zelf maakten we ze in papieren cupcakevormpjes, maar het papier eraf halen ging erg lastig. Dus vandaar mijn tip van het ingevette bakblik! Elke muffin kan je een ander smaakje geven. De naturel, blauwe bessen, discodip en geraspte kaas met Italiaanse kruiden waren favoriet. Smarties zag er best leuk uit voor het bakken, na het bakken was het ‘gewoon’ gesmolten chocolade.


Cupcakes bakken blijft populair. Is je kind gek op bakken, de Cupcakecup en Heel Holland Bakt? Vier dan mijn cupcake kinderfeestje!

pannenkoekentaart, pannenkoek cupcake

Pancake art

Een poosje geleden was de pancake art challenge populair bij vloggers. Dit is pannenkoeken bakken 2.0: tekenen met beslag! Ook hiervoor heb je ander beslag nodig. Namelijk een beslag van 500 gram bloem, 500 ml melk, 2 eieren en een snufje zout. Wil je gekleurde pannenkoeken? Dan heb je ook voedingskleurstof nodig. En een grote pannenkoekenpan of gladde gourmetplaat.


Verdeel het beslag over een paar spuitflesjes. Het beslag moet echt wel klontvrij zijn, anders verstopt het flesje. Voor je begint is het goed om te weten dat het bij pancake art gaat om je figuur in verschillende delen te bakken. Zo krijg je verschillende kleuren in je pannenkoek. Zo maakte ik bij het beertje eerst de buitenkant en de ogen en oren, daarna pas de rest. Oefen eerst wat met makkelijke figuren is wel mijn tip!

pancake art

Nog meer tips:

· Hou de spuitfles een eindje boven de bakplaat anders stolt het beslag in de spuit;

· Ga je snel, dan krijg je dunnen lijnen, ga je langzamer dan dikke lijnen;

· Hoe langer je je eerste tekening laat bakken, hoe beter je het kleurverschil ziet. Het minimum is wel twee minuten. Maar niet te lang natuurlijk!


Pancake art challenge kinderfeestje

Heb je een mega grote gourmetplaat of een breed fornuis waar meerdere pannen naast elkaar kunnen? Dan is het leuk om op een regenachtige dag of als eten op een kinderfeestje de pancake art challenge te doen. Maak briefjes met verschillende figuren als opdracht. Degene die dat figuur het beste kan bakken, is de winnaar. Leuk om te doen bij mijn Challengefeestje!


Nog meer recepten met pannenkoeken, van oreo tot regenboog, zie je in mijn pannenkoekenblog.

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page