• van Kaat

Kinderfeestje in het buitenland: New Jersey, USA


Hoe vieren ze kinderfeestjes in het buitenland? Daar ben ik benieuwd naar door alle buitenlandse bezoekers op mijn website. Esther Kraak - van Casteren van webshop Jippiejajee vertelt mij deze keer alles over feestjes in New Jersey, USA.

Over welk land kan jij mij meer vertellen?

Over New Jersey, daar woon ik met mijn gezin.

Wie komen er op het kinderfeestje? En hoeveel komen er?

Het is hier gebruikelijk dat je de hele klas uitnodigt (op preschool rond de 12-16 kinderen, elementary tussen de 16-26), of alleen de jongens of alleen de meisjes. Dit zodat er niemand zich buitengesloten voelt of regelmatig buiten de boot valt. Bij de feestjes tot de leeftijd 7 of 8 jaar gaan ook de ouders vaak nog mee.

De zogenaamde 'drop-off party's' komen vooral op oudere leeftijden voor. Doordat je dus voor een groot gedeelte van de klas uitgenodigd wordt, veel gezinnen uit meerdere kinderen bestaan, staan er al snel vele feestjes op de agenda. Mijn ervaring is dat het daardoor vaak lang duurt voor je een reactie krijgt van ouders en veel feestjes overgeslagen worden. De prioriteit om te komen/gaan ligt lager. Jammer voor de jarige vindt ik.

Krijgt de jarige cadeautjes? Zo ja, wanneer op het feestje?

Bij een feestje op locatie, gooi je het meegenomen cadeau in de daarvoor bedoelde bak bij de ingang. De cadeau's zijn vaak tussen de 18 en 30 dollar en voorzien van de bon (zonder aankoopbedrag, waarmee je dus het cadeau achteraf weer kunt gaan ruilen in het geval dat het dubbel is, of gewoon niet leuk gevonden wordt. Wij hebben daar 1 x dankbaar gebruik van gemaakt toen wij voor onze 4 jarige een puzzel kregen van 36 stukjes terwijl hij al puzzels van 100 maakte) en een kaartje met daarop van wie het af komt.

Zelf laten we het cadeautjes geven een beetje in het midden. Kinderen willen ze toch vaak gewoon geven bij binnenkomst en van mij mogen ze die dan ook direct open maken als ze willen, maar het hoeft niet. Het ligt er een beetje aan hoe het loopt.

Zingen alle kids een lied voor de jarige?

Ja, voor de taart

Is er een taartmoment met kaarsjes uitblazen?

Ja, op het einde van het feestje.

Vieren ze het feestje uit of thuis?

In het gebied waar wij wonen, werken veel ouders beiden. Daarom worden kinderfeestjes voor het grootste gedeelte, lekker gemakkelijk (en vaak mega duur!) buiten de deur gevierd. Puur omdat het heel veel tijd, organisatie en rommel in eigen huis scheelt. Ook hebben veel mensen gewoon thuis geen plek voor een hele klas + ouders om thuis te vermaken. Een feestje buiten de deur kost zo een paar honderd dollar.

Een feestje buiten de deur betekent dat de feestjes worden gehouden in speciaal daarvoor opgezette bedrijven; een bouncesafari, jungle golf, batting cage, Colour U mine (waar je porcelein mag versieren), Playhouse (eigenlijk een grote poppenhoek/spelhuis, met verschillende thema's in verschillende hoeken), neongolf. Je brengt je kind, gaat mee naar binnen en tekent voor ieder kind dat mee is een Waiver (aansprakelijkheidsformulier).

Zelf heb ik tot nu toe onze feestjes altijd thuis gevierd; Oud-Hollandse spelletjes, Piratenfeestje voor peuters, Piratenspeurtocht voor kleuter (door de wijk, allemaal verkleed, goh wat werden we aangekeken, maar wat vonden kids en ouders het leuk!), Lego party, Ninjago party...

Nu hebben wij geluk dat onze 4 kinderen in Juni en Oktober jarig zijn en het hier dan meestal nog lekker weer is. De feestjes kunnen dus buiten, waar wij een aardige tuin hebben. Ik bedenk, op z'n Hollands verschillende activiteiten, leid deze meestal in met een verhaaltje, poppenspel, boek. Verkleed daarna de kinderen, met bouwhelmen (lego), ninjabanden om het hoofd, piratendoekjes en ooglapjes.... en gaan dan spellen doen. Wij sluiten dan af met taart. Tot nu toe hebben wij altijd wel erg leuke reacties gekregen op de feestjes thuis, omdat het in deze omgeving dus niet veel voorkomt.

Versieren ouders alles met slingers en ballonnen of anders?

Vieren de ouders toch thuis een kinderfeestje, dan is het helemaal over de top in thema; de tafelversiering, het wegwerp bestek en serviesgoed in de juiste kleur, heliumballonen in thema, een muurdecoratie die hoort bij het thema. Er zijn daar meedere grote winkels voor zoals Party City, Orientaltrading en gewoon bij een Target (soort Hema) is ook al veel te krijgen voor thema's. Pinata's worden hier ook gedaan.

Zijn er activiteiten op het feestje? Zo ja, welke?

De kids doen bij feestjes buiten de deur de activiteit van het bedrijf voor ongeveer anderhalf uur. In de luchtkastelen, trampolineparken, speelhuisjes, bowlingbaan, enzovoorts.

Blijft iedereen eten? Zo ja, is er speciaal ‘feest-eten’?

Na de activiteit wordt iedereen verzameld aan een tafel voor pizza (echt bijna altijd is het pizza!)

Krijgen kids een snoepzak als bedankje na afloop van het feestje?

De bezoekers krijgen een klein cadeautje mee naar huis of een goodiebag. Na een paar dagen komt er dan nog een bedank kaartje mee naar huis als dankjewel dat je gekomen bent en soms zelfs helemaal gepersonaliseerd met een verwijzing naar jouw specifieke cadeau.

Wat is het grootste verschil met Nederlandse kinderfeestjes?

Dat de feestjes bijna altijd buiten de deur worden gevierd.

Wat is nog meer leuk om te weten over kinderfeestjes in jouw land?

In Amerika is het heel normaal om voor ieder kinderfeestje een partyplanner te vragen (wanneer daar geld genoeg voor is).

Uitnodigingen komen via de mail; Evite, PaperlessPost, Minted of via de mail gewoon. Hier en daar krijgen we nog een echte uitnodigingskaart. Het is alleen een beetje een risico om deze mee te geven aangezien ouders niet op school of in de klas komen. Veel kinderen gaan hier met de bus naar school of stappen uit de auto in de 'drop-off lane'. Ouders worden uitgezwaaid buiten de deur dus. Kaartjes raken daardoor gemakkelijk kwijt en dus zijn online kaarten wel zo gemakkelijk. Online klik je dus aan of je komt ja of nee, hoeveel kinderen er mee komen (vaak worden er gewoon broertjes en zusje meegenomen, zeker bij de jongere leeftijd, gelukkig wordt het meestal nog even gevraagd, maar of je dan nee zegt....) en hoeveel ouders er mee komen.

Kan jij mij meer vertellen over kinderfeestjes in het buitenland? En wil je de vragenlijst voor op mijn blog invullen? Dan hoor ik dat graag van je! Je kan mijn mailen: vankaat@ home.nl


35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven