• van Kaat

Kinderfeestje in het buitenland: Suriname


Hoe vieren ze kinderfeestjes in het buitenland? Daar ben ik benieuwd naar door alle buitenlandse bezoekers op mijn website. Jerney vertelt mij deze keer alles over feestjes in Suriname.

Over welk land kan jij mij meer vertellen?

Suriname, mijn ouders komen uit Suriname en zelf heb ik er 3 jaar gewoond en lesgegeven.

Wie komen er op het kinderfeestje? En hoeveel komen er?

Op het feestje komen familie, alle kinderen uit de klas en hun ouders, de juf, vrienden van de ouders, buren en bekenden uit de wijk. Eventueel ook nog vriendjes van bijvoorbeeld balletles of zwemles. Iedereen is welkom op het feest.

Krijgt de jarige cadeautjes? Zo ja, wanneer op het feestje?

De jarige krijgt cadeautjes. Deze worden, voorzien van naam, in een grote versierde kanodoos gedaan of op een tafel verzameld. De cadeaus worden na het feest (meestal de volgende dag) door de jarige uitgepakt. Iedereen krijgt een bedank berichtje voor hun aanwezigheid en cadeau.

Zingen alle kids een lied voor de jarige?

Ja er wordt uitbundig gezongen en gedanst voor de jarige.

Is er een taartmoment met kaarsjes uitblazen? Zo ja, een speciale taart?

Het taart moment is meestal aan het eind van het feestje. Het is een feestelijk moment met een super mooie taart passend bij het thema van het feestje. Na de taart is er vaak ook nog een piñata voor de kinderen. Hierin zit dan snoep en kleine cadeautjes.

Vieren ze het feestje uit of thuis?

Zowel thuis als uit. In Suriname hebben de meeste huizen een grote tuin waar het feestje gevierd wordt. Maar buitenshuis zijn er ook speciale feestlocaties zoals bijvoorbeeld de skelterbaan. Er is ook een partybus die met muziek rond rijdt door de stad.

Versieren ouders alles met slingers en ballonnen of anders?

Ja, met slingers ballonen

Zijn er activiteiten op het feestje? Zo ja, welke?

Dat is afhankelijk van het thema. Vaak huren ouders ook een springkussen, schmink, glittertattoo's, popcorn, suikerspin of clown.

Blijft iedereen eten? Zo ja, is er speciaal ‘feest-eten’?

Ja, zonder eten is er geen feest in Suriname! Bami en Nasi zijn standaard feest-eten. Maar tegenwoordig variëren mensen ook steeds meer met bbq, koud buffet, etc.

Zijn er speciale tradities voor kinderfeestjes?

Ja, het taart moment.

Krijgen kids een snoepzak als bedankje na afloop van het feestje?

Het bedankje kunnen verschillende dingen zijn. Meestal is dit gekoppeld aan het thema van het feestje.

Wat is het grootste verschil met Nederlandse kinderfeestjes?

Hoe meer kindjes hoe beter! Iedereen is welkom om het feest mee te vieren.

Wat is nog meer leuk om te weten over kinderfeestjes in Suriname?

Ondanks dat niet iedereen even veel te besteden heeft in Suriname, zal men altijd proberen te "feesten". Op school wordt een verjaardag met een taart gevierd. De kinderen krijgen dan een pakje sap en een snoepzakje. Meestal wordt het kinderfeestje op de dag zelf gevierd. De kinderen gaan tot ongeveer 13.00 uur naar school. Daarna is er nog genoeg tijd om te feesten. Thema feestjes zijn erg belangrijk en er zijn genoeg bedrijven die daarop in spelen. Zelf gaf ik les en in mijn vrije tijd had ik een taarten en cupcakes bedrijfje. In Suriname bestelt men niet een standaard taart voor 15 personen, maar zijn het altijd taarten met meerdere lagen in verschillende thema's. Er wordt altijd een tafel versierd waarop de taart staat. Deze staat dan ook op een centrale plek op de feestlocatie. Op de tafel bevinden zich ook snoepjes, chips en andere lekkernijen voor de kinderen. Vaak is er ook een fotograaf aanwezig die bij een "groter" feestje alles vastlegt. Bijvoorbeeld bij speciale leeftijden zoals 1,5,10 of 15 jaar.

Kan jij mij meer vertellen over kinderfeestjes in het buitenland? En wil je de vragenlijst voor op mijn blog invullen? Dan hoor ik dat graag van je! Je kan mijn mailen: vankaat@ home.nl


236 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven