• van Kaat

Kaasfondue: Yeh of Bleh?


Gek zijn we in huize Kaat op kaasfondue! Ok, eigenlijk alleen mijn oudste en ikzelf. Want manlief en de kleinste vinden kaasfondue echt vies en stinken. Zelfs als we ons eigen overheerlijke kaasfonduerecept maken. Een kindvriendelijke versie, dus zonder sterke Franse kaas- en wijnsmaak. Tja, kaasfondue, daar hou je van of niet!

Gezellig, of toch niet?

Samen dippen in de pan met kaas, echt gezellig! Nou ja, door de gezichten die manlief en de jongste trekken bij het ruiken van de kaas vergeet je dat bijna. Dus zochten we lotgenoten met hetzelfde probleem. Die zijn er genoeg in onze vriendenkring bleek. En zo ontstond een paar jaar geleden een nieuwe traditie: kaasfondue date op kerstavond.

Een date waar iedereen blij mee is. Julie en ik kunnen namelijk samen met een paar vrienden van kaasfondue genieten. Manlief, Evie en de andere ‘kaashaters’ verslinden de zelfgemaakte kerstboompizza. Ik weet het, op die pizza zit ook kaas. Maar “dat is toch echt heel anders” zeggen ze. Geen discussie over voeren, gewoon iedereen van zijn keuze laten genieten. Aan je eigen kant van de tafel dus, dat dan wel weer!

Geen chique de friemel

Zat iedereen de eerste keer nog op z’n kerstbest aan tafel, de tweede keer was dat anders. Want kaasfondue betekent, vooral bij de kids, knoeien. Tenzij je je hand wilt verbranden door je hand onder de hete kaas te houden tot aan je mond.

Het chique de friemel gehalte wordt nu dus beperkt tot de Franse woorden voor de benodigdheden. Zoals de caquelon en de rechaud. Oftewel de speciale kaaspan en het theelichtje. Twee dingen die heel handig en praktisch zijn bij deze maaltijd!

Fitness

Een paar spierballen zijn wel handig bij het maken van de kaasfondue. Je moet namelijk veel en lang roeren! Geraspte kaas (pittig 600 gr) laat je namelijk al roerend smelten in de kippenbouillon (400ml). En dat duurt best even. Hoe meer kaas smelt, hoe zwaarder het roeren gaat.

Heel even gaat het roeren iets makkelijker als je appelsap (100ml) en pesto (groen, 4 el) erbij doet. Dat mag als de kaas helemaal gesmolten is. Echte fitness is het als je de kaassaus daarna gaat binden met een papje van maïzena en melk. Hou vol, nog 5 minuten en je kan gaan smullen!

Dippen

Het lekkerst om in de kaas te dippen is toch echt brood. Stokbrood, meergranenbrood, ciabattabrood. Net als de harde versies trouwens zoals bruchette, soepstengels, grissini Allemaal superlekker. Truc is om het stukje brood goed stevig op je spies te prikken. Brood glijdt namelijk snel van je spies af. En dat geeft zo’n kliederboel in de pan.

Gezonde dingen die je kan dippen zijn cherrytomaatjes, komkommer paprika, worteltjes, bloemkool en broccoli (beetgaar), pitloze druiven en ananas. Ook vlees kan, zoals gehaktballetjes, blokjes ham, salami en droge worst en mini knakworstjes. En wat ook lekker is, zijn nachochips, bugles of aardappelkroketjes!

Uitbuiken

Heel lekker en gezellig dat kaasfonduen, maar je raakt er wel propvol van. Dus uitbuiken op de bank is dan heerlijk. Wat perfect kan op kerstavond met de kerstspecial van All You Need is Love! Daarom zetten we voor de kids veel spelletjes klaar op tafel, koehandel, monopoly, uno en kolonisten van Catan bijvoorbeeld. Vinden ze superleuk om met vriendjes te doen. En een lekker toetje erbij natuurlijk: 's mores dip!

En wij? Wij zitten met een doos tissues op de bank. Een paar zwijmelen weg, de anderen geven commentaar. Dat hoort er gewoon bij! Heerlijk die nieuwe kerstavond traditie. Ik ben al aan het aftellen!

#kaasfondue #kaas #kerstdiner #partyfood

138 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven