• van Kaat

Kinderfeestje in het buitenland: Frankrijk


Hoe vieren ze kinderfeestjes in het buitenland? Daar ben ik benieuwd naar door alle buitenlandse bezoekers op mijn website. Yolanda, van webshop en blog Annekoendigitaal vertelt mij deze keer alles over feestjes op haar camping Dans le jardin in Frankrijk.

Over welk land kan jij mij meer vertellen?

Ik woon samen met mijn gezin, man en 2 kinderen in Frankrijk. Wij zijn nu bijna 11 jaar geleden geëmigreerd naar hartje Frankrijk, de Bourgogne. Precies zoals je altijd op tv ziet bij ik vertrek. Maar dan wel met een goede afloop.

Wie komen er op het kinderfeestje? En hoeveel komen er?

Op een Frans kinderfeestje komen er ongeveer 10 kindjes. Omdat onze kinderen op een lagere school zaten met soms maar 8 kindjes in de klas werd vaak gewoon de hele klas uitgenodigd. Omdat iedereen hier op het platteland woont en ver bij elkaar vandaan, worden alle kinderen met de auto gebracht en weer opgehaald.

Krijgt het kind verjaardagsfeest cadeau? Zo ja, wanneer op het feest?

De cadeautjes worden bij binnenkomst direct gegeven en op een stapel gelegd. Zodra iedereen er is worden de cadeautjes uitgepakt. Ik liet de kinderen de cadeautjes uitpakken in volgorde van aankomst, zo krijgt elk cadeautje aandacht. Maar ik geloof dat het normaal zo is dat alles tegelijkertijd wordt uitgepakt.

Zingen alle kids een lied voor de jarige?

Er worden geen liedjes gezongen.

Is er een taartmoment met kaarsjes uitblazen? Zo ja, een speciale taart?

Halverwege het feest is altijd een heerlijke zelfgebakken chocolade taart. Deze mag helemaal op. Als de kinderen meer dan 1 stukje taart willen dan is dat prima, typisch Frans denk ik. Er worden geen kaarsjes uitgeblazen.

Vieren ze het feestje uit of thuis?

Het feestje voor kinderen op de lagere school is altijd thuis. Met geen enkel kinderfeestje zijn onze kinderen op stap geweest.

Versieren ouders alles met slingers en ballonnen of anders?

Omdat iedereen ver van elkaar woont wordt de route in de straten aangegeven met ballonnen. erg leuk dan weet dat je in de buurt bent. Verder werd de eerste jaren geen versieringen aangebracht, bij ons wel (in thema !). En na een aantal jaar zag ik dat dit ook is overgenomen door andere moeders. erg leuk!

Zijn er activiteiten op het feestje? Zo ja, welke?

Op Franse feestjes worden er meestal geen activiteiten georganiseerd. Vaak heel veel buiten spelen, en tv kijken.

Blijft iedereen eten? Zo ja, is er speciaal "feest-eten"?

Iedereen gaat voor het avondeten weer naar huis. Meestal duren de feestjes tot half zes. En de Fransen eten pas om 8 uur. Een feestelijke afsluiting met frietjes bestaat dus niet.

Zijn er speciale tradities voor kinderfeestjes?

Tradities? Snoep, snoep en nog meer snoep. Ik heb op kinderfeestjes nog nooit zoveel snoep gezien. Echt bakken vol, dat met handen tegelijkertijd wordt opgegeten.

Krijgen kids een snoepzak als bedankje na afloop van het feestje?

Ik ben begonnen om aan het einde een snoepzakje mee te geven als bedankje. Later zag ik dat ook op andere feestjes. Maar normaal gesproken dus niet.

Wat is het grootste verschil met Nederlandse kinderfeestjes?

De ouders komen meestal niet binnen, zetten de kinderen af en blijven dus niet even gezellig kletsen. Soms is er in gezin geen geld om een cadeautje te kopen, dan krijgt de jarige een mooie tekening of een zak snoep. Wat ook door iedereen evenveel als een gekocht cadeautje gewaardeerd wordt, echt super lief.

Wat is nog meer leuk om te weten over kinderfeestjes in jouw land?

De feestjes worden hier meestal niet in een thema gevierd. Gewoon een gezellig samen zijn, snoepen en veel buiten spelen. Wat natuurlijk op het Franse platteland makkelijk kan omdat de meeste kinderen hier op een boerderij wonen. Vaak kwamen onze kinderen moe maar voldaan thuis met nog stro in het haar.

Bedankt Jessica voor de leuke vragen! Het heeft weer veel leuke herinneringen opgeroepen.

#kinderfeestje #frankrijk

122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven